Ersättning vid arbetslöshet
Innehållsförteckning
Inledning och sammanfattning2
Bakgrund3
Vad handlar det om?4
Regeringens strategi5
Bakgrund5
Försvaga facket och påverka lönebildningen6
Regeringens trestegsraket7
Vår principiella syn8
Problemet är den höga arbetslösheten8
Aktiv arbetsmarknadspolitik och arbetslöshetsförsäkringen10
Alternativ till statlig a-kassa11
Återförvisa propositionen till regeringen11
Förslag till regeländringar per 1.1.9415
Arbetsvillkor15
Fastställande av normalarbetstid16
Avgångsvederlag19
Förslag till finansiering per 1.1.9421
Förslag till regeländringar 1.7.9423
Statlig a-kassa23
Färre ersättningsdagar24
Hemställan26
Inledning och sammanfattning
Regeringen har lagt fram förslag till försämrade regler inom arbetslöshetsförsäkringen. Dessa regler kommer att leda till att många färre får ersättning än idag. Framför allt kommer de som har en svag ställning på arbetsmarknaden att drabbas. Bland dem finns många kvinnor, säsonganställda, kulturarbetare, invandrare och människor i glesbygd, som ofta tvingas arbeta deltid och gå från ett tillfälligt jobb till ett annat. För kommunerna utgör det ökade antalet människor vid sidan av försäkringen en socialbidragsbomb.
Propositionen läggs under täckmanteln av att vara en allmän och obligatorisk försäkring. Men det är bara en lek med ord, eftersom färre kommer att få ersättning än idag och ersättningarna kommer att sänkas.
Regeringens förslag är ett hafsverk, som arbetats fram under några veckor i kanslihuset, sedan det stod klart att regeringens utredare, Gerhard Larsson, kapitalt hade misslyckats med att finna formerna för en trygg försäkring på stabil ekonomisk grund. Propositionen är kemiskt ren från analyser av vilka konsekvenser förslagen exempelvis får för enskilda individer, staten, kommuner, glesbygd, kvinnorna, samhällsekonomin, arbetslinjen, arbetsmarknadens funktionssätt och för försäkringens kostnader.
Därför uppmanar vi socialdemokrater riksdagen att avslå propositionen och skicka tillbaka den till regeringen.
Vi är positiva till att alla förvärvsarbetande skall ha möjlighet att omfattas av en inkomstrelaterad arbetslöshetsförsäkring. Det är oklart varför en del i dag väljer att stå utanför de privata a-kassorna, vare sig det gäller företagarnas kassor eller de som har ett nära samband med de fackliga organisationerna.
Vi menar att dessa frågor behöver utredas. Vi beklagar att regeringen inte velat tillsätta en parlamentarisk utredning om arbetslöshetsförsäkringen. Hade så skett, skulle man kanske också kunnat finna lösningar för den lilla grupp det är fråga om.
Alltsedan regeringen Bildt trädde till har man haft en medveten strategi gentemot löntagarna och deras fackliga organisationer. Det har gällt att försvaga den enskilde löntagarens ställning på arbetsmarknaden, minska löntagarnas inflytande och försvaga de fackliga organisationerna.
I förlängningen av detta ligger att det skall bli lättare för arbetsgivarna att nå upp till sina målsättningar. Det gäller exempelvis de lönepolitiska målsättningarna om ökad lönespridning, lägre ingångslöner och lönen som arbetsgivarnas redskap för att uppnå en rationell produktion.
Kännetecknande för regeringens handlande har varit dels att man bestämt sig för vad som skall göras utan att först utreda eventuella problem och olika lösningar, dels att regeringens förslag och genomförda förändringar nästan helt överensstämmer med de förslag som Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF, fört fram. Det fackligt politiska samarbetet mellan regeringen och SAF har fungerat berömvärt.
Förslaget om att införa en statlig a-kassa skall ses mot den här bakgrunden. Regeringen hoppas med förslaget uppnå att färre skall vara medlemmar i löntagarnas organisationer och på så sätt skall de bli svagare. För att stimulera att de privata a-kassorna verkligen tappar medlemmar, föreslår man t o m att den statliga a-kassan ekonomiskt skall favoriseras.
Regeringen säger sig inte vilja påverka lönebildningen, menar att detta är parternas ansvar, men försöker inte desto mindre påverka lönebildningen.
De nya reglerna innebär att de arbetslösa får kraftigt sänkta ersättningar. Strategin är att det då skall bli ''billigare'' för arbetsgivarna att anställa dem. Detta kommer i sin tur att sätta en nedåtgående press på lönerna. Det undergräver på sikt kollektivavtalens ställning. Det blir svårare att försvara de löner som utges enligt avtalen, vilka för övrigt SAF vill göra om till företagsavtal.
Det är dessa ambitioner som ligger bakom talet om en försäkring för alla. Det bidde inte ens en tumme, men för de arbetslösa kan det bli raserade familjeekonomier.
Det ställer vi socialdemokrater aldrig upp på.
Bakgrund
I Sverige finns cirka 5,5 miljoner människor i aktiv ålder, dvs i åldern 16--64 år. Av dessa finns cirka 4,3 milj personer i arbetskraften, dvs de har ett arbete eller söker aktivt ett arbete.
Cirka 1,2 milj personer står alltså i dag utanför arbetskraften. De omfattas inte av någon arbetslöshetsförsäkring i dag. De berörs inte av regeringens förslag till ny arbetslöshetsförsäkring.
Av de 4,3 milj personer som finns i arbetskraften är cirka 3,7 milj medlemmar i 40 privata arbetslöshetskassor. Dessa är självständiga juridiska personer som är anslutna till Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO. Av tradition finns det dock ett nära samarbete mellan många a-kassor och olika fackförbund. Men det finns också a-kassor för exempelvis egenföretagare och köpmännen. Över 135 000 företagare är anslutna till dessa kassor. Man behöver alltså inte vara med i en fackförening för att vara med i en a-kassa. Cirka 200 000 personer är medlemmar i a-kassor utan att samtidigt vara fackligt anslutna. Det står olika grupper fritt att bilda egna a-kassor bara man uppfyller de lagenliga krav som ställs på kassorna.
Att vara med i en a-kassa innebär inte automatiskt att man får ersättning när man blir arbetslös. För att få ersättning måste man både uppfylla ett medlemsvillkor och ett arbetsvillkor. Gör man det får man ersättning i 300 dagar (450 dagar om man är över 55 år). En ny ersättningsperiod kan intjänas genom att man uppfyller ett nytt arbetsvillkor på arbete eller genom s k jämställd tid, exempelvis arbetsmarknadsutbildning och arbetslivsutveckling, ALU. Ersättningen från försäkringen är inkomstrelaterad upp till ett visst tak.
