Att vara arbetslös kan få förödande konsekvenser socialt, ekonomiskt och hälsomässigt. Ett gott liv för medborgarna är en omöjlig dröm så länge hotet om arbetslöshet vilar över var och en i vårt samhälle. Arbetslösheten i dag i Sverige är ett av våra största samhällsproblem. Med den omfattning den fått hotas hela samhällsordningens fortbestånd.
Hela västvärldens dilemma är att man går in i 2000-talet med en produktionsapparat -- industri, tjänste- och servicesektor -- vars innovationsförmåga och tekniska och ekonomiska standard ständigt når allt högre och allt mer förfinade utvecklingsnivåer. Samtidigt fördelas arbete och arbetstid i stort sett som på 1800-talet (även om välfärdssystemet i Norden hittills mer än i andra länder sökt förverkliga en annan ordning). Nu som då betraktas ekonomiska kriser och arbetslöshet som självklara symptom i samhällsekonomin.
I dag har många regeringar t.o.m övergett ambitionen att ingripa mot arbetslösheten med stödjande åtgärder i ekonomin vilket blev den allmänt vedertagna policyn några decennier från 1930-talet. Under några gyllene årtionden efter andra världskriget levde kapital och arbetskraft i ett relativt samförstånd under statens överinseende men i dag har de amerikanska och västeuropeiska ekonomierna återfallit till äldre mönster i stället för att söka nya lösningar på nya problem.
Därför innebär arbetsmarknaden fortfarande en kamp, inte bara om de bättre jobben och om höjden på lönenivåerna, utan även för själva rätten att få arbeta. I allt högre grad överlåts åt marknaden att bestämma villkoren för arbetslivet. Samhället och staten förmår inte mer än att parera de värsta följdverkningarna.
Länge har storleken av arbetslöshetens effekter varit fördolda för oss i Sverige som surfat på en nästan 100-årig ekonomisk medgångsvåg av unik varaktighet. I dag har medgångsvågen brutits och vi tycks drunkna i de ekonomiska kostnaderna av detta parerande. Bara att hålla de arbetslösa flytande ekonomiskt kostar i dag 100 miljarder kronor, halva vårt budgetunderskott. Hur höga är de övriga kostnaderna? Hur har marknaden kunnat få ett sådant grepp över samhället att ett detta ekonomiska och mänskliga slöseri kan tillåtas fortgå?
Hälsoargumenten
Först en kort redogörelse för det pris som de arbetslösa grupperna betalar i Sverige. Sammanställningen är gjord av forskning på arbetslöshet i främst Norden. Priset för arbetslösheten betalas i flera ''hälsovalutor'':
1. Livsstil: Arbetslösa ökar i vikt, röker mera, har högre blodfettsnivåer och högre blodtryck. Man ser även en ökad insöndring av stresshormon.
2. Sjuklighet: Arbetslösa uppvisar som följd av dessa livsstilsförändringar en förhöjd hjärt-kärldödlighet, samt en rad andra s.k. psykosomatiska sjukdomar som ledbesvär, håravfall, magkatarr, hudsymptom och diabetes.
3. Dödlighet: Arbetslösa i Sverige har 1,5--2 gånger högre dödlighet än andra grupper av samma ålder och kön. Vanliga dödsorsaker är våldsam död, död i olycksfall, eller självmord.
4. Effekter på familj: Hustrur till arbetslösa har högre dödlighet än hustrur till män som har arbete. Hustrur och barn till arbetslösa män misshandlas oftare än andra. Barn till arbetslösa föds med lägre födelsevikt och har försämrad längdtillväxt. De får också mera problem i skolan.
5. Effekter på samhället: Vid hög arbetslöshet stiger även dödligheten bland spädbarn och pensionärer. Även aborttalet stiger.
Arbetslösheten som ett system av förtryck
Systemet med arbetslöshet innebär i realiteten ett systematiskt förtryck av medborgarna. Vi måste se till det systemet! Vi kan inte nöja oss med att lindra effekterna av det. Man lindrar inte effekterna av apartheid eller slaveri -- man avskaffar sådana system. Detta inte bara av ekonomiska skäl utan främst av mänskliga skäl.
