Det aktuella läget
Antalet öppet arbetslösa i Göteborg har sedan december 1992 ökat med 5 367 från 18 041 till 23 408 i december 1993. Samtidigt har under samma tidsperiod antalet i åtgärder minskat med 1 034 från 9 941 till 8 880.
Vår största tillgång, människornas vilja och förmåga till arbete, riskerar att tunnas ut hos en hel ungdomsgeneration. Efter en nedgång på ca 2 000 ungdomar sedan september då 8 000 (18,7%) var arbetslösa kvarstår i december 6 019 ungdomar i åldern 18--24 år (14,1%) öppet arbetslösa i Göteborg. I november månad var 3 535 ungdomar placerade i ungdomspraktiktjänster.
Kostnader för arbetslösheten i Göteborg
Kostnaderna för arbetslösheten är enorma. Enbart i Göteborg beräknades 2 miljarder kronor betalas ut i arbetslöshetsersättning under 1993. Till detta kommer kostnader för olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder på ca 1,6 miljarder kronor som betalas ut av länsarbetsnämnden. Göteborgs kommun har utgifter på ca 600 miljoner kronor för socialbidrag och 100 miljoner kronor för kostnader för övertalig personal.
Det innebär kostnader för arbetslösheten på 4,3 miljarder kronor enbart i Göteborgs kommun.
De långsiktiga effekterna
Därtill kommer bortfallet av skatteinkomster och de långsiktiga kostnader som samhället får genom att människorna blir sjuka eller har svårt att komma tillbaka till arbete. All erfarenhet visar att den största faran med en hög arbetslöshet är den långa arbetslösheten samtidigt som den är ett mått på hur väl arbetsmarknadspolitiken lyckas. Ju längre arbetslösheten varat desto större är risken för fullständig utslagning från arbetsmarknaden.
De långtidsarbetslösa i länet har ökat från drygt 1 000 personer november/ december 1990 till 15 111 personer i december 1993. Antalet långtidsarbetslösa i Göteborg har nästan fördubblats på ett år och uppgick i november 1993 till 9 955 motsvarande 66% av de långtidsarbetslösa i länet.
Antalet göteborgare med förtidspension eller sjukbidrag ökade från december 1991 till december 1992 med 1 148 personer till totalt 22 655 personer vilket motsvarar 8 procent av göteborgarna i åldern 16--64 år. Det torde inte råda något tvivel om att denna utveckling har ett direkt samband med den höga långtidsarbetslösheten.
Arbetslöshetens slöseri
Varje person som går från arbete till öppen arbetslöshet kostar staten direkt ca 180 000 kr i bortfall av sociala avgifter och skatter samt utgifter för arbetslöshetsförsäkringen.
En halvering av den totala arbetslösheten skulle innebära en direkt förstärkning av statsfinanserna med 55-- 60 miljarder kronor genom minskade utgifter för bidrag och ökade inkomster.
Därtill kommer långsiktiga besparingar genom minskad social utslagning, färre förtidspensionärer etc. Intressanta beräkningar från AMS visar att merkostnader för att behålla en barnskötare i arbete under ett år endast är 10 000 kronor.
Arbetsmarknaden i Göteborg
Arbetsmarknaden i Göteborg har i stort sett samma utveckling som länet. Efterfrågan på arbetskraft är fortsatt låg. Under hösten har samtliga län förutom Göteborgs och Bohus län och Gävleborgs län redovisat fler lediga platser inom tillverkningsindustrin än under förra året. Dock har antalet lediga platser inom verkstadsindustrin klart överskridit fjolårsnivån även i vårt län. Varslen har också blivit färre och är nu på samma nivå som januari 1991.
Men samtidigt fortsätter den katastrofala nedgången i byggsektorn och beräknas bli än värre genom de negativa beskeden till denna sektor i budgetpropositionen. Arbetslösheten kan i denna sektor bli över 50%.
