Ny demokrati menar att det under nuvarande djupa arbetslöshetssituation krävs vissa extraordinära åtgärder mot arbetslösheten.
Vi har tre förslag, som skulle kunna genomföras redan under innevarande budgetår. Åtgärderna finansieras lämpligen genom användning av resterande medel från B2- anslaget.
För det första vill vi rädda kvar sjuksköterskor och annan vårdpersonal inom sjuk- och äldrevård.
Vi har också ROT-förslag, som skapar arbetstillfällen på kort sikt.
Drift och underhåll på glesbygdsvägarna har länge varit eftersatta, ett utmärkt tillfälle att utnyttja den arbetskraft som står redo.
1. Stöd till kommunerna för aktiva insatser i vården
Vårt förslag går ut på att öronmärka pengar till sjuk- och äldrevården så att uppsagda sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden m.fl. skulle kunna stanna kvar inom vården under viss tid.
Detta skulle vara ett alternativ till ALU, vilket innebär att de formellt sett är arbetslösa.
På samma gång som det är ett mjukt sätt att minska den offentliga sektorn, skulle det ge arbetslös vårdpersonal meningsfull sysselsättning.
Villkor för genomförandet:
Kommunerna skulle ansöka om bidrag, som skall rymmas inom anslaget för innevarande budgetår. Faller projektet i god jord, kan det fortsätta även under hösten 1994. Det är dock viktigt att tidsbegränsa åtgärden, t.ex. till 12 månader.
Kommunerna beslutar sedan, i samråd med vårdsektorn, hur pengarna skall fördelas på personalen. Ersättningen får dock inte överstiga 90 % av tidigare lön.
Vill personalen dela på arbetet, erhålla 70--80% av tidigare lön eller på annat sätt fördela anslaget mellan sig, står det dem fritt att komma överens med arbetsgivaren.
Ny demokrati menar att 180 miljoner -- merkostnad utöver arbetslöshetsersättningen -- räcker till för att ca 15 000 personer, skall kunna sysselsättas i enlighet med vårt förslag.
2. ROT
Byggsektorn är för stor och måste bantas, men i rådande konjunkturläge kan bantningen gå för långt. Därför bör vi satsa på reparation och ombyggnader som ändå måste göras. Sverige får då arbeten utförda till en mycket låg nettokostnad.
Den omfattande omställning som måste ske i byggbranschen försvåras av det alltigenom dystra arbetsmarknadsläget. Därför skall åtgärder sättas in snarast för att få igång jobben.
De viktigaste skälen som talar för ROT-satsningar är att:det ger jobb i stället för arbetslöshetdet är möjligt att bygga om till lägre priser än tidigareROT är arbetsintensivt. Dessutom ger ROT-jobb många arbetstillfällen i andra branscher.det finns många byggnader som behöver renoveras
Det är viktigt att rädda jobb i befintliga företag som nu ligger på marginalen. Annars hotar en utslagning, som på sikt leder till underkapacitet med risk för påföljande överhettning. Det är också viktigt att göra något för de yngre byggnadsarbetare som ej har arbete. Ett stort problem är förgubbningen som sker i byggbranschen genom principen sist in först ut.
Det är viktigt att åtgärder kommer igång snabbt.
Kommunal ROT
Skolan är vår största arbetsplats. Regeringen har ambitionen att vi ska få världens bästa skola. Då kan den inte se ut hur som helst. Alla vet vad arbetsmiljön betyder.
VA-nätet är på många håll i mycket dåligt skick. Där finns mycket att göra. Vi föreslår att 400 miljoner kronor avsätts för dessa ändamål under budgetåret 93/94.
Kultur-ROT för statliga kulturbyggnader
Inom kulturmiljövården finns gott om projekterade arbeten för upprustning av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse och miljöer. Men trots svår arbetslöshet och många miljarder i outnyttjade arbetsmarknadsmedel föreslås inga extra medel för denna typ av arbeten. Turismen skulle också gynnas av sådana satsningar.
Med tanke på vikten av att arbetsmarknadspolitiska åtgärder sätts in avser vi att från Arbetsmarknadsdepartementets anslag B2, som inte tillfullo kommer att utnyttjas för innevarande budgetår 93/94, föreslå att 200 miljoner tas i anspråk för att fördelas med 20 miljoner kronor till B4, stöd till icke-statliga kulturbyggnader, 10 miljoner kronor till B27, Riksantikvarieämbetet och 190 miljoner kronor till B28, kulturmiljövård.
Eftersom det är svårt att igångsätta och slutföra arbeten för 220 miljoner före budgetårsskiftet föreslår vi att medlen placeras på ett reservationsanslag för att kunna ianspråktagas under tre år.
För den händelse förslaget att nyttja arbetsmarknadsmedel för kultur-ROTen inte vinner gehör har vi ett alternativt förslag där vi genom diverse nedskärningar i 1994/95 års kulturbudget överför 10 miljoner till B27, riksantikvarieämbetet, 50 miljoner till B28, kulturmiljövård och från B2, arbetsmarknadspolitiska åtgärder 140 miljoner till B28, kulturmiljövård och 20 miljoner till B4, stöd till icke-statliga kulturlokaler.
Finansieringen av dessa ROT-insatser kan ske med medel avsatta för arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Sammantaget kan detta bli en god affär för staten om man räknar av utebliven a-kassa och beaktar de dynamiska effekter som blir följden. Ett byggjobb inom ROT ger upp till 4--5 jobb totalt.
3. Glesbygdsvägar
Vägverket har färdiga program för grusvägsunderhåll över hela landet. Vi föreslår att man särskilt satsar på grusvägar i norra Sverige i avsikt att förenkla och förbättra turist- och massatransport. Vägverket skall därför tillsammans med näringslivet och turistnäringen plocka ut lämpliga projekt som kan gå igång direkt efter tjällossningen. Vi föreslår ett extra anslag av 400 miljoner kr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att öronmärka pengar till sjuk- och äldrevården så att uppsagda sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden skall kunna stanna kvar inom vården under viss tid enligt de villkor som anges i motionen,
2. att riksdagen beslutar att 400 miljoner kronor skall användas redan under innevarande år till ROT-satsningar i kommunerna,1
3. att riksdagen beslutar avsätta 220 miljoner kronor till ROT-satsningar för statliga och andra kulturbyggnader,1
4. att riksdagen beslutar att 400 miljoner kronor skall användas för upprustning av glesbygdsvägar under innevarande budgetår,
5. att riksdagen beslutar att finansieringen av satsningarna i yrkandena 1--4 sker genom överföring av medel avsatta för arbetsmarknadspolitiska åtgärder budgetåret 1993/94.
Stockholm den 25 januari 1994 Ian Wachtmeister (nyd) Bert Karlsson (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd) Arne Jansson (nyd) 1 Yrkandena 2 och 3 hänvisade till BoU