Nu tycks det vara med arbetslösheten som med vädret: alla talar om vädret, men ingen gör något åt det. Alla talar också om arbetslösheten, men vi gör inte något radikalt åt den. Det finns dock en fundamental skillnad: vädret är inte människans verk -- men det är arbetslösheten. Arbetslösheten är skapad av människan. Därmed kan den även avskaffas av människan.
Precis som samhällen kunde fungera, även utan slaveri, träldom och feodalism, måste vårt kunna fungera utan arbetslöshet. Det är en fundamental mänsklig nödvändighet att arbeta -- därigenom överlever vi. Ytterst genom att arbetet ger oss mat och husrum. Denna princip har vi svårt att varsebli genom det komplexa samhälle vi skapat med ett socialt skyddsnät som skymmer sikten. Det har gjort arbete till en medborgerlig skyldighet -- genom att vi måste medverka till de skyddsnät samhället spänner upp. Men arbete är också en mänsklig rättighet -- genom att ha ett arbete har vi också en uppgift och därmed en mening i våra liv. Vi kan då vara fria att välja och forma våra liv som vi själva vill, i gemenskap med andra. Det förklarar de kraftiga, negativa effekter på folkhälsan av arbetslösheten.
Arbetslöshetsargumentet som sprack
Inte ens argumentet att en viss arbetslöshet behövs för att hålla lönenivåerna nere tycks vara giltigt. I dagarna har vi i den preliminära nationalbudgeten fått läsa att lönerna i dag i den svenska industrin stiger snabbare än i de flesta konkurrentländerna. Detta kan tyckas överraskande eftersom just ett av de högljudda argumenten för en viss arbetslöshet varit att motverka lönestegringar och inflationsryck. Förklaringen som antyds nu är att det kan vara just arbetslösheten (sic!) som drar upp lönerna. Som vi ser det finns det inte längre några hållbara argument för arbetslösheten.
Samhällets mål
Emot marknadens diktat måste samhället formulera sina utvecklingsmål och stimulera och vidareutveckla sociala innovationer för att vi skall få leva i ett modernt världssamfund som befinner sig på 2000-talets utvecklingsnivå också vad gäller mänskliga och sociala aspekter. Ett modernt och mänskligt samhälle tillförsäkrar sina medborgare deras grundläggande rättigheter och därmed möjligheten av ett i sann bemärkelse gott liv. Det samhälle som bara låter sin utveckling flyta med tekniska innovationer och ekonomiska effekter utan att kräva motsvarande utveckling av de sociala sidorna av livet kommer förr eller senare in i en ohållbar situation.
Låt oss därför ta steg i riktning mot att avskaffa arbetslösheten inom en ram som behåller de goda dragen i marknadsekonomin. Låt oss utveckla en unikt svensk mekanism och en samhällelig organisation som gör det möjligt att hantera marknadens svängningar vad gäller behov av arbetstid utan att leda till ständiga politiska konvulsioner. Låt oss försöka lösa frågan för gott i stället för att pussla med provisorier. Låt Sverige återta platsen som ''marknadsledande'' i den sociala organiseringen av arbetslivet!
Arbetslöshetens två sidor
Arbetslösheten pekar på två problem i det högutvecklade industrisamhället -- eller två sidor av ett problem som måste hållas isär för att vi skall kunna finna hållbara lösningar.
Det ena har vi vant oss kalla lågkonjunktur. Då rullar ekonomins hjul så långsamt att den efterfrågade arbetsvolymen inte räcker, varken för att tillgodose människors behov eller för att alla som vill skall finna ett arbete i den omfattning som är bruklig.
Det andra är att produktionen är så hög som är praktiskt möjlig men samtidigt så tekniskt och organisatoriskt avancerad att alla inte kan finna arbete i den omfattning som är bruklig i fabriker och på andra arbetsplatser.
Det som förenar de båda sidorna av problemet är frågan om den ''brukliga arbetstiden''!