I länsarbetsnämndens höstprognos bedömdes, trots de ljustecken som fanns för exportindustrin, att sysselsättningen i industrin ändå skulle komma att minska under prognosperioden. Även om en bedömning i januari 1994 skulle vara ljusare än länsarbetsnämndens höstprognos är det ett mycket svårt arbetsmarknadsläge, som för att förbättras skulle kräva en mycket kraftig uppgång, på vilken inga tecken kan skönjas. Därtill bidrar också läget i kommunen.
Kommunens arbetsmarknad
Under den innevarande mandatperioden kommer kommunen totalt att minska antalet tjänster från 72 000 till 63 000. I år skall Göteborgs kommun enligt planerna minska verksamheten med 6 procent. Det motsvarar en personalminskning med 3 000--4 000 människor. Alternativet för de människor som skulle haft dessa jobb är, i flertalet fall, arbetslöshet.
Minskningen av personal i kommunen har hitintills skett genom avveckling av vikariat, naturlig avgång och pensionering. Dessutom redovisas i dag en övertalighet av personal på ca 1 200 personer. När antalet tjänster har dragits ner till den planerade nivån kommer övertaligheten att uppgå till mellan 2 500 och 3 000 personer.
Den grundläggande förklaringen är kommunens ekonomi och där Göteborg -- i jämförelse med kommunsektorn i övrigt -- drabbats av statliga indragningar som i dagsläget motsvarar ett inkomstbortfall på drygt 2 miljarder kronor per år motsvarande fem skattekronor.
Men de genomförda besparingsprogrammen till trots och med en ekonomisk politik som fortsätter att sätta Göteborg i strykklass redovisas fortsatt höga underskott i kommunbudgeten.
Till detta kommer fler riksdagsbeslut, med nya kostnadskrävande men ofinansierade ålägganden på kommunsektorn, såsom husläkare, fri etableringsrätt för specialistläkare, skolpeng, ny barnomsorgslag som redovisats i vår motion ''Göteborg -- utsatt stad''.
Dessutom finns, på arbetsmarknadsområdet, beslutade och aviserade ändringar i arbetslöshetsförsäkringen. Förutom ökade socialbidragskostnader kommer ändrade ersättningsregler för a-kassan, samt avdragsmöjligheten för avgiften till a-kassan, att minska skatteintäkterna med minst 200 miljoner kronor redan 1994. Nästa år 1995 minskar skatteintäkterna med ytterligare 140 miljoner kronor när avgiften höjs från en till två procent.
Trots genomförda och planerade neddragningar på 15 procent inom skola, barnomsorg, äldreomsorg och sjukvård redovisas nu ett underskott på ytterligare 1,3 miljarder kronor 1994, vilket motsvarar en neddragning på 10 procent utöver de 15 procenten.
Effekterna av denna politik kan redan nu klart avläsas i ökad segregation och en stad på väg in i två tredjedels- samhället. Statistiken över arbetslöshetstalens fördelning inom stadsdelsnämndsområdena, som i genomsnitt har en befolkning på ca 20 000 vardera, talar sitt tydliga språk. n
Stadsdelsnämndsstatistik -- Arbetslösa rel.befolkning i %:
November 1993 16--64 år 18--24 år
Gunnared 9,8 16,1 Lärjedalen 9,7 17,4 Kortedala 8,7 16,2 Bergsjön 10,5 15,2 Härlanda 7,0 10,6 Örgryte 7,6 12,4 Centrum 8,8 12,0 Linnestaden 9,2 14,3 Majorna 9,6 14,4 Högsbo 6,8 10,6 Älvsborg 3,4 7,4 Frölunda 8,2 15,1 Askim 4,8 9,2 Tynnered 6,3 12,0 Styrsö 5,0 10,5 Torslanda 4,6 11,8 Biskopsgården 9,8 19,1 Lundby 9,7 15,6 Tuve-Säve 5,9 13,1 Backa 7,3 16,7 Kärra-Rödbo 5,4 14,4
Om man lägger till antalet socialbidragsfall, samt de förtidspensionerade och utslagna från arbetsmarknaden, förstärks bilden av en stad i växande segregation på väg in i tvåtredjedelssamhället.