I början av 70-talet blev det ett allt större problem att ungdomar utan någon förankring i arbetslivet inte kunde få någon ersättning från försäkringen. Därför infördes 1974 ett kontant arbetsmarknadsstöd, KAS. Det är en obligatorisk försäkring i den meningen att reglerna gäller för alla som fyllt 20 år. Men ersättning får bara den som uppfyller ett arbetsvillkor, som också i vissa fall kan uppfyllas genom studier. Ersättningen utgår lika för alla, nu med 198 kr per dag. KAS administreras av fyra regionkontor inom AMS.
600 000 personer är alltså inte med i någon a-kassa, men hör till arbetskraften.
Av dessa omfattas alla som fyllt 20 år av KAS-reglerna. Många har dock inte rätt till någon ersättning, eftersom man inte uppfyller arbetsvillkoret (studier jämställs i vissa fall).
Av de 600 000 personerna ovan är det cirka 100 000--120 000 personer som vid arbetslöshet skulle ha varit berättigade till en inkomstrelaterad ersättning, om de gått med i en a-kassa. Det är de som chansar på att de inte skall bli arbetslösa. Ofta är det direktörer, egna företagare, högre chefer och tjänstemän, som snålar in på egenavgiften till a-kassan. De flesta av dem chansar säkert rätt, de blir inte arbetslösa. Uppskattningsvis kan några procent av dessa i dag vara arbetslösa och de får då hålla till godo med bara KAS i stället för att få en inkomstrelaterad a- kasseersättning.
Det är om dem som chansar fel det handlar om. Det är för deras skull som regeringen nu är beredd att genomföra dramatiska förändringar av hela arbetslöshetsförsäkringen och kraftigt försämra möjligheterna till ersättning för andra.
Vad handlar det om?
Debatten om en allmän, obligatorisk arbetslöshetsförsäkring har pågått i många år. Redan på 70- talet utreddes frågan och dåvarande borgerliga regeringar hade möjligheten att införa en sådan försäkring, men gjorde det inte.
Frågan har därefter drivits hårt av SAF och de borgerliga partierna. I debatten har en obligatorisk försäkring framställts som en rättvisefråga: alla skall få rätt till ersättning.
I direktiven till utredningen om en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring (Dir. 1992:24) framhölls följande:
Många arbetslösa är därför ofta för sitt uppehälle hänvisade till socialbidrag. Ur rättvise- och trygghetssynpunkt är det en stor brist att en så stor andel av de arbetslösa saknar ett tillfredsställande ekonomiskt skydd vid arbetslöshet.
I 1993 års regeringsförklaring sade statsminister Carl Bildt:
Arbetslöshetsförsäkringen blir obligatorisk. Finansieringen sker genom arbetsgivaravgifter och egenavgifter. Därigenom ställs ingen utan försäkringsskydd samtidigt som kostnaderna för arbetslösheten delas av alla som har ett arbete.
Det är inte svårt att få intrycket att målsättningen skall vara att fler skall få ersättning än idag. Det är därför som kravet på den obligatoriska försäkringen drivits.
Men tyvärr är det inte så. Allt detta har bara varit vackra ord för att komma åt något som alltid har varit en nagel i ögat på SAF och Moderaterna, nämligen det historiska sambandet mellan a-kassorna och löntagarnas fackliga organisationer. Detta samband anses ha bidragit till att fackföreningarna haft en hög organisationsgrad, att man därigenom bättre kunnat hävda sig i löne- och andra intresseförhandlingar med arbetsgivarna och att man kunnat upprätthålla kollektivavtalens betydelse för lönebildningen.
Med facit i hand ser vi nu nämligen att regeringen inte ville ge fler rätt till ersättning utan färre. Beroendet av socialbidrag kommer inte att bli mindre bland de arbetslösa utan större. Färre kan försörja sig på sin ersättning, och friheten för löntagarna minskar.
Sammanfattningsvis kan vi alltså slå fast följande.
Det finns redan i dag en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring, KAS. Den är tänkt för ungdomar utan förankring på arbetsmarknaden. Alla som arbetar har rätt att ansluta sig till en a-kassa. Cirka 100 000--120 000 gör det inte och chansar på att inte bli arbetslösa. Några tusen av dessa chansar fel. Regeringen vill att dessa skall få a- kasseersättning ändå.
Men regeringen vill inte att de 1,2 miljoner som står utanför arbetskraften skall få någon ersättning, att de som är med i en a-kassa i dag utan att ha rätt till någon ersättning skall få det, att de som idag inte får KAS skall få det, att långtidsarbetslösa skall få ersättning.
I stället vill regeringen att det skall bli svårare att kvalificera sig för rätt till ersättning, att man snabbare skall utförsäkra sig från försäkringen, att man skall få en lägre ersättning från försäkringen.
Resultatet av detta blir att färre kommer att få ersättning än idag och att ersättning kommer att utbetalas med lägre belopp.
Priset för att några tusen ''chansare'' skall få rätt till ersättning är högt för många andra och för samhällsekonomin. Till detta skall läggas att hela administrationen skall läggas om, att arbetslinjen med visshet kommer att försvagas och att staten tar på sig ett ansvar för administration av den nya försäkringen utan att någon som helst analys skett av vilka ekonomiska och andra konsekvenser detta kan föra med sig.
Regeringens strategi
Bakgrund
Alltsedan regeringen Bildt trädde till har man haft en medveten strategi gentemot löntagarna och deras fackliga organisationer. Det har gällt att försvaga den enskilde löntagarens ställning på arbetsmarknaden, minska löntagarnas inflytande och försvaga de fackliga organisationerna. Syftet med detta har naturligtvis varit att i motsvarande grad stärka arbetsgivarnas ställning. Det har gällt att förändra balansen på arbetsmarknaden till arbetsgivarnas fördel.
I förlängningen av detta ligger att det skall bli lättare för arbetsgivarna att nå upp till sina målsättningar. Det gäller exempelvis de lönepolitiska målsättningarna om ökad lönespridning, lägre ingångslöner och lönen som arbetsgivarnas redskap för att uppnå en rationell produktion.
Kännetecknande för regeringens handlande har varit dels att man bestämt sig för vad som skall göras utan att först utreda eventuella problem och olika lösningar, dels att regeringens förslag och genomförda förändringar nästan helt överensstämmer med de förslag som SAF fört fram. Det fackligt politiska samarbetet mellan regeringen och SAF har fungerat berömvärt.
Låt oss ge några exempel på detta.
Regeringen vill minska de fackliga organisationernas inflytande i samhället. Man har därför tvingat bort löntagarnas företrädare ur statliga styrelser, men direktörerna finns kvar.
Det är uppenbart att regeringen vill försvaga löntagarnas organisationer ekonomiskt och försvåra organisationsarbetet. Därför har regeringen bl a genomfört följande. Avdraget för fackföreningsavgiften är slopat. Regeringen har helt slopat eller kraftigt minskat olika former av stöd för studier som tidigare givits för utbildning inom de fackliga organisationernas ram. Fackliga stipendier har gjorts skattepliktiga, vilket kraftigt fördyrat studieverksamheten.