I det första fallet har staten traditionellt åtagit sig uppgiften att stimulera ekonomin. Det har präglat hela den ''keynesianska eran''. Det andra problemet -- för många människor för tillgängligt arbete -- saknar lika vedertagna modeller för sin lösning. Hittills kan staten i stället sägas ha smugit med problemet. Man har sänkt pensionsåldern och dessutom befriat utslitna människor från arbetet redan före pensionsåldern. De unga har fått studera längre. Småbarnsmödrar (och några pappor) har kunnat ta ledigt för att vara med sina barn.
I dag står vi vid ett vägskäl. Att vi tvekar om vilken väg som skall väljas har dubbla skäl.
För det första fungerar inte de gamla sätten att handskas med problemen. De gamla modellerna för att stimulera ekonomin fungerar allt sämre, därför att den har blivit allt mer internationaliserad (och kanske också för att de mest angelägna behoven är tillfredsställda). Och förtidspension och förlängd skolgång upplevs inte längre som goda gåvor utan som uteslutning från arbetslivet. För det andra måste vi stanna upp och överväga om vägarna leder rätt -- om vi kunde finna medel att slå in på dem. Det är inte längre självklart att man skall stimulera produktion av vad slag som helst eftersom det kan stå oss dyrt i form av miljöskador och förslösade resurser. Det är inte ens självklart att medborgarna värdesätter en högre materiell standard mer än andra värden, t.ex. mer fri tid!
Arbetstiden en nyckelfråga
Detta visar hur viktigt det är att finna en långsiktig strategi för ett ''postindustriellt samhälle'' i Sverige. En sådan måste bygga på verkligheten men också på värderingar som vi gjort till djupt kända svenska. Till både verklighet och värdering hör den livsstil och den arbetsmarknad som innebär att alla vuxna mer eller mindre ingår i förvärvsarbetet.
Under en lång period av välfärdssamhället minskade den individuella arbetstiden successivt. Det hade sin grund i arbetets ökade produktivitet. Tack vare det kunde den fria tiden ökas (förutom att lösgöra stora grupper från arbetstvånget eller, som på senare tid, att hålla dem från förvärvsarbete). Samtidigt som vi hade ''full sysselsättning'' sjönk den totala arbetsvolymen successivt (en utveckling som bröts av en uppgång på 1980-talet -- som åter vände neråt efter 1990 -- se figur).
Eftersom det nu är länge sedan -- mer än 20 år -- veckoarbetstiden kortades kan det vara dags att ta nästa steg. Åttatimmarsdagen infördes i princip för över 70 år sedan! Ännu viktigare är kanske att 40-timmarsveckan, måste betraktas som en kvarleva från enförsörjarfamiljens tid. I dag, när kvinnorna utgör halva arbetsstyrkan måste man ta konsekvenserna av detta i form av kortare arbetstid för alla (hushållets arbetsinsats har ökat mycket markant, se nedan). Kvinnorna bär fortfarande en dubbel börda. Önskan att minska arbetslösheten i dag är en viktig pådrivande faktor för en i alla fall önskvärd samhällsförändring.
Diagram
Arbetsvolymen och arbetslösheten 1963--1993. Figuren visar att arbetsvolymen minskade kraftigt fram till omkring 1980 samtidigt som arbetslösheten var låg och varierade måttligt. Under 1980-talet bröts denna goda utveckling. Arbetsvolymen steg våldsamt (i motsats till andra länder) och arbetslösheten sjönk något. De senaste åren har arbetsvolymen åter fallit dramatiskt men denna gång (till skillnad från tidigare) i kombination med en snabbt ökande arbetslöshet. (Bilden framställd av Christer Sanne)
Ingen vanlig lågkonjunktur!
