Örebro län har stora problem att lösa både på kort och lång sikt. Den mycket höga arbetslösheten är både strukturellt och konjunkturellt betingad. Analyser påvisar att det strukturella inslaget är så stort att arbetslöshetsproblemen inte mer än till en del komer att lösas av en ny högkonjunktur.
Hotbilder om ytterligare kraftiga nedskärningar finns både inom industri- och tjänstesektorerna. Många småföretag är hotade både av en alltför svag efterfrågan och ett dåligt fungerande kreditsystem.
Arbetslösheten i siffror framgår av nedanstående tablå.
Andel arbetslösa, under utredning samt i åtgärder relaterat i procent av befolkningen 16--64 år i Örebro län december 1993
Procent Askersund 14,2 Kumla 11,3 Laxå 13,5 Hallsberg 12,8 Karlskoga 16,2 Degerfors 15,0 Lindesberg 15,4 Hällefors 20,0 Kopparberg 19,7 Nora 13,5 Örebro 13,7 Summa T-län 14,3
Jämfört med riket är arbetslösheten i länet 1,5-2 procent högre. Särskilt besvärlig är den arbetslöshet som drabbar ungdomar. I Ljusnarsberg, Hällefors, Karlskoga, Degerfors, Laxå och Lindesbergs kommuner är mellan 30 och 35 procent av ungdomarna utanför den ordinarie arbetskraften.
Den nuvarande mycket höga arbetslösheten, som riskerar att öka på grund av fortsatta strukturella förändringar, kräver kraftfulla arbetsmarknadspolitiska insatser och att tillräckligt med resurser ställs till förfogande.
Vi vill med skärpa påpeka att erforderliga resurser måste tillföras länsarbetsnämnden, så att alla ungdomar som behöver får ta del av en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. En aktiv åtgärd för ungdomarna är oftast att erbjuda kompletterande utbildning. De flesta ungdomarna har redan gymnasieutbildning. Möjligheterna att mer aktivt köpa utbildningar från högskolan, som ger högskolepoäng tillsammans med utbildningsbidrag till ungdomarnas försörjning, bör prövas. På så sätt skulle de stora belopp som satsas på utbildning göra mer nytta och bidra till att också på sikt stärka Sveriges konkurrenskraft.
En annan utsatt grupp är de långtidsarbetslösa. Med den låga efterfrågan på arbetskraft och den höga arbetslöshet som råder kommer antalet långtidsarbetslösa att öka. Det är synnerligen angeläget att länsarbetsnämnden tillförs medel så att dessa personers möjligheter till utbildning eller beredskapsarbete tas till vara. Det skulle vara en skam om långtidsarbetslösa hänvisas till socialhjälp, därför att tillräckliga resurser ej ställs till förfogande för arbetsmarknadsmyndigheterna.
Strukturpolitik
Stora delar av Svealands inland har en näringsstruktur som består av företag inom s.k. mogna branscher. Typiska för dessa är att forskning och investeringstakt är för låg. Däremot är uppköp, samgåenden och nedläggningar av produktionsenheter vanlig. Detta gäller t.ex. för stålindustrin och de verkstadsindustrier som är relaterade till denna. Resultatet av detta har blivit sysselsättningsproblem, för låg investeringstakt och för få företag inom tillväxtbranscher.
För att öka konkurrenskraften för Svealands inre behöver strukturpolitiken aktiveras. Den bör ta vara på varje orts eller regions naturliga fördelar. Dessutom bör samhällets infrastrukturinvesteringar styras mer effektivt.
I den långsiktiga uppbyggnaden att förnya den ekonomiska basen och skapa tillväxt måste nya och annorlunda åtgärder prövas i kombination med traditionella insatser för näringslivsutveckling.
Ett program har arbetats fram inom Örebro län som skall utgöra avstampet för den regionala utvecklingen och leda till ökad tillväxt. Programmet, Nya möjligheter för Örebro län, syftar till att ta tillvara regionens naturliga möjligheter och att i samverkan med olika aktörer stimulera nya ekonomiska utvecklingsprocesser.