Regeringen ifrågasätter den fria förhandlingsrätten. Man säger sig först vilja införa särskilda ungdomslöner, vilket i praktiken innebär att man måste gå in i lönebildningen på arbetsmarknaden. Sedan lägger man fram ett förslag om ungdomspraktikplatser som innebär att arbetsförmedlingen skall hyra ut gratis arbetskraft till företagen. När inte det är juridiskt hållbart stiftar man en lag som undantar dessa ungdomar från det s k arbetstagarbegreppet. En tvångslag alltså, riktad mot ungdomar som arbetar ute på arbetsplatserna. De skall inte få lön och andra rättigheter som löntagarna har rätt till i normala fall. Slutligen föreslår regeringen att arbetsgivarna skall få betala för ungdomarna till AMS! Regeringen hotar med att införa ett internationellt sjöfartsregister och begränsa de ombordanställdas fria förhandlingsrätt, om inte de ombordanställda går med på rationaliseringar. I propositionen om arbetsrätten vill regeringen undanröja gällande kollektivavtal om anställning för viss tid.
Helt i linje med gamla SAF-krav vill regeringen också slå vakt om enskilda intressen gentemot de fackliga organisationerna och stärka organisationer utan kollektivavtal. Regeringen satte genast igång en meningslös utredning om möjligheten att skriva in den s k negativa föreningsrätten i grundlagen. Man vill ge fackliga organisationer utan kollektivavtal samma rättigheter som organisationer med avtal. Regeringen vill utveckla ett formellt inflytande för de anställda på bekostnad av den fackliga organisationen. Alla med erfarenhet från arbetslivet vet att detta innebär att det är arbetsgivaren som kommer att bestämma. Facket skall inte alltid självt bestämma vem som ska företräda löntagarna.
Slutligen vill regeringen försämra den arbetsrättsliga lagstiftningen.
Försvaga facket och påverka lönebildningen
Det är ingen hemlighet att regeringen anser att löntagarnas organisationer är för starka, och att detta leder till för höga löneökningar och att arbetsgivaren inte kan genomföra sin marknadsanpassade lönepolitik. Det förhindrar enligt regeringens syn på saken bl a att det uppstår en rad lågbetalda servicearbeten. Regeringen understöds i denna uppfattning kraftigt av SAF och regeringen närstående ekonomer.
Förslaget om att införa en statlig a-kassa skall ses mot den här bakgrunden. Därmed hoppas regeringen uppnå att färre skall vara medlemmar i löntagarnas organisationer, och på så sätt skall dessa bli svagare. För att stimulera att de privata a-kassorna verkligen tappar medlemmar, föreslår man t o m att den statliga a-kassan ekonomiskt skall favoriseras.
Regeringen säger sig inte vilja påverka lönebildningen, att detta är parternas ansvar, men försöker inte desto mindre påverka lönebildningen.
Talet om ungdomslöner och införandet av ungdomspraktikplatser var ett första viktigt steg. Därefter har man infört icke fullbetalda beredskapsarbeten. Ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen har sänkts. Enligt det aktuella förslaget till ändringar i arbetslöshetsförsäkringen skall ersättningen i a-kassan sänkas i takt med att den arbetslöse får sämre betalda arbeten eller kortare arbetstid.
Dessa regler innebär att de arbetslösa får kraftigt sänkta ersättningar. Strategin är att det då skall bli ''billigare'' för arbetsgivarna att anställa dem. Detta kommer i sin tur att sätta en nedåtgående press på lönerna. Det undergräver på sikt kollektivavtalens ställning. Det blir svårare att försvara de löner som utges enligt avtalen, vilka för övrigt SAF vill göra om till företagsavtal.
Resultatet blir lägre löner och fullt ut marknadsanpassade löner. Så har det blivit i Storbritannien och så kommer det att bli här. Förlorarna blir de som har en svag ställning på arbetsmarknaden.
Det kommer vi socialdemokrater aldrig att acceptera.
Regeringens trestegsraket
Regeringens förslag utgörs av en trestegsraket. Vissa regeländringar skall göras per 1.1.1994. Samtidigt införs fr o m den dagen en obligatorisk avgift för alla löntagare. Därmed är en obligatorisk inkomstrelaterad försäkring i praktiken etablerad. Riksdagen förutsätts därutöver ställa sig bakom ett principförslag om att en statlig a-kassa inrättas per 1.7.1994 och att vissa ytterligare regeländringar då skall göras. Detaljerna skall dock regeringen återkomma till i en senare proposition.
Avsikten med förslaget anges vara att införa en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. En sådan finns dock redan genom KAS. Det nya är en inkomstrelaterad KAS.
Förslag per 1.1.94 1. En obligatorisk avgift införs för alla löntagare för inkomster upp till 7,5 basbelopp. Avgiften är en procent för beskattningsåret 1994 och två procent för beskattningsåret 1995. Avgiften är avdragsgill vid taxering och beaktas vid uttag av preliminärskatt. Det sägs att avgiften bara är en övergångslösning och att andra tekniska former senare ska prövas.
De personer som uppbär en inkomst under året som understiger 25 % av det vid årets ingång gällande basbeloppet behöver inte betala någon avgift.
2. Finansieringsavgiften (egenavgiften) i arbetslöshetsförsäkringen slopas. Avgiften för administration och utjämning, i genomsnitt cirka 150 kr per medlem och år, kvarstår.
3. Regeländringar sker i försäkringen.Arbetsvillkoret i ALF-lagen utformas i överensstämmelse med det i KAS- lagen. Detta innebär en skärpning. Den arbetslöse skall under en ramtid av tolv kalendermånader före arbetslösheten ha arbetat fem månader, där hänsyn endast tas till de månader då arbetet utförts under 75 timmar. Beräkningen av normalarbetstid ändras och därmed arbetslöshetsersättningens storlek. Denna förändring innebär att många färre kommer att få ersättning och att ersättningen kommer att minska. Reglerna för avgångsvederlag ändras. Möjligheterna att få ersättning försämras.
Förslag per 1.7.94 1. En inkomstrelaterad ersättning ska utges också inom KAS-systemet på samma villkor som enligt ALF-lagen. Taket motsvarar 5,5 basbelopp (avgift på 7,5 basbelopp).
2. Grundbeloppet i KAS höjs från 198 kr per dag till 227 kr.
3. Administrationen av KAS och den inkomstrelaterade ersättningen skall handhas av KAS-regionerna (Gotland, Hälsingland, Blekinge, Västergötland). Statliga a-kassor skall alltså finnas. Det finns inget förslag om att de arbetslösa/försäkrade där skall betala någon form av administrationsavgift.