Det råder i dag nästan fullständig enighet om att den höga arbetslösheten i hela västvärlden inte förklaras av att ekonomin befinner sig i en vågdal. Man måste också erkänna, som en verklighet att rätta sig efter,att industrin aldrig kan väntas öka sin efterfrågan av arbetskraft så att den tar hand om det överskott som råder i dagatt detsamma gäller den offentliga sektorn (med realistiska skattenivåer)att det inte heller är troligt att den privata tjänsesektorn kommer att expandera så mycketatt det senare kanske inte heller är önskvärt eftersom en sådan ekonomi med nödvändighet skulle innebära att allt fler lågavlönade utför personliga tjänster åt högavlönade; en ''shoeshine boy economy'' med stora ekonomiska och sociala klyftor.
Kortare arbetstid
Detta kan knappast leda till någon annan slutsats än att inom överskådlig tid måste trenden vara att minska den genomsnittliga arbetstiden för att återskapa en balans på arbetsmarknaden. Det finns också goda belägg för att de flesta anställda önskar kortare arbetstid om det införs i stället för löneökning. Detta visade Arbetstidskommitténs enkät 1988 tydligt. Där ville 48 % använda ökad produktivitet för kortare arbetstid, 22 % för ökad offentlig verksamhet och 16 % för ökad privat konsumtion.
Fakta om arbetstiden talar också sitt tydliga språk:
1. Samboende hushåll lönearbetar mycket mer i dag än tidigare. Ökningen i typfallet är från högst 55 timmar på 1950-talet till omkring 75 timmar per vecka i dag.
2. Svenskarna som nation är ovanligt flitiga. Per person i arbetsför ålder arbetar vi ungefär 20 % mer än i viktiga jämförbara länder som Tyskland och Frankrike.
3. Opinionen för att på lång sikt förkorta arbetstiden -- i stället för ökad lön -- har alltid varit betydande; enligt de senaste undersökningarna är det vad väl över hälften av löntagarna föredrar (och av allt att döma tänker man sig då en kollektiv reform, inte individuella beslut). Arbetstidsfrågan är inte heller en kvinnofråga; det finns fler män än kvinnor som vill förkorta.
4. Flera yrken, särskilt inom vården, innebär en så stor fysisk och psykisk belastning att ''normalarbetstiden'' redan är ''deltid'' (ungefär 30 veckotimmar).
5. Kortare arbetstid -- som ''arbetsdelning'' -- leder på sikt till fler anställda även om man inte skall vänta direkta, avläsbara effekter. Här tycks forskare ha svängt i sina slutsatser, från att ha konstaterat att det franska experimentet 1982 var misslyckat till att betrakta de tyska metallarbetarnas reform några år senare som framgångsrik.
6. När drifttider och öppettider blir allt längre kommer allt färre att arbeta på ''normala tider''. Då blir det också lättare att variera arbetstiden eftersom alla ändå inte är på jobbet samtidigt.
7. Alla generella arbetstidsförkortningar i Sverige har skett i samklang med jämförbara länder men i dag har Sverige halkat efter; de flesta har sprängt 40-timmarsvallen. EU ser också kortare arbetstid som en väg ur arbetslösheten.
8. Sverige är däremot långt framme i fråga om en arbetstidsreglering (eller snarare ledighetsreglering) som gjort det möjligt att dela sin tid mellan yrke och familj.
Vad som talar emot en kortare arbetstid är i första hand det statsfinansiella läget med en statsskuld som ökar i förfärande takt. Under 1980-talet, med en hög, t.o.m växande, arbetsvolym och de skatter som då gällde, vände det dåvarande budgetunderskotten till en tillfällig balans (även andra gynnsamma faktorer bidrog till detta!). ''Högre fart på hjulen'' -- och en ökande arbetsvolym (från dagens lågpunkt) som då kan väntas -- kan på samma sätt bidra till att åter sanera statsfinanserna under 1990-talet. Den önskvärda kombination på lång sikt måste dock vara många arbetande (ingen arbetslöshet) men för var och en kortare arbetstid som uppfyller individuella önskemål. Det bör också understrykas att arbetsvolymen bara är en faktor för att sanera statsfinanserna vid sidan av beskattning och besparingar.
Flytande arbetstid?