Kommunens möjligheter att ordna beredskapsarbete och ungdomspraktik, sedan de senare avgiftsbelagts i denna miljö av ekonomiska svårigheter och personalminskning, avtar nu drastiskt.
Åtgärdsförslag
Mot denna bakgrund skulle det ha varit av stort värde om det förslag som lades fram i den socialdemokratiska motionen, med anledning av prop. 1993/94:66 Arbetsmarknadspolitiska åtgärder för ungdomar och långtidsarbetslösa m.m., hade bifallits av riksdagen.
Däri föreslog socialdemokraterna att AMS skulle få i uppdrag att förhandla med kommunerna och landstingen om att förlänga uppsägningstiderna för uppsagd personal och där målsättningen skulle vara att ingen skulle behöva gå ut i öppen arbetslöshet i första hand före 1994-12-31 och där medel till detta anvisades.
Göteborgs kommunstyrelse har efter samma tankemönster -- på förslag från socialdemokraterna -- presenterat förslag som innebär att de planerade personalminskningarna tills vidare skulle kunna skjutas upp. Detta skulle kunna bli en realistisk möjlighet om staten och Göteborgs kommun delar lika på en gemensam satsning i form av omfördelningar av totalt 250--300 miljoner kronor.
Staten borde bidra genom att göra det möjligt för länsarbetsnämnden att göra en insats motsvarande kostnader för arbetslöshetsersättning och arbetsmarknadspolitiska insatser för 2 000 personer. De medel som på detta sätt frigörs kan i stället användas till en utbildningsinsats av personal inom kommunens olika områden med eftersatta behov. Kommunens budgeterade medel för övertalig personal samt vissa socialbidragskostnader skulle då också kunna användas till att på detta sätt låta personalen arbeta kvar i kommunen.
Rationaliseringseffekter och nya arbetsområden, bl.a. till följd av internationaliseringen, ställer nya kunskapskrav på de anställda. I det nuvarande arbetsmarknadsläget kan man ta tillfället i akt för att sätta kontorsyrkesgruppernas, dvs. sekreterare, kontorister, assistenter, kanslister m.fl., utveckling i centrum. Det är nödvändigt om man skall få den administrativa kapacitet som effektiv verksamhet kräver. Om vi inte investerar i utveckling för dessa grupper får det mycket negativa konsekvenser både för de anställda och verksamheten.
Det är framför allt kvinnor som har rutinuppgifterna på kontoren. Många av dem är 40 år eller äldre med låg utbildning. Dessa kvinnor drabbas hårt av åtstramningarna i den kommunala verksamheten. De kan inte konkurrera vare sig med generalister eller specialister när gammal verksamhet ändras eller ny verksamhet byggs upp.
I samarbete mellan kommun, LAN och Göteborgs universitet kan man inrätta särskilda collegeutbildningar för de kontorsadministrativa yrkesgruppernas utveckling.
Effektiv administration förutsätter kunskap om den egna verksamheten. De behoven måste då tillgodoses, antingen genom att egna projektarbeten är en del av utbildningen eller genom kompletterande verksintern utbildning. Generella ämnen i collegeutbildning för kommmunalanställda kan innehållamålstyrning och budgetarbete personaladministration förvaltnings- och regelkunskap EG:s organisation och regelverk förvaltnings- och EG-språk informationskunskap, kommunikation, mediakännedom projektadministration och styrning datorstöd och systemadministration
I förslaget ligger också ett uppslag för att förhindra arbetslöshet och sysslolöshet bland ungdomar. Kommunen skulle tillsammans med företag, länsarbetsnämnd och ideella organisationer dammsuga marknaden på lämpliga jobb, t.ex. beredskapsplatser, praktikplatser med målet att ge ungdomarna möjlighet att få utföra angelägna arbetsuppgifter i stället för att passivt ta emot socialbidrag.
