En regions aktivitet kan oftast mötas i det ''självförtroende'', den kulturella och historiska identitet som finns hos dem som bor och verkar i regionen.
Turism är ett begrepp som i dag är mycket aktuellt, men den kan inte fungera utan att kulturen ges möjlighet att utveckla och arbeta med de kulturella värdena -- den grund som sedan blir produkter som säljs till turisterna.
En positiv turism ger inte bara upplevelser för tillresta turister. Den ger och utvecklar de boendes medvetande om att leva med och förvalta värdefullt kulturellt kapital.
Turism och resande genererar arbetstillfällen. Turisten är upptäcksresanden som också behöver sova, äta, resa och som nyfiket vill uppleva. En nöjd turist ger god reklam för nya turister och återbesök.
Kulturismen skapar alltså: positiv regional identitet, nyskapande, nyföretagande, servering, övernattningsrum, souvenirförsäljning, handel m.m.
När turismen skapas utifrån ett kulturistiskt perspektiv gagnas kvalitetssyn och helhetstänkande. Kulturismen verkar stärkande för både den som skapar och den som konsumerar.
Örebro län är en spännande kulturbygd med minnen av järnhanteringens historia i norr och jordbrukets historia i söder. Mellan skogsbygder med järnhantering och jordbruksbygd ligger handelsstaden Örebro med slottet som viktig symbolbyggnad för länet, och har sedan 1200- talet utgjort administrativt, ekonomiskt och politiskt centrum för länet.
I länets 11 kommuner finns ett stort antal fornminnen bevarade, intressanta byggnadsmiljöer, kulturminnen från industrierna samt lokala museer av skilda slag. Där finns också naturreservat, slåtterängar och andra naturområden som är en stor del av länets kulturarv.
Sammantaget betyder detta att Örebro län är en region med lång historia som är intressant och attraktiv såväl lokalt som regionalt, ett Sverige i miniatyr som är lättillgängligt att visa upp både för en nationell och internationell publik.
Örebro län har under den senaste 20-årsperioden utsatts för en omfattande och kraftfull strukturomvandling. Denna snabba omvandling har under senare år förstärkts av bl.a. försvarsindustrins omvandling och genom att länet har haft stor andel tung industri som kraftigt minskat antalet anställda.
De stora strukturproblem som speciellt norra, västra och södra delen av länet, ''halvmånebältet'', har och den näringsstruktur som finns i länets centrala delar har inte av egen kraft kunnat generera en sådan förnyelse och utökat antalet arbetstillfällen att detta uppvägt ''halvmånebältets'' negativa utveckling.
Det behövs kraftfulla åtgärder både i det långa och korta perspektivet för att komma till rätta med länets problem. Stora arbetsmarknadspolitiska insatser har under senare år gjorts från såväl länsstyrelse som kommuner och arbetsmarknadsmyndigheter.
Oftast är insatserna i alltför hög grad styrda av givna regler och centrala förordningar. Om de arbetsmarknadspolitiska insatserna mera okonventionellt kunde anpassas till regionala och lokala behov skulle effekterna av insatserna bli mera effektiva i sysselsättningsskapande syfte. Med större satsningar av arbetsmarknadspolitiska åtgärder inom kultur-turismen i Örebro län skulle den utvecklas och ge liv och stimulans och framtidstro i bygder som sedan årtionden avfolkats i länet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknadspolitiska insatser inom den kulturhistoriska sektorn i Örebro län.
Stockholm den 20 januari 1994 Håkan Strömberg (s) Maud Björnemalm (s) Sture Ericson (s) Hans Karlsson (s) Inger Lundberg (s)