4. Antalet ersättningsdagar i försäkringar blir 300 och 150. Den tidigare regeln om 450 dagar för arbetslösa över 55 år slopas. För den som uppfyller arbetsvillkoret genom förvärvsarbete utges ersättning i 300 dagar. Är det fråga om s k jämställd tid, t ex arbetsmarknadsutbildning eller ALU, utges ersättning därutöver i en period om 150 dagar. Därefter krävs arbetad tid för att uppnå en period om 300 dagar. Med dessa regler kommer antalet personer som utförsäkras att öka kraftigt.
Vi kommer senare att ge våra synpunkter mer i detalj på dessa förslag. Men först skall vi ge vår principiella syn på försäkringen och motivera varför vi anser att riksdagen skall skicka tillbaka propositionen till regeringen för ett förnyat utredningsarbete.
Vår principiella syn
Problemet är den höga arbetslösheten
Regeringens proposition handlar bara om de arbetslösa och deras rätt till ersättning. Man får intrycket av att huvudproblemet idag är de arbetslösas krav på rimliga möjligheter att försörja sig och att det gäller att lösa problemen genom att snåla in så mycket som möjligt på deras ersättningar. Regeringen anser till och med att det i stor utsträckning går att få fler arbetslösa i arbete eller i aktiva åtgärder bara genom att försämra deras rätt till ersättningar.
Men huvudproblemet är ett helt annat och om detta sägs ingenting. Och det är att föra en ekonomisk politik för full sysselsättning. Det är att såsom en del i den ekonomiska politiken föra en aktiv arbetsmarknadspolitik. Det avgörande för att hålla nere kostnaderna för den öppna arbetslösheten är att skapa tillväxt och fler jobb. Det är den enda möjligheten att komma till rätta med budgetunderskottet och de snabbt ökande kostnaderna för den öppna arbetslösheten.
Det är när man inte gör något som man får problem.
Regeringens satsningar på aktiva konjunkturberoende åtgärder under regeringsperioden resp. utgifter för kontantstöden framgår av nedanstående tabell. n
Budgetår
91/92 92/93 93/94
Medel till AMS, aktiva åtg 19,1 miljarder 27,8* 28,4 Utbetalning av kontantstöd 18,2 miljarder 33,5 36,2** * Av beloppet tillfördes 8 miljarder kr vid krisöverenskommelsen hösten 92. **Regeringens prognos i april 1993.
Av tabellen framgår med all önskvärd tydlighet vad som händer när regeringen inte för en ekonomisk politik för full sysselsättning. Då faller en allt större börda på arbetsmarknadspolitiken. Och satsar man inte tillräckligt med resurser på att bekämpa den öppna arbetslösheten stiger kostnaderna för kontantstödet, och en allt större del av arbetskraften blir beroende av bidrag för sin försörjning.
Från 1991/92 till 1992/93 har kostnaderna för arbetsmarknadspolitiken stigit med 24 miljarder kr, varav den största ökningen skett på kontantstöden. Dessa har ökat med nästan 100 procent. Och de kommer att fortsätta att stiga. Regeringens prognos för innevarande budgetår, 1993/94, kommer inte att hålla. Under de tre första månaderna av budgetåret utbetalades 12,7 miljarder kr i kontantstöd. Det tyder på att kontantstöden kommer att nå upp till 45 miljarder kr under innevarande budgetår.
Kontantstöden och vissa aktiva insatser finansieras av arbetsmarknadsfonden. Fonden hade så sent som den 1 juli 1992 ett överskott på 6 miljarder kr. Ett år senare, den 1 juli 1993, hade den ett underskott på 16,2 miljarder kr. Regeringen räknar med att detta underskott redan 1 juli 1994 har stigit till 55 miljarder kr. Men underskottet kommer att bli långt större.
Detta är ett resultat av en felaktig ekonomisk politik. Det är vidare en följd av att den öppna arbetslösheten inte i tillräcklig grad bekämpas med olika former av aktiva åtgärder.
Det är detta som är det grundläggande problemet. Att det blir svårt att finansiera arbetslöshetsförsäkringen är en följd av detta problem. Vi vägrar att acceptera att detta skall gå ut över de arbetslösas rätt till en rimlig försörjning.
Aktiv arbetsmarknadspolitik och arbetslöshetsförsäkringen
I Sverige har vi traditionellt ansett att arbetsmarknadspolitiken är en viktig del av den ekonomiska politiken, att det är lönsamt att satsa på aktiva åtgärder av god kvalitet, att arbetslöshetsförsäkringen måste understödja arbetslinjen och att kontantstöden måste hållas nere. Allt detta håller nu regeringen på att överge.
Arbetsmarknadspolitiken får inte tillräckligt stöd från andra politikområden utan överlastas, byråkratin och administrationen kring åtgärderna ökar, aktiva insatser som visat sig effektiva minskar därför att de anses ''för dyra'', åtgärder som kommit till som alternativ till utförsäkring blir förstahandsåtgärder, kontantstöden ökar dramatiskt och regeringen lägger fram förslag som kan rasera arbetslöshetsförsäkringen och underminera arbetslinjen.
Huvuduppgifterna för arbetsmarknadspolitiken är i all enkelhet att så snabbt som möjligt se till att uppkomna vakanser tillsätts med kompetenta sökande och att arbetslösa aktiveras till nya jobb. På så vis kan arbetsmarknaden fungera så effektivt som möjligt. Den svenska arbetsmarknaden är därför kanske också den mest flexibla i världen, både vad gäller geografisk och yrkesmässig rörlighet. Politiken har också tidigare lett till en unik kombination av hög förvärvsfrekvens och låg arbetslöshet.
I de flesta andra länder har man traditionellt sett på arbetsmarknadspolitiken på ett annat sätt. Den är ofta knuten till socialpolitiken och dess främsta uppgift är att se till att de arbetslösa har sin försörjning tryggad. Detta synsätt avspeglar sig också i hur resurserna inom arbetsmarknadspolitiken fördelas. När vi i Sverige har fördelat 70 % av resurserna till aktiva åtgärder -- arbetsmarknadsutbildning, lönebidrag, beredskapsarbeten o dyl -- och 30 % till passiva insatser -- kontantstöd -- har siffrorna varit de omvända i andra länder.
För att den aktiva arbetsmarknadspolitiken och därmed arbetslinjen skall fungera, krävs ett samspel mellan olika regler och intressenter. Det måste för det första finnas tillräckligt med resurser till aktiva insatser. Det måste vidare finnas väl fungerande arbetsförmedlingar som håller i resurserna och alla lediga jobb som finns. Slutligen måste arbetslöshetsförsäkringen understödja arbetslinjen.
En unikt viktig länk i arbetslinjen utgör utformningen och förvaltningen av arbetslöshetsförsäkringen. Den startades ursprungligen av fackföreningarna och stora krav har därför ställts på den arbetslöse. Denne är skyldig att ta erbjudna arbeten som är lämpliga eller genomgå utbildning. Den lokala fackföreningen hjälper till både med att tipsa om jobb och att hålla kontakt med de arbetslösa. Varje år avstänger facket ett antal tusen arbetslösa som vägrar ta lämpliga jobb. Vi tror inte för ett ögonblick att en statlig a- kassa kan uppnå samma goda resultat som de privata a- kassorna uppnått.
