Samstämmigheten när det gäller behovet av ökad satsning på vuxenutbildning är idag mycket stor.
Trots att OECD i sin granskning 1992 av det svenska utbildningssystemet konstaterar att Sverige varit ett föregångsland i fråga om vuxenutbildning, drar de i rapporten den slutsatsen att vuxenutbildningen med sitt återkommande lärande måste få en ökad betydelse.
Flera utredningar har under de senaste åren påpekat att utbildningsnivån i den svenska arbetskraften ligger lågt i förhållande till många av våra främsta konkurrentländer. Framtidens arbetsmarknad kommer att ställa ännu högre krav på utbildning.
Arbetslösheten i Sverige är idag större än någon gång tidigare under efterkrigstiden. Att satsa på utbildning är ett förträffligt medel när det gäller att begränsa den öppna arbetslösheten och att hjälpa arbetslösa till en bättre framtid.
Stora satsningar görs på arbetsmarknadsutbildning av olika slag och i olika utbildningsanordnares regi. Dessutom är efterfrågan stor på utbildningsplatser inom såväl högskola som folkhögskola och komvux.
Många arbetslösa vuxna som kommer till komvux eller folkhögskola för studierådgivning har en ansträngd ekonomi. En studiefinansiering som skulle ge sämre ekonomi än A-kasseersättningen vågar de inte satsa på. Därför är det många som inte tar tillvara möjligheten till en mer meningsfull tillvaro och en på sikt förbättrad social situation som utbildning ger.
Ofta tillåts komvux- och folkhögskolestudier med bibehållen A-kassa vid deltidsstudier enligt förordningen (1988:1400) om arbetslöshetsförsäkringen. Kravet på att den arbetslöse skall ''stå till arbetsmarknadens förfogande'' anses då uppfyllt. Det finns många exempel på personer som, när de fått ovanstående förutsättning klar för sig, minskar sitt ''studiepaket'' från hel- till halvtidsstudier.
Om en arbetslös person i dag anvisas en utbildningsplats på exempelvis komvux måste han eller hon anta den studieplatsen. I annat fall riskerar han/ hon att avstängas från A-kassan. För att förbättra de vuxenstuderandes situation föreslår vi att en förändring i regelsystemet görs så att de arbetslösa som anvisas en utbildningsplats erhåller en ersättning som motsvarar A-kassa.
Den i sig negativa tiden som arbetslös kan användas till något positivt för både individen och samhället. Ett förbättrat studiestöd bidrar till ett bättre utnyttjande av samhällets resurser. Den sociala ohälsa som arbetslösheten innebär, för alltför många, skulle minska.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reglerna för utbildningsbidraget bör ändras så att de arbetslösa som anvisas en arbetsmarknadsutbildning erhåller en ersättning som motsvarar den ersättningsnivå som A-kassan ger.
Stockholm den 25 januari 1994 Elvy Söderström (s) Bo Forslund (s) Sven Lundberg (s) Britta Sundin (s) Bo Holmberg (s) Hans Stenberg (s)