Hallands län är geografiskt förmånligt placerat i landet och har utvecklats mycket positivt under 1900-talet. När den internationella handeln kom igång förändrades landskapets struktur från kargt och fattigt till en ganska välmående region. Under årtionden med ekonomisk tillväxt utvecklades den halländska industrin på många områden. Små och medelstora företag växte upp och nya produkter togs fram.
Länsstyrelsen kunde dock redan 1984 konstatera att länets industriprodukter var i stort sett färdigutvecklade, vilket skulle medföra problem med utslagning i framtiden. Detta har nu, i denna lågkonjunktur, ägt rum. Orsaken är inte enbart lågkonjunkturen utan den låga inhemska efterfrågan, inte minst på byggnadsvaror, som har satt djupa spår i näringslivet.
En annan orsak till den låga tekniknivån i länet är bristen på forskarutbildade personer i länet. Den geografiska placeringen innebär att landskapet hamnat mellan de båda storstadsområdena Göteborg och Malmö.
Situationen på arbetsmarknaden
Befolkningen fortsätter att växa i Halland trots det mycket svåra läget på arbetsmarknaden. 1993 ökade befolkningen med 3 587 personer eller 1,4 % vilket är den näst högsta procentuella ökningen av samtliga län. Samtliga kommuner hade ett positivt födelsenetto och inflyttningen från övriga landet var högst i Kungsbacka och Halmstad. Hallands totala befolkning den 31/12 1993 uppgick till 264 759 personer.
Antalet arbetssökande utan arbete ökade under 1993 med 2 721 till 13 258 personer. 1 670 personer var vid årsskiftet 1993/94 varslade om uppsägning och 5 947 personer sysselsattes i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
I januari 1993 bedömde vi att det saknades 20 000 arbetstillfällen i länet och nu konstateras att den analysen var riktig.
Arbetslösheten varierar inom länet. Den är högst i de norra kommunerna, undantaget Kungsbacka, och något lägre i de södra kommunerna. I Varberg och Falkenberg ligger arbetslöshetssiffrorna på riksgenomsnittet.
Under 1994 väntas ingen nämnvärd förbättring. Varslen minskar, men från en mycket hög nivå 1993, och anmälningen av nya platser ökar, så bedömningen är att arbetslösheten ligger kvar på denna mycket höga nivå.
Behov av åtgärder
Arbetsmarknadssituationen i ett tidigare ganska välmående Halland är nu så allvarlig att det behövs politiska styrmedel för att lösa problemen. Det behövs åtgärder, som marknaden inte är mäktig att ta tillvara, bl.a. den mycket stora resurs som finns hos 20 000 arbetslösa hallänningar. Dessa människor måste få lov att bidra till folkhushållet och den sociala tryggheten.
Regionalpolitiskt stöd
Halland är inte längre något litet län utan ett medelstort. Trots detta är länet fortfarande missgynnat och får det lägsta regionalpolitiska stödet av alla län. Detta missförhållande måste förändras så att projekt m.m. kan komma igång för att utveckla främst mindre och medelstora företag.
Bostadsbyggandet och reparationer
Byggandet av bostäder i länet har minskat från ca 3 000 år 1991 till nivån 500--700 under 1994. Detta är förödande för byggarbetskåren och byggvaruindustrin. Flera industrier är redan utslagna och flera kommer att bli det om inte byggandet ökar. Det finns fortfarande många offentliga byggnader som är i behov av reparation eller ombyggnad. Många byggnadsarbetare kommer under året att utförsäkras från arbetslöshetskassan om de inte får något arbete. Det är därför angeläget att ett ROT-program kommer igång. Till dessa bör villkoras att arbetsförmedlingen skall anvisa arbetskraften.
Utbildning
Av den tidigare beskrivningen framgår att utbildningsnivån är låg i länet. Den är något högre i Halmstad och Kungsbacka på grund av närheten till högskolor men ligger under riksgenomsnittet i övriga länet.
De som har förlorat sina arbeten har oftast också en låg utbildning och får därför mycket svårt att hävda sig på arbetsmarknaden. Det är mycket ofta kvinnor som har bristfällig utbildning för att kunna hävda sig på den nuvarande och framtida arbetsmarknaden.
Högskolan i Halmstad är en tillgång för att förbättra den högre utbildningen men satsningar måste också göras på folkbildning, kommunal vuxenutbildning m.m. för att förhindra att många slås ut från arbetsmarknaden för all framtid. Det är nödvändigt för länets framtid med en bred satsning på utbildning.
Energiproduktion
Större delen av länets högteknologiska kunskap är koncentrerad till Väröområdet i norra Halland. Denna kunskap är en stor tillgång för att utveckla alternativ energiproduktion när kärnkraften skall avvecklas. I anslutning till Ringhals kärnkraftverk är det nu mycket angeläget att utveckling och försök med ny energiproduktion kommer till stånd inom en mycket snar framtid.
Utveckling av små och medelstora företag
Samhällets insatser för att stödja utveckling av de mindre företagen har svårt att nå fram. Insatserna måste bli mera lättillgängliga. Det krävs närmanden till vart och ett av de små företagen. De offentliga och privata organen måste därför samverka och erbjuda företagen sina tjänster.
Regeringen kan ta initiativ till att denna samordning kommer till stånd utan att några nämnvärda nya medel behöver tas i anspråk. I första hand bör verksamheten inriktas på att bli en diskussionspartner, en kreativ idéutlösare samt att stimulera företagen att utforma en utvecklingsplan för företaget och dess produkter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionalpolitiskt stöd till Halland,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ROT-program,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildningssatsningar i Halland,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energiutveckling i Väröområdet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av små och medelstora företag.
Stockholm den 20 januari 1994 Alf Eriksson (s) Ingegerd Sahlström (s) Owe Andréasson (s)