Den sysselsättningsutveckling som landet genomgått under de senaste åren har regionalt slagit igenom på ett mycket tydligt sätt. Det är den privata sektorn och speciellt industrin, som har gått tillbaka kraftigt, medan den offentliga sektorn först på senare tid på allvar har minskat. Det är de gamla etablerade industriregionerna som sysselsättningsmässigt har fått de största problemen.
Strukturomvandlingen inom svenskt näringsliv lägger på lång sikt grunden för den regionala utvecklingen. Länsstyrelserna har under våren 1993 tagit fram bedömningar över sysselsättningsutvecklingen i skilda näringsgrenar. Dessutom har flera länsstyrelser lämnat en särskild analys av vad man bedömer som kritiska faktorer för länets utveckling.
Det går att identifiera några län som dels har haft en kraftigare tillbakagång än övriga, dels uppvisar svagheter i strukturen som talar för framtida problem. Det gäller de hårt drabbade och sedan gammalt industrialiserade länen, Kopparberg och Gävleborg. Det fanns tecken på regional obalans redan under 80-talet, men den har nu blivit akut. Man kan se konturerna av ett landsdelsproblem, där det knappast går att skilja ut enskilda arbetsmarknadsregioner. Även de större arbetsmarknadsregionerna i dessa län uppvisar stora problem och kan därmed inte längre verka balanserande för länens utveckling.
Dessa två län har en stor och sedan länge etablerad industriell bas att bygga vidare på. Det är därmed ur nationalekonomisk synvinkel angeläget att dessa regioner så snabbt som möjligt återvinner sin forna styrka. Dessa nationella ekonomiska ambitioner bör beaktas vid resonemangen om den framtida politikens geografiska inriktning.
Regionalt utvecklingsarbete bedrivs i alla delar av landet. Det gäller att få alla regioner att utifrån sina förutsättningar fungera som goda miljöer för människor och företag. Länsstyrelserna har inom den statliga sektorn ett övergripande ansvar. Men mängden av andra aktörer är stor och ökande. Tyvärr är också olika stödformer väldigt låsta av olika bestämmelser, samtidigt som stöden ofta har en avgörande betydelse för den framtida utvecklingen i regionen.
Mot den bakgrunden vore det värdefullt att i en större region omfattande två län, Kopparberg och Gävleborg, kunna pröva en samlad hantering av allt stöd hos en regional aktör. Från centralt håll skulle endast en medelssumma fastställas som sedan med friare val än i dag hanteras inom regionen. Ett sådant försök skulle ge ett bra underlag för framtida överväganden om förenklingar och förbättringar av såväl utformningen av stöd som organisation. Att välja två län att delta ger också fördelar i form av samarbete, jämförelser och bredare beslutsunderlag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det regionalpolitiska stödet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att försöksverksamhet bör startas i Kopparbergs och Gävleborgs län med en samlad hantering av allt regionalt stöd.
Stockholm den 20 januari 1994 Sinikka Bohlin (s) Karl Hagström (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Per Erik Granström (s) Leo Persson (s)