Nu införs glädjande nog en allmän och obligatorisk arbetslöshetsförsäkring från 1 juli i år. För närvarande är det frivilligt att vara ansluten till A-kassan och hittills har endast 67 procent omfattats. I fortsättningen kommer alla förvärvsarbetande fram till pensionsåldern att vara anslutna.
Lagen om avgifter till arbetslöshetsförsäkringen är beslutad i riksdagen, men fortfarande återstår ett antal delbeslut om ersättningsnivåer m.m. Den fackliga knytningen till A-kassan blir ointressant och den nya allmänna arbetslöshetsförsäkringen blir en helt statlig administrativ enhet.
Nästan 30 procent av avgifterna, som de enskilda A- kassemedlemmarna betalade in under 1993, gick till administration, utbildningskostnader och utjämning mellan kassorna. Det ligger i allas intresse att de nya statliga A- kassorna kan drivas effektivt och hålla administrationskostnaderna nere.
Inte minst A-kassornas lokalisering kan ha betydelse för kostnaderna. Dagens tele- och datasamhälle ger förutsättningar för god kommunikation oavsett ort. Regeringen bör noga pröva frågan om de statliga A- kassorna kan lokaliseras till orter som har låga omkostnader och stort behov av arbetstillfällen, förslagsvis Hällefors.
Hällefors i Örebro län är landets fattigaste kommun. SCB har genomfört en undersökning om bruttonationalprodukten i varje region (BRP) och funnit att Hällefors har Sveriges lägsta BRP. Av genomsnittet inom EU ligger Hällefors BRP på endast 60 procent. För en kommun som Hällefors, med arbetslöshetsiffror som är bland landets högsta, är varje nytt arbetstillfälle mycket betydelsefullt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utlokalisering av de statliga a- kassorna.
Stockholm den 24 januari 1994 Gudrun Norberg (fp)