Därtill läggs förslag om att ytterligare ansträngningar skall göras för att ge arbetslösa möjlighet att skaffa sig såväl grundskole- som gymnasiekompetens. Det finns, konstaterar kommunen, en stor risk att många arbetslösa med bristande utbildning och yrkeserfarenhet inte får ett nytt jobb när konjunkturen vänder. Det är ju väl känt att kraven på kompetens ökat dramatiskt i de jobb som nu anmäls lediga.
Tyvärr har inriktningen av regeringens politik inte gjort det möjligt att genomföra förslagen. Länsarbetsnämnden har dessutom 500 miljoner kronor mindre i anslag än föregående år trots att arbetslösheten ökat dramatiskt. De mål som riksdagen uppsatt för arbetsmarknadspolitiken kan uppenbarligen inte uppnås och i ett läge med hög arbetslöshet och då AMS uppenbart inte kommer att förbruka anvisade medel innevarande budgetår inom de regelverk som nu gäller för arbetsmarknadspolitiska åtgärder borde projekt som redovisats av Göteborgs kommun och liknande stödjas. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Kommunprojekt för sysselsättning
Trots det ansträngda ekonomiska läget i kommunen som uppkommit, inte minst tack vare de sneda effekter som de statliga indragningarna från kommunsektorn haft för Göteborg, har ändå medel avsatts för satsningar för att lindra den höga byggarbetslösheten. Till ett projekt som kallats ''Bältesspännaren'' avsattes under 1993 150 miljoner kronor från kommunen och ett visst stöd lämnades därtill från länsarbetsnämnden. Projektet som nu i allt väsentligt är genomfört innebar ombyggnader och renoveringar av kommunala föreningslokaler och gav ett antal arbetstillfällen för anställda i byggbranschen.
Det av kommunen ägda bostadsbolaget Poseidon har utan framgång för regeringen/Arbetsmarknadsdepartemen tet redovisat ett omfattande åtgärdspaket där bolaget åtog sig att bygga om 1 430 lägenheter och riva 1 350 lägenheter i ett fastighetsbestånd som är belastat med stora tekniska och estetiska brister. Det skulle kunna ge arbete direkt åt 600 årsarbetare medan den totala sysselsättningseffekten beräknades till ca 2 200 årsarbetare.
Dessutom föreslogs ett ungdomsprojekt med byggande av garage i Poseidons bostadsområden som ersättning för otidsenliga parkeringsdäck. 3 000 parkeringsdäckplatser skulle ersättas med garage. Det skulle kunna direkt sysselsätta 80 årsarbetare och ge en total sysselsättningseffekt på ca 300 årsarbetare. De båda projekten föreslogs finansieras genom bolagets egna kapital och 900 miljoner kronor genom bostadsfinansieringssystemet samt fordrade, för att vara möjligt att genomföra, ett anslag därutöver på 220 miljoner kronor.
De givna beskrivningarna på genomfört projekt och projekt som skulle kunna genomföras är två exempel på insatser som genomförts och skulle kunna genomföras.
Självfallet finns det många fler möjligheter och dessutom är de planerade infrastruktursatsningarna, exempel Adelsohnöverenskommelsen, av stor betydelse för kommunen.
Dit hör också betydelsen för Göteborg av att satsningen på järnvägens Nordlänk till Oslo kommer till stånd inom rimlig tid.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödja satsningar för att uppskjuta personalneddragningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödja satsningar i samarbete med Göteborgs kommun för arbete åt unga,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge arbetslösa med låg utbildning utökade möjligheter till att inhämta grundskole- eller gymnasiekompetens,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödja satsningar för ROT- program och trafik i Göteborg.
Stockholm den 24 januari 1994 Sten Östlund (s) Doris Håvik (s) Jan Bergqvist (s) Inga-Britt Johansson (s) Torgny Larsson (s) Marianne Carlström (s)