Konjunktursvängningar och varierande efterfrågan på arbetskraft är naturliga i en marknadsekonomi. Efterfrågan bestäms av näringslivet, enskilda företagare och offentliga sektorn. För dem är det ständigt nödvändigt att omstrukturera och rationalisera sin verksamhet med konsekvenser för efterfrågad arbetsvolym, omskolningsbehov och förflyttningar från branscher på nedgång till branscher på uppgång. En aktiv arbetsmarknadspolitik måste underlätta denna fortgående strukturomvandling.
Staten kan i viss mån också stimulera arbetsmarknaden under lågkonjunktur och hålla den tillbaka vid överhettning. Skulle arbetstiden, å andra sidan, kunna bli mer flexibel och ''flyta'' efter aktuell efterfrågan? Kan arbetslivet organiseras med en mer ''flytande'' arbetstid. I praktiken sker ju det i dag genom övertidsuttag och korttidsveckor. I en mening sker det också genom att individer anställs och friställs (avskedas eller permitteras).
Variationer i efterfrågan på arbetsmarknaden -- som inte kan bemästras av statliga åtgärder -- skulle i ett sådant system inte leda till fler eller färre arbetande utan påverka den arbetstid som finns tillgänglig på marknaden för var och en.
Tanken är alltså att arbetstiden skall variera i första hand -- inte antalet arbetande. Arbetstiden kan behöva sänkas eller ökas. I ett rättvist, mänskligt, modernt och solidariskt samhälle bör variationerna inte drabba enskilda arbetande utan fördelas på ett solidariskt sätt. Alla medborgare skulle ha rätt till den del av den totala arbetsvolymen som för tillfället efterfrågas och som de önskar och vill ta på sig. En sådan flexibilitet är naturligtvis att föredra framför att enskilda individer tvingas arbeta mer än de önskar tidvis (och kanske mindre än de önskar andra tider).
Om en arbetstidsutredning
Mot denna bakgrund är det angeläget att i en parlamentarisk utredning granska frågan hur arbetslösheten skall kunna avskaffas. Dess huvuduppgift i dag skulle vara att finna vägar till full sysselsättning givet de ekonomiska och strukturella begränsningar som gäller för Sverige (till skillnad från den förra utredningen som färgades av knappheten på arbetskraft). Det betyder att man inte bara måste erkänna svårigheten att öka arbetsvolymen med stimulansåtgärder. Samtidigt är det för närvarande olyckligt att arbetsvolymen sjunker -- trots att det kunde öka de enskildas välfärd -- med hänsyn till det allvarliga statsfinansiella läget.
Utredningen föreslås pröva tanken på en flytande arbetstid som en principiell metod för att fånga variationerna i efterfrågad arbetskraft. Det är också viktigt att pröva vilka steg som kan tas i den riktningen. Det kan bl.a. innebära:underlätta ett mer individuellt val av arbetstid, dvs. fortsätta den ''svenska'' linjen men med mindre styrning av ''ledigheterna'', för att återupprätta det frihetsideal som färgade de tidiga arbetstidsreformerna, överväga hur man kan avskaffa eller mjuka upp begreppet ''heltid'' (och återgå till att maximera arbetstidens längd enligt EU-modell). Här måste t.ex. utredas hur bidrags-, pensions- och skattesystem styr uppfattningen om normalarbetstid,en möjlig väg kan vara att skilja mellan längsta tillåtna arbetstid (8 eller 9 timmar, 40 timmarsvecka) och en ''normalarbetstid'' för bidrags- och ersättningsnivåer m.m. (som skulle kunna ''flyta'' enligt ovan i takt med konjunkturerna),utreda hur välfärdsåtagandena skall anpassas till en ''flytande'' arbetstid,analysera vilka nya institutionella former som krävs för att en ''flytande'' arbetstid skall fungera.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en parlamentarisk utredning med uppgift att avskaffa arbetslösheten genom att införa flexibla arbetstider.
Stockholm den 25 januari 1994 Jan Fransson (s) Anders Nilsson (s) Åke Selberg (s) Lena Klevenås (s)