Den offentliga sektorn har en stor betydelse för kvinnors möjligheter till förvärvsarbete, bl.a. därför att den (barnomsorg, äldreomsorg, sjukvård) gör det möjligt för kvinnor -- och män -- att förvärvsarbeta. Tidigare oavlönat omsorgsarbete i hemmet har genom den offentliga sektorn gjorts avlönat.
Utöver de 68 000 arbeten inom offentlig sektor som försvann under 1992 och 1993 beräknar nu regeringen att ytterligare 37 000 personer mister sina anställningar i kommuner och landsting under 1994. Det är ett slöseri med mänskliga och ekonomiska resurser av gigantisk omfattning. Rundgången mellan staten och kommunerna måste brytas.
I vår motion ''Framtid för Sverige'' föreslår vi en förlängd uppsägningstid för redan varslad personal till i första hand 31 december 1995. Till detta anvisar vi särskilda medel via AMS. Ett sådant avtal har Landstinget Västmanland redan tecknat med länsarbetsnämnden. Bifall till vår motion innebär lägre arbetslöshet också bland de kommunanställda.
I en tid av stark strukturomvandling i kommuner och landsting bör mer av de regionalpolitiska medlen gå till verksamheter som berör kvinnors sysselsättning och ett helhetsperspektiv läggas på regionalpolitiska satsningar i länen.
Med ett helhetsperspektiv på sysselsättning och näringsliv är det självklart att de anställda i kommuner och landsting finns med som en resurs i den regionala utvecklingen. I problembilden finns att stora neddragningar är att vänta i den offentliga sektorn och att dessa under de närmaste åren kommer att särskilt drabba kvinnor sysselsatta inom områdena vård, omsorg och administration.
Samtidigt som kvinnorna förlorar jobben när den offentliga sektorn krymper saknas förslag för att ersätta förlorade jobb. Det krävs en utvärdering av hur föreslagna projektprioriteringar påverkar jämställdheten och hur man avser att utjämna obalanserna mellan kvinnor och män på länets arbetsmarknad.
Dessutom är det angeläget att fler kvinnor startar egna företag eller på annat sätt engagerar sig i företagande. Inte minst i glesbygd finns många goda exempel på kvinnor som i kooperativ eller annan form på ett framgångsrikt sätt bedriver affärsverksamhet.
NUTEK har i en studie pekat på att kvinnor har speciella problem när de ska starta företag. Olika stödåtgärder föreslås därför inom områdena rådgivning, ekonomiskt stöd, utbildning, nätverksbildning och forskning. Med NUTEKs rapport som grund finns det goda möjligheter att undanröja dessa hinder. Kvinnor behövs -- inte minst som företagare.
Kvinnor får inte det stöd och den uppbackning som behövs för att utveckla en affärsidé till produktion. Många kvinnor vill av flera skäl inte ta stora lån för att starta egen verksamhet utan man vill börja i liten skala. Bankerna betraktar ofta inte kvinnor som seriösa låntagare utan ser med misstro på deras projektidéer.
Ett utvecklingscentrum bör därför inrättas vid länsstyrelsen för att stödja kvinnors möjligheter att starta företag och deras utveckling. En del av länsanslagen bör öronmärkas för dessa centra. Dessutom bör Glesbygdsmyndigheten samordna och stödja denna verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av de regler som styr möjligheterna att få utbildningsbidrag, lokaliseringsbidrag och lokaliseringslån med hänsyn till kvinnors möjligheter att starta nya företag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vid länsstyrelserna inrätta ett utvecklingscentrum för att stödja kvinnors möjligheter att starta företag.
Stockholm den 25 januari 1994 Margareta Israelsson (s) Berit Oscarsson (s)