De nyligen genomförda förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen innebär en mycket allvarlig försämring av den enskildes försörjningsmöjligheter. I den föreliggande propositionen föreslås kraftiga avgiftshöjningar till den nya försäkringen som kommer att drabba såväl de arbetslösa som de som fortfarande är i arbete på ett allt för kännbart sätt. Besparingseffekten för staten beräknas till 6 miljarder kr. I kompletteringspropositionen anges regeringens sparmål för arbetslöshetsförsäkringen vara 10 miljarder; 4 miljarder återstår alltså att finansiera. Regeringens fantasi räcker inte till för att inse att den enda verkningsfulla och humana vägen att minska kostnaderna för försäkringen är att sänka arbetslösheten.
Vår allvarligaste invändning emot regeringens förslag är att det enligt preliminära beräkningar kommer att innebära en utförsäkring av 189 000 av dem som enligt dagens regler är ersättningsberättigade. Naturligtvis innebär detta en mycket stor besparing för staten, men ingen tanke tycks finnas på de mänskliga och sociala konsekvenserna av förslaget. Denna effekt uppstår genom att s.k. jämställd tid (ungefär = deltagande i arbetsmarknadspolitiska åtgärder) endast kvalificerar till 150 dagars ersättning, vilket inte kan upprepas. Därefter återstår endast utförsäkring om den försäkrade inte kan kvalificera sig genom nytt ''riktigt'' arbete. Av propositionen framgår inte hur stor andel av besparingen som kommer till stånd genom att ett stort antal försäkrade utförsäkras och därmed kommer att belasta kommunernas socialhjälpskostnader. Enligt våra beräkningar -- som grundar sig på Arbetslöshetskassornas Samorganisation och LOs beräkningar -- innebär det ökade kostnader för socialhjälp med 503 miljoner i Dalarna. För Gävleborgs län innebär det 543 miljoner. Kommunvis drabbar det så här: n
Dalarna
Gävleborg
Vansbro 18 miljoner Ockelbo 15 miljoner Malung 31 Hofors 21 Gagnef 20 Ovanåker 34 Leksand 17 Nordanstig 30 Rättvik 20 Ljusdal 53 Orsa 22 Gävle 132 Älvdalen 26 Sandviken 52 Smedjebacken 23 Söderhamn 67 Mora 34 Bollnäs 64 Falun 66 Hudiksvall 73 Borlänge 73 Säter 17 Hedemora 29 Avesta 38 Ludvika 68
503 543
Denna genomgång visar med all önskvärd tydlighet att regeringsförslaget är omöjligt att genomföra. Dessutom kan kommunerna drabbas av avdraget för finanseringsskatten vilket för våra två län skulle innebära 80 till 90 miljoner kr för det första året, och dubbelt så mycket andra året. Staten har förbundit sig att täcka kostnader som staten förorsakar kommunerna men detta framgår inte av propositionen, som så mycket annat. När en stor andel av befolkningen skall leva på socialbidrag minskar skatteunderlaget också av denna anledning.
Enligt motionärernas uppfattning är regeringens val av lösning den sämsta tänkbara och motiverar i sig ett avslag på hela propositionen. Ett rimligt och gällande krav på ett regeringsförslag är att förslagets konsekvenser är redovisade; så är inte fallet med denna proposition. Den präglas i stället av nonchalans och likgiltighet mot riksdagen och de hundratusentals människor som berörs.
Förslaget till nya regler för beräkningen av normalarbetstid leder till kraftiga försämringar för de deltidsarbetslösa -- och med omedelbar effekt -- och för dem som tagit lägre betalt arbete under en ersättningsperiod. Det senare innebär ytterligare en inlåsningseffekt utöver dem som uppstår genom regeringens förslag till ändringar i LAS.
Den tidigare regeln om rätt till 450 ersättningsdagar för försäkrade över 55 år vill regeringen ta bort. Grundar sig detta på att regeringen anser att arbetsmarkaden har blivit avsevärt mycket bättre för denna åldersgrupp eller är det ett sätt att få dem förpassade till socialhjälp fortast möjligt för att de därmed inte längre skall utgöra en belastning på statsbudgeten? Detta vore ett exempel på strutspolitik som förutsätter att de internationella analytiker som bedömer Sveriges utveckling -- och som fått alltför stor makt i dag -- bara orkar läsa av budgetsaldot och inte tar del av resultatet för den konsoliderade offentliga sektorn.
Förutom de allvarliga mänskliga konsekvenserna av propositionens förslag innehåller det också en diskriminering av de nuvarande A-kassorna. De nuvarande kassorna tvingas att även i framtiden ta ut en administrationsavgift av medlemmarna; så blir inte fallet för den nya statliga kassan. Detta ger varken valfrihet för de berörda eller konkurrensneutralitet. Men förslaget ligger väl i linje med regeringens fackföreningsfientliga politik. Genomförs förslaget är det vår bestämda uppfattning att de nuvarande reglerna omedelbart måste återställas av en socialdemokratisk regering, i de delar som berörts i motionen.
Vi motionärer anser att propositionens kvalité och dess effekter för de arbetslösa är av en sådan art och har sådana konsekvenser att den inte kan ligga till grund för lagstiftning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att avslå proposition 1993/94:80.
Stockholm den 9 november 1993 Bengt-Ola Ryttar (s) Karl Hagström (s) Inger Hestvik (s) Axel Andersson (s) Iréne Vestlund (s) Sigrid Bolkéus (s) Leo Persson (s) Sinikka Bohlin (s) Per Erik Granström (s)