Ersättningsnivån i försäkringen har tidigare med internationella mått mätt varit relativt hög. Den relativt korta ersättningstiden i arbetslöshetsförsäkringen är inte en svaghet, utan en styrka, så länge den arbetslöse har rätt att kvalificera sig på nytt genom utbildning eller beredskapsarbete. Därmed behålls den förankring i arbetsliv och kompetens som är så avgörande för att långtidsarbetslöshet inte skall leda till utslagning och till att arbetslösheten fastnar på en hög nivå.
Arbetslöshetsförsäkringen har en mycket viktig roll att fylla när det gäller att uppnå en flexibel arbetsmarknad. För att arbetstagarna skall vara positiva till tekniska och strukturella förändringar och vara beredda att byta både arbetsgivare och yrke, måste arbetstagaren känna trygghet i förändringen. Det är då viktigt att de som får sluta får en hög ersättning från arbetslöshetsförsäkringen, att man får aktiv hjälp med omskolning och vidareutbildning och att man så snart som möjligt skolas in på en ny arbetsplats.
Regeringens förslag innebär att färre får ersättning, att ersättning kommer att utbetalas med lägre belopp och under färre antal dagar än nu. Med redan genomförda sänkningar av ersättningsnivåerna kommer det att innebära att oron för att bli arbetslös ökar kraftigt och förtroendet för försäkringen sjunker. Därtill skall läggas att reglerna i många fall direkt kommer att motverka att man tar ett arbete eller deltar i aktiva åtgärder.
I Sverige har vi kunnat genomföra mycket stora strukturella förändringar bl a tack vare att vi haft en aktiv arbetsmarknadspolitik samt en bra arbetslöshetsförsäkring. Allt detta hotas nu genom den politik som den borgerliga regeringen för. Effekterna av detta kommer att bli ökade motsättningar på arbetsplatserna och mellan dem som har jobb och de arbetslösa, ovilja till förändring och motstånd mot strukturella åtgärder.
Tidigare har vi också understrukit betydelsen av balans på arbetsmarknaden och vikten av att kollektivavtalen upprätthålls.
Alternativ till statlig a-kassa
Som framhållits tidigare är vi positiva till att alla förvärvsarbetande skall ha möjlighet att omfattas av en inkomstrelaterad arbetslöshetsförsäkring. Det är oklart varför en del i dag väljer att stå utanför de privata a- kassorna, vare sig det gäller företagarnas kassor eller de som har ett nära samband med de fackliga organisationerna.
Vi menar att dessa frågor behöver utredas. Vi beklagar att regeringen inte velat tillsätta en parlamentarisk utredning om arbetslöshetsförsäkringen. Hade så skett, skulle man kanske också kunnat finna lösningar för den lilla grupp det är fråga om.
Det är utomordentligt allvarligt att regeringen hastar fram en lösning som skapar många andra allvarligare problem och som i grunden kan riva sönder ett väl fungerande system.
Återförvisa propositionen till regeringen
Vi tycker att det är riktigt att alla som har en stark anknytning till arbetsmarknaden skall ha möjlighet att få en inkomstrelaterad ersättning. Den skall inte bara ge ett ''grundläggande inkomstskydd'' som regeringen tydligen vill (prop sid 46).
Vi menar att det är möjligt att uppnå detta med nuvarande regler, eventuellt efter vissa kompletteringar.
Regeringens utredare, Gerhard Larsson, fick i uppdrag att finna formerna för ett system med en obligatorisk försäkring. Han misslyckades. Förslagen fick tummen ner av alla berörda parter.
Regeringen har nu på några månader försökt lösa frågan. Även regeringen har misslyckats kapitalt. Den proposition som nu lagts kan inte tjäna som underlag för en seriös prövning av frågan, än mindre duger den som grund för att fatta för framtiden avgörande beslut. Försäkringen betyder mycket för många löntagares försörjning. Den har stor betydelse för arbetsmarknadens funktionssätt. Den har en viktig samhällsekonomisk funktion att fylla.
Om väsentliga ingrepp skall göras i försäkringen, är det därför en självklarhet att dessa är sakligt motiverade, att andra och bättre lösningar inte finns och att konsekvenserna av det man beslutar om är väl kända.
Av följande skäl anser vi att propositionen utgör ett sådant otjänligt underlag för att fatta beslut på att den bör återförvisas till regeringen.
1. Regeringen vill nu genomföra en av de största förändringarna någonsin på svensk arbetsmarknad, som kan få förödande konsekvenser för många människor och för arbetsmarknadens funktionssätt. Det minsta man kan begära är då att regeringen talar om vilket problem man vill lösa och analyserar varför regeringens förslag är den bästa lösningen på problemet.
Men detta berör inte regeringen med ett ord. Vi tror att många skulle vara intresserade av att veta exempelvis följande. Hur många har valt att stå utanför a-kassan idag och hur många av dem skulle vara berättigade till ersättning om de gått med i kassan? Hur många av dem är arbetslösa idag? Varför har de inte gått med i a-kassan? Beror de på att de chansar att inte bli arbetslösa, har de inte råd att vara med eller har de några bärande principiella invändningar mot att gå med?
Om problemet är stort, vilka alternativa lösningar finns? Kan de själva bilda en egen a-kassa? Finns hinder mot detta? Kan staten genom en stiftelse bilda en a-kassa för alla som inte vill vara med i de vanliga a-kassorna? Vore det en lösning att låta dem gå med i en av SO särskilt administrerad a-kassa?
Vi finner det mycket anmärkningsvärt att inte regeringen analyserat detta utan i stället väljer att genomföra en tvångslagstiftning som får andra mycket negativa konsekvenser.
2. Regeringen säger sig införa en allmän och obligatorisk försäkring för alla förvärvsarbetande. Men hur många kommer att få ersättning jämfört med nuvarande regler? Villkoren försämras ju för dem som i dag omfattas av försäkringen. Varför redovisas inte hur de nya reglerna påverkar rätten att få ersättning? Varför finns ingen analys av vilka som kommer att slås ut från försäkringen?
3. Propositionen innehåller mängder med förslag som om de genomförs kommer att leda till orimligheter. Regeringen har hastat fram ett förslag utan att diskutera det med berörda organisationer. SO såsom en privat organisation behandlas direkt fientligt. Man blir aldrig tillfrågad om det blir några problem att genomföra regeringens förslag med hänsyn till administrativa rutiner, dataprogram, arbetsbelastning, utbildning i nya regler osv. Regeringen skulle aldrig drömma om att behandla sina myndigheter på det sättet. Från det att beslut tas i riksdagen till dess att 40 olika kassor med personal över landet skall tillämpa nya regler för beräkning av arbetsvillkor och normalarbetstid, som berör alla nya arbetslösa, återstår det bara några få arbetsdagar.
