Vetlanda kommun har under många år varit centrum för den svenska trähusfabrikationen. Inom en radie av sju mil från Vetlanda har 75 % av alla Sveriges prefabricerade trähus tillverkats. På grund av lågkonjunktur, ändrat subventionssystem och, inte minst, krisen inom bank- och finansinstitut har marknadsförutsättningarna för trähusbranschen och en stor del av den i övrigt trädominerade tillverkningsindustrin helt ryckts undan.
Under 1992 minskade befolkningen i kommunen med 232 personer, den största befolkningsminskningen bland Jönköpings läns kommuner. Under 1993 uppgår minskningen till 108 personer.
Antalet arbetslösa är mycket högt -- trots kraftfulla initiativ från såväl kommunen som arbetsförmedlingen vad gäller beredskapsarbete, ungdomspraktik och ALU.
Den 26 november 1993 noterade arbetsförmedlingen i Vetlanda 1 150 öppet arbetslösa och 870 personer i åtgärder -- totalt 12,1 % av den arbetsföra befolkningen (16 654 personer 16--64 år).
Arbetsmarknadsläget har ytterligare försämrats under de senste veckorna. Bedömningarna tidigare var att arbetsmarknadsläget under inledningen av 1994 skulle ligga på totalt 11,7 %. Under de senaste två veckorna har genom bl.a. två konkurser ytterligare drygt 120 personer varslats om uppsägning.
Antalet anställda inom trähusindustrin har från årsskiftet 1991/92 minskat från 1 230 till beräknat ca 340 vid årsskiftet 1993/94. Det innebär att 890 arbetstillfällen försvunnit under en treårsperiod. Detta antal kan ytterligare öka genom att Boro-Hus AB gick i konkurs den 25 november 1993 och vid konkurstillfället hade 94 anställda.
Av redovisningen framgår att strukturkrisen i Vetlanda kommun är av mycket stor och allvarlig omfattning.
Situationen har försämrats ytterligare på grund av den fortsatta snabba nedgången av bostadsbyggandet. Detta berör såväl hus- som snickeriproduktion hos de tillverkande företagen inom kommunen.
Kommunen initierade under 1992 ett intensivt arbete att med olika aktörer skapa ett starkare och mer differentierat näringsliv, bl.a. har Marknads- och Mediaakademin etablerats. En inplacering i tillfälligt etableringsområde där möjligheter till lokaliserings- och utbildningsbidrag kan utgå vid investeringar i byggnader, markanläggningar, maskiner och andra inventarier skulle därför vara av stort värde för Vetlanda kommuns fortsatta arbete att stimulera en ny- och vidareutveckling av kommunens näringsliv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att Vetlanda kommun inplaceras i tillfälligt investeringsområde,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ordet ''stödområde'', som har en defensiv och negativ klang, i allt offentligt tryck ersätts med ordet ''investeringsområde''.
Stockholm den 13 januari 1994 Catarina Rönnung (s) Åke Gustavsson (s)