Bakgrund
Efterfrågan varierar och konjunkturerna har en ganska regelbunden cykel, men vår arbetstid ligger fast. Det skapar problem med överskott på arbetskraft i lågkonjunktur och brist i högkonjunktur. En del av den arbetslöshet vi ser i dag skulle kunna undvikas om det fanns möjlighet att vara mer flexibel i arbetstidens längd och förläggning. Det skulle kunna innebära att man i stället för att friställa en del av personalen utjämnade arbetstiden och att alla i stället arbetar något kortare tid. Det är verklig solidaritet och rättvisa. I konsekvens med det arbetar alla längre vid högkonjunktur. Det innebär att man undviker arbetskraftsproblem och samtidigt i alla lägen har en välutbildad och lojal arbetskraft med en större anställningstrygghet. Ett flexibelt system skulle med fördel även kunna användas på företag med typiska säsongsvariationer.
Förslag
Ändra lagarna så att arbetsgivarna och det lokala facket själva kan bestämma arbetstiden inom vissa ramar, t.ex. från 80 till 120 %. Låt människor själva bestämma, ingen annan kan bättre avgöra vad som är bäst för de anställda och företaget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en konjunkturanpassad arbetstid.
Stockholm den 20 januari 1994 Ian Wachtmeister (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd) Arne Jansson (nyd) Simon Liliedahl (nyd)