4. Ett antal av förslagen kommer på ett synnerligen dramatiskt sätt att försämra kvinnornas ställning på arbetsmarknaden. De skärpta arbetsvillkoret slår hårdast mot dem som har en svagare förankring på arbetsmarknaden och arbetar inom sektorer där tillfälliga arbeten är vanliga. Här är kvinnorna i klar majoritet.
Reglerna om hur normalarbetstiden skall beräknas drabbar främst dem som arbetar deltid. Det är till 90 % kvinnor. Likaså kommer de att få se sina ersättningar minska. För 85 000 personer, nästan enbart kvinnor, är det bara en tidsfråga innan man förlorar rätten till ersättning.
Reglerna om att s k jämställd tid bara berättigar till en halv period en gång kommer främst att drabba dem som finns i aktiva åtgärder och småbarnsföräldrar (föräldrapenning betraktas som jämställd tid). Kvinnorna är överrepresenterade i aktiva åtgärder i förhållande till andelen arbetslösa.
Sammanfattningsvis vill vi slå fast att regeringens förslag till en ''allmän'' arbetslöshetsförsäkring är ett av de hårdaste angreppen i modern tid på kvinnors rätt till ett eget arbete och en lön att kunna leva på. Lägre ersättning betyder också lägre framtida pension.
5. Regeringen föreslår att arbetslöshetsförsäkringen i långt större utsträckning än nu skall finansieras av löntagarna. Därmed minskar i motsvarande mån arbetsgivarnas skyldigheter att finansiera försäkringen. Men regeringen har inte redovisat vad detta kan tänkas få för konsekvenser på utvecklingen av arbetslösheten. Kommer arbetsgivarna att bli mer benägna att göra sig av med de svaga på arbetsplatsen, när kostnadsansvaret minskar? Blir det svårare för s k utsatta grupper, invandrare och handikappade exempelvis, att få arbete när arbetsgivarna i mindre utsträckning drabbas av kostnaderna för utslagning av dem?
Tyvärr tycks regeringen inte intressera sig alls för dessa frågor. De finns inte alls belysta i propositionen.
6. Förslaget innehåller inga som helst analyser av hur kostnadsutvecklingen ser ut inom arbetslöshetsförsäkringen. Den borgerliga riksdagsmajoriteten har genomdrivit en rad förändringar i försäkringen i form av sänkt tak för ersättningen, karensdagar och sänkta kontantstöd. Dessutom har aktiva åtgärder som finansieras av arbetsmarknadsfonden fått vidkännas sänkta ersättningsnivåer. Någon analys av vilka kostnadskonsekvenser dessa förändringar får görs inte.
Regeringen föreslår därutöver att nya inskränkningar görs i försäkringen genom hårdare arbetsvillkor, sänkt antal ersättningsdagar, nya regler för beräkning av normalarbetstid, nya regler om avgångsvederlag samt strängare regler när det gäller att kvalificera sig för ny ersättningsperiod. Någon som helst analys av de ekonomiska konsekvenserna av dessa förändringar har inte skett.
Regeringen klarar inte ens av att på ett korrekt sätt ange vad införandet av den obligatoriska avgiften ger för ekonomiskt utbyte. Det talas om att vid ''full effekt'' förstärks finansieringen med 6 miljarder kr. Men två procentenheter ger mer än så. Inte heller redovisas vilken kompensation som skall utges till kommunerna för bortfall av skatteunderlag.
I propositionen saknas någon som helst analys av de samhällsekonomiska konsekvenserna av förslagen. En intressant fråga är naturligtvis hur de som i framtiden inte kommer att få ersättning från försäkringen skall kunna försörja sig. Kan det förhållandet att antalet som får ersättning blir färre och att ersättningsnivån kommer att sjunka möjligtvis påverka kommunernas ekonomi på något sätt? Är det troligt att socialbidragen kommer att öka och med hur mycket i så fall? Vilka kommer de regionalpolitiska konsekvenserna att bli när utförsäkringarna ökar? Hur ser bilden ut i landet när det gäller långtidsarbetslöshet och antal personer i aktiva åtgärder? Regeringen kräver att statliga utredningar skall redovisa de regionalpolitiska konsekvenserna av sina förslag, men struntar själv i att göra detta.
7. Regeringens förslag innebär att en statlig a-kassa inrättas fr o m 1 juli 1994. Vilka konsekvenser detta kan få för staten redovisas i följande mening. ''Administrationen av den nya inkomstrelaterade KAS-ersättningen och grundbeloppet för KAS skall handhas av KAS-regionerna.''
Detta är minst sagt häpnadsväckande. Det finns inga som helst analyser av hur många personer som kommer att omfattas av denna statliga a-kassa, bedömningar av överströmningseffekter från de privata a-kassorna, hur många som kan tänkas vara arbetslösa av dessa eller över huvud taget någon samlad bedömning av hur stora arbetsuppgifterna blir för den statliga a-kassan. Inte heller redovisas på vilket sätt handläggarnas arbetsuppgifter kommer att försvåras.
Följaktligen saknas också varje som helst analys av frågor som hur administrationen skall klaras, bemannings-, utbildnings- och datafrågor, kostnaderna för detta, service till de arbetslösa, kontrollfrågor m.m.
Försäkringen fungerar väl idag utan att staten har några kostnader för administrationen, som uppgår till cirka 500 miljoner kr per år. Det är fullständigt ansvarslöst att lägga fram ett förslag utan att ha en aning om vilket ansvar som staten kan få för försäkringen, hur detta skall hanteras och vad det kan tänkas kosta.
Vi utgår från att riksdagen inte kan fatta sina beslut på en så lös grund.
8. Arbetslöshetsförsäkringen är en viktig del i den aktiva arbetsmarknadspolitiken. Den bygger på arbetslinjen och har enligt de flestas bedömningar fungerat bra i ett nationellt/ internationellt perspektiv.
En ansvarsfull riksdag måste därför noggrant analysera vad olika förslag till förändringar får för betydelse för arbetslinjen innan man kan fatta beslut om dem.
Under de sista åren har en rad beslut fattats som kan påverka arbetslinjen. Ett exempel är att många nu får en högre ersättning om de är öppet arbetslösa jämfört med om de deltar i arbetsmarknadsutbildning eller beredskapsarbete.
Regeringens förslag nu innehåller ett flertal regeländringar som går i samma riktning. Man kan straffas med lägre ersättning längre fram om man tar ett arbete jämfört med att vara arbetslös, man kan få fler ersättningsdagar om man väntar länge med att delta i en aktiv åtgärd osv. Det finns ingen analys i propositionen av vilka effekter detta kan få för arbetslinjen.
A-kassorna har historiskt tillämpat en mycket strikt arbetslinje. Tusentals avstängs från ersättning varje år. Dessutom känner de fackliga företrädarna de lokala förhållandena, arbetsgivarna och sina medlemmar, varför man kan ge bra service till de arbetslösa. Man engagerar sig också socialt. Det finns ingen analys i propositionen om hur en statlig a-kassa kan hantera arbetslinjen.