Som ett minimum bör en strukturpolitik, byggd på ett programtänkande enligt ovanstående, omfatta kommunikationer, utbildning, näringslivsfrågor och regionalpolitik. I det följande tas vissa betydelsefulla frågor upp om vad strukturpolitiken för Örebro län bör omfatta.
Kommunikationer
Örebro län har ett utomordentligt bra transportläge. Det kan beskrivas på flera sätt. Ett är att Sveriges befolkningsmässiga tyngdpunkt ligger i länet.
Vad som krävs framöver är att statsmakten sammantaget i sin planering för de olika kommunikationssätten genomför en utbyggnad så att väg, järnväg och flyg kan användas på ett optimalt sätt tillsammans. För det behövs en planering över den ansvarsnivå som de skilda kommunikationsverken har. En sådan infrastrukturuppbyggnad kommer väsentligt att bidra till regionens och länets framtida konkurrenskraft. Näringslivet kommer i så fall att få sådana ramförutsättningar och den önskade förnyelsen kommer till stånd samtidigt som länets naturliga konkurrenskraft tas till vara.
Inom järnvägsområdet går stora godsstråk genom länet och Hallsberg är en viktig knutpunkt både för person- och godstrafik. Med de beslutade Mälar- och Svealandsbanorna knyts en rad större orter i Mälar- och Hjälmarområdena samman. En utbyggnad av detta system bör syfta till att fortsätta dessa banor västerut över Karlskoga och Karlstad till Oslo. Ett utredningsarbete har påbörjats. För att åstadkomma samverkan mellan trafikslagen är dragningen tänkt att ansluta till Örebro flygplats. På så sätt kan flyget få ett större upptagningsområde och kapaciteten på järnvägssträckningen användas bättre.
Inom Örebro län med omnejd finns flera flygplatser. Örebro flygplats är stadd under stark utveckling. Dess läge med nära anslutning till såväl E20, E18 som Bergslagsdiagonalen/Askersundsleden samt en kommande Nobelbana gör den lämplig att betjäna ett betydande omland. På sikt, under förutsättning att samtliga kommunikationsslag samordnar sina investeringar, bör flygplatsen ha underlag för en betydande utlandstrafik.
Utbildning
På sikt är en av de viktigaste faktorerna för en regions konkurrenskraft invånarnas kompetens och förmåga och då är givetvis utbildningsnivån en nyckelfråga.
Sveriges högskolor och universitet som har fasta forskningsresurser är i huvudsak förlagda till kusterna. För inlandet innebär detta betydande nackdelar. Närheten till kvalificerad utbildning ökar benägenheten att påbörja sådan. Det har också visat sig att de som genomgått högskoleutbildning har en tendens att vilja stanna kvar på högskoleorterna och söka sin utkomst där. Den nuvarande lokaliseringen av universiteten medför en ''brain-drain'' av Sveriges inland.
Högskolan i Örebro är en av de största högskolorna vid sidan av universiteten.
Vad som är mest angeläget är att den tekniska utbildningen förstärks så att den påbörjade civilingenjörsutbildningen, som genomförs med högskolan i Linköping, kan permanentas samt att högskolan får fasta forskningsresurser och också kan ge forskarutbildning. En studie av förutsättningarna för etablering av ytterligare en teknisk högskola i landet bör omfatta såväl möjligheterna till utveckling av samverkan mellan högskolan och universitetet i Linköping runt civilingenjörsutbildningen som möjligheterna att etablera en ny teknisk i Örebro.
I sammanhanget vill vi påpeka att forskningen vid högskolan redan är betydande, trots att man saknar fasta forskningsresurser. Inte minst det professorsprogram, som högskolan nu genomför tillsammans med Uppsala universitet, har visat Örebrohögskolans vilja och förmåga att aktivt medverka i forskarsamhället.