Slutsatsen av detta blir att riksdagen utan sakgranskning bör avslå propositionen med motivering att regeringen bör närmare analysera hela den aktuella problemställningen.
Om riksdagen, mot förmodan, inte skulle dela denna uppfattning, bör propositionen ändå avslås med hänsyn till dess bristfälliga sakliga innehåll.
Under alla förhållanden kan dock inte förslagen godtas såsom de nu ser ut. Vi övergår därför till att granska förslagen mer i detalj.
Förslag till regeländringar per 1.1.94
Som vi nämnt tidigare föreslås vissa regeländringar ske per 1.1.1994. Om riksdagen, mot förmodan, skulle avslå vår begäran att skicka tillbaka propositionen till regeringen, är det nödvändigt att av andra sakliga skäl ändra på så gott som alla förslag i propositionen. Vi behandlar nu dessa i detalj.
Arbetsvillkor
Regeringens förslag innebär att arbetsvillkoret i ALF-lagen utformas i överensstämmelse med det i KAS- lagen. Den arbetslöse skall under en ramtid av tolv kalendermånader före arbetslösheten ha arbetat fem månader, där endast hänsyn tas till de månader då arbetet utförts under 75 timmar.
Förslaget innebär en skärpning i förhållande till gällande regler. Nu gäller att man skall ha arbetat minst 75 dagar fördelade under fyra månader. I båda fallen är ramtiden 12 månader före arbetslöshetens början.
I den praktiska tillämpningen innebär dagens regler att man letar reda på 75 dagar under ramtiden. De kan sedan vara fördelade hur som helst, bara de berör fyra månader. Men det kan räcka att det finns en dag under den fjärde månaden.
Problemen med regeringens förslag är följande.
1. Arbetsvillkoret skärps. Det betyder att färre kommer att kunna kvalificera sig för ersättning. Det berör inte så mycket dem som har haft ett fast arbete, utan mer dem som försöker få fotfäste på arbetsmarknaden och dem som behöver kvalificera sig för en ny period i samband med arbetslöshet. Det är helt klart att detta kommer att innebära att alla nytillkommande på arbetsmarknaden, ofta ungdomar, kommer att få mycket svårare att få ersättning. Detsamma gäller dem som trots mångåriga försök inte har ett riktigt fotfäste på arbetsmarknaden och som går från ett tillfälligt jobb till ett annat. Det är ofta kvinnor och säsonganställda samt många i glesbygd. Grupper med speciella arbetsformer, som t ex kulturarbetare, kommer att få mycket svårt att klara dessa villkor. Dessa personer kommer ofta att bli utan både arbete och ersättning med regeringens politik och förslag.
2. Arbetsvillkoret får också en sådan teknisk utformning att det kan slå mycket orättvist. Nuvarande regler innebär att man skall ha arbetat minst 75 dagar (minst 225 timmar) fördelade under fyra månader. Regeringens förslag innebär att man måste ha arbetat minst 375 timmar fördelade med minst 75 timmar på envar av fem månader. Alla månader som man arbetat mindre än 75 timmar är alltså bortkastade ur kvalifikationssynpunkt. Det kommer att innebära, om man ser till hela ramtiden, att en arbetstagare inte kvalificerar sig för ersättning trots att han arbetat fler timmar än en annan arbetstagare som kvalificerat sig för ersättning.
Exempel
Astrid och Lotta utförsäkrades båda i december 1993 utan att då ha klarat ett nytt arbetsvillkor. Men de har sedan turen att få börja var sitt vikariat (8 tim per dag) i januari på ett sjukhus. Vikariaten upphör i juni. Astrid som började arbeta något tidigare än Lotta är sjuk i juni, men trots detta arbetar de sammanlagt lika många timmar och dagar. Med nuvarande regler klarar båda att kvalificera sig för en ny ersättningsperiod. Med regeringens förslag gör bara Astrid det, trots att båda har arbetat lika många timmar och dagar.
Så här många dagar och timmar har de arbetat. n
Månad
1 2 3 4 5 6 Totalt
Astrid 10 15 15 20 15 75 (600 tim) Lotta 2 15 15 20 15 8 75 (600 tim)
Även om Lotta hade arbetat full tid under månaderna 2 till 5 skulle hon inte ha tjänat in en ny period. Detta är problemet med månadsregeln. Den övergavs i mitten av 80- talet på grund av dessa konsekvenser.
3. Arbetsvillkorets utformning får också betydelse för ersättningens storlek genom fastställande av normalarbetstid. Med den utformning som regeringen givit förslaget kommer man att leta bakåt tills man hittat fem månader som uppfyller arbetsvillkoret. Resten av tiden inom ramtiden kommer inte att få någon betydelse. Se mer om detta senare.
Vår inställning är att vi är positiva till att samordna arbetsvillkoret i ALF och KAS. Men det är villkoret i ALF som skall gälla också i KAS och inte tvärtom.
Fastställande av normalarbetstid
Regeringens förslag är att beräkningen av normalarbetstid ändras. Den arbetstid är avgörande som den försäkrade hade i det arbete som låg till grund för arbetsvillkorets uppfyllande. En följd därav är också att den dagsförtjänst som arbetstagaren hade under den tiden avgör arbetslöshetsersättningens storlek.
Enligt nuvarande regler fastställs normalarbetstiden efter den arbetstid som var normal för den försäkrade innan han blev arbetslös. Den förtjänst han hade då blir avgörande. I praktiken är det i flertalet fall inget problem att fastställa vad som är normalt, eftersom arbetstid och inkomst inte varierat under ramtiden. För den som haft många arbeten med varierande arbetstid och inkomst måste dock en beräkning ske. I praxis innebär det att man då ser till de tre bästa månaderna under ramtiden. De tre månader under vilka man arbetat mest bestämmer arbetstidens omfattning och därmed också ersättningens storlek. Om man under arbetslösheten kvalificerar sig för en ny period, ligger den ursprungliga ersättningen fast när man påbörjar denna nya period, om detta sker i ungefärlig anslutning till varandra. Man följer principen att söka efter normal inkomst och den ligger då innan arbetslösheten ursprungligen började.
Problemen med regeringens förslag är följande.
1. Man får en mycket strikt beräkning av arbetstiden och därmed ersättningens storlek när den försäkrade först blir arbetslös. Det är de sista fem månaderna med jobb som avgör oberoende av hur det sett ut under resten av ramtiden. Det gynnar dem som arbetat mycket just före arbetslösheten, men missgynnar dem som tvingats minska sin arbetstid just före arbetslösheten. Det sistnämnda är vanligast inför en arbetslöshetsperiod. Många försäkrade får se sin arbetstid minska fram till dess. Samma förhållande gäller för en företagare vars verksamhet går sämre och sämre.