Högskolan i Örebro har potential att erbjuda ytterligare platser i högskoleutbildning. Detta avser såväl ingenjörs- som civilingenjörsutbildning tillsammans med bl.a. universitetet i Linköping liksom lärar- och övrig grundutbildning. Vi vill understryka betydelsen av att prövningen av högskolans möjlighet att ges examinationsrätt för grundskollärarutbildning 1--7 samt speciallärarutbildning inte fördröjs.
Med hänsyn till det allvarliga arbetsmarknadsläget och det stora antalet sökande till högskoleutbildning i länet bör riksdagen redan nu fastslå att högskolan skall tilldelas resurser, som ger utrymme för en volym motsvarande lägst 200 ytterligare studerande vid högskolan. Regeringen bör därtill i kompletteringspropositionen återkomma med förslag om ytterligare högskoleplatser vid Högskolan i Örebro hösten 1994.
Regionalpolitik
För att få en väl fungerande regionalpolitik måste en rad politikområden samspela, som har betydelse av strukturpolitik för kommunikationer och utbildning.
Kommunerna Ljusnarsberg, Hällefors, Karlskoga, Degerfors, Laxå, Askersund samt norra delen av Lindesbergs kommun (Guldsmedshyttan och Romsbergs församlingar) ingår alla i länets s.k. halvmånebälte. Gemensamt för dessa är branschensidighet och att deras näringsliv har sitt ursprung i bergshanteringen. Tillkomsten av nya företag har inte alls räckt till för att kompensera för de arbetstillfällen som gått förlorade. Den process vi talar om här förstärks naturligtvis under en lågkonjunktur, men i grunden är det fråga om en strukturell och långsiktig process. Om man analyserar traditionella variabler som befolkningsutveckling och arbetslöshet, som brukar ligga till grund för stödområdesindelning, visar detta att samtliga kommuner inom halvmånebältet bör ingå i stödområdet.
Det finns ett stort antal regionalpolitiska stöd som företagen i en region kan utnyttja. Samtidigt finns många olika aktörer som kan ge stöd för ibland samma verksamhet. Analyser från bl.a. NUTEK visar att stöden ofta är avgörande för utvecklingen i de regionalpolitiska stödområdena. Ett stort värde borde ligga i, inte minst ur effektivitets- och kostnadssynpunkt, att samla hanteringen av alla stöd hos en regional aktör.
I Örebro län finns, som tidigare nämnts, ett program för den regionala utvecklingen syftande till att skapa bättre förutsättningar att öka tillväxten.
Inom Örebro län finns förutsättningarna att pröva ett samlat och förenklat hanterande av samhällets stöd till företagen genom att utse länet till ett försökslän för otraditionellt utnyttjande av de regionalpolitiska och arbetsmarknadspolitiska resurser som kan ges i länet.
Utgångspunkten bör vara att det från central nivå endast fastläggs vilken medelssumma som finns tillgänglig för företagen i regionen och sedan överlåts till länsstyrelsen att, inom angivna ramar men med friare val av vilken typ av stöd som ges, hantera stöden till företagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillväxt och ökad konkurrenskraft i Örebro län,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att erforderliga medel ställs till förfogande för ungdomsarbetsplatser,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ungdomar bör ges möjlighet att bedriva högskolestudier i form av arbetsmarknadsutbildning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att erforderliga medel ställs till förfogande för långtidsarbetslösa,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastruktur,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Högskolan i Örebro tilldelas resurser motsvarande ytterligare 200 nybörjarplatser fr.o.m. hösten 1994 samt att därutöver ytterligare platser till högskolan prövas i kompletteringspropositionen,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om teknisk utbildning i Örebro,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att samtliga kommuner i det s.k. halvmånebältet, dvs. Ljusnarsberg, Hällefors, Karlskoga, Degerfors, Laxå och Askersund, skall ingå i stödområde,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Örebro län bör utses till ett frilän för samordning och för otraditionellt utnyttjande av de olika stöd i en region som företagen kan utnyttja.
Stockholm den 20 januari 1994 Håkan Strömberg (s) Sture Ericson (s) Maud Björnemalm (s) Inger Lundberg (s) Hans Karlsson (s)
1 Yrkandena 6 och 7 hänvisade till UbU