Med regeringens förslag följer helt naturligt att benägenheten att acceptera bl a tillfälliga arbeten minskar. Det kan vara bättre att ''vänta på'' arbetsmarknadsutbildning eller ALU.
Exempel
A. Eva arbetar sedan många år heltid, men tvingas acceptera att minska sin arbetstid till sex timmar. Sedan blir hon uppsagd. Anställningen upphör sex månader efter det att hon minskade sin arbetstid. Enligt nuvarande regel får hon ersättning för heltid. Enligt regeringens förslag får hon ersättning för 3/4 arbetstid. Arbetsvillkoret fastställs ju på de sista fem månaderna.
B. Carina slutar gymnasiet och söker heltidsjobb. Hon får ett vikariat på heltid i elva månader. Sedan får hon ett nytt vikariat på halvtid i fem månader för att därefter bli helt arbetslös. Enligt nuvarande regler får hon ersättning för heltid. Med regeringens förslag blir det bara ersättning för halvtid.
C. Lena arbetar heltid i ett tillfälligt arbete i tio månader, varav tre månader ingår i arbetsvillkoret. Sedan arbetar hon halvtid i två månader innan hon blir arbetslös. Nu får hon ersättning för heltid. Med regeringens förslag blir det ersättning för 4/5 tid.
2. Men de nya reglerna påverkar också ersättningens storlek för heltidsarbetande. Det blir ersättningen under de senaste fem månaderna före arbetslösheten som blir avgörande, även om man tjänat mer tidigare under ramtiden.
Exempel
Erik tjänar 80 kr i timmen i sitt arbete där han arbetat i fem år. Han tvingas sluta, men får genast ett tillfälligt vikariat i fem månader. Där är lönen dock bara 70 kr i timmen. Sedan blir han arbetslös. Nu baseras ersättningen på 80 kr i timmen. Med regeringens förslag kommer den att basera sig på 70 kr i timmen.
3. Förslaget får också synnerligen stora konsekvenser för den som blivit arbetslös och som sedan upparbetar en ny period. Den som nu tjänar in en ny period får behålla sin tidigare nivå på arbetslöshetsersättning när han går från den första perioden till den andra. Med regeringens förslag är det arbetstiden och förtjänsten under den nya kvalifikationsperioden som bestämmer arbetslöshetsersättningens storlek i den andra perioden. Den som under arbetslösheten accepterar ett sämre betalt tillfälligt arbete eller ett arbete med kortare arbetstid kan alltså påräkna att få sin ersättning sänkt i motsvarande mån. Det kommer att innebära att praktiskt taget alla som nu har ''fast'' deltidsarbete och ''fyllnadsstämplar'' inte längre kommer att få någon ersättning alls. Den som deltar i exempelvis ALU eller arbetsmarknadsutbildning får sin nya ersättning beräknad på den ersättning man får där. Det blir alltså 80 % i ersättning på 80 %. Beredskapsarbete, som numera görs på 90 % arbetstid, kommer att pressa ned ersättningen i en eventuell ny period. För den som är under 25 år eller deltar i arbetsmarknadsutbildning i det reguljära utbildningsväsendet är utbildningsbidraget 65 % av arbetslöshetsersättningen. Tjänar man in en ny period på så sätt blir alltså den nya ersättningen 80 % av 65 % av 80% av tidigare lön (se exempel E nedan).
Det blir i framtiden en mycket besvärlig uppgift för arbetsförmedlingarna att anvisa en arbetslös till en åtgärd som man vet kommer att föranleda kraftigt sänkta ersättningsnivåer i framtiden.
Exempel
A. Lisa har arbetat heltid när hon blir arbetslös. Efter en tid tar hon våren 1993 ett deltidsjobb på 80 % och börjar fyllnadsstämpla. ''Det är bättre än inget alls.'' Jobbet upphör i november 1993. Sedan stämplar hon på heltid igen. I januari 1994 stämplar hon ut sin period. Hon har dock tjänat in en ny period genom sitt deltidsarbete. Med nuvarande regler får hon samma ersättning som tidigare. Med regeringens förslag får hon sin ersättning baserad på 80 % av sin deltidslön.
B. Lena har också arbetat heltid när hon blir arbetslös. Hon tog ett deltidsarbete på 80 % sommaren 1993 och fyllnadsstämplar. I januari 1994 har hon stämplat ut sina 300 dagar. Hon har genom sitt deltidsarbete, som hon har kvar, tjänat in en ny period. Med nuvarande regler får hon fortsätta fyllnadsstämpla. Med regeringens förslag får hon ingen ersättning alls.
C. David blir arbetslös. Han tjänade 80 kr i timmen och får sin ersättning baserad på den inkomsten. Sommaren 1993 blir han erbjuden ett jobb i fem månader för 60 kr i timmen. ''Bättre än ingenting'', säger David och tar jobbet. I januari 1994 har han stämplat ut sina 300 dagar. Han har tjänat in en ny period. Med nuvarande regler får han behålla sin ersättning. Går regeringens förslag igenom baseras den nya ersättningen på lönen 60 kr i timmen. Inom ett och ett halvt år minskar således den inkomst han ska leva på från 80 kr i timmen till 48 kr. Hans månadsinkomst har sjunkit från 14 000 kr till 8 500 kr.
D. Gustav som är arbetslös anvisas arbetsmarknadsutbildning. Han får samma ersättning i utbildningsbidrag som han har i a-kassa, 500 kr per dag. Han deltar i utbildningen i fem månader och den slutar i januari 1994. I februari har han stämplat 300 dagar, men har nu tjänat in en ny period. Enligt nuvarande regler får han behålla 500 kr per dag i ersättning i den nya perioden. Med regeringens förslag blir ersättningen 400 kr per dag (80 % av 500 kr). Dessutom får han ersättning bara i 150 dagar.
E. Anders, som är 23 år, blir arbetslös. Han tjänar 500 kr per dag. Hans arbetslöshetsersättning blir 400 kr per dag. Efter en tid blir han anvisad arbetsmarknadsutbildning. Hans utbildningsbidrag blir 260 kr per dag (65 % av 400). Han deltar i utbildningen under fem månader. Sedan blir han arbetslös igen och får tillbaka sin ersättning om 400 kr. Han stämplar ut, men har genom utbildningen intjänat en ny period. Arbetslöshetsersättningen blir då 208 kr per dag (80 % av 260). Dessutom får han ersättning bara i 150 dagar.
Vi menar att regeringens förslag innebär mycket slumpmässiga och negativa verkningar vid bestämmande av normalarbetstid och dagpenning.
Regeringens förslag innebär dessutom ett dråpslag mot alla deltidsarbetslösa. Bara några dagar efter det att lagändringarna trätt ikraft kommer de första att utstämplas. Ungefär 85 000 deltidsarbetslösa som nu fyllnadsmarkerar kommer att stämpla ut. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta.
Arbetslinjen motverkas kraftigt genom att man förlorar på att ta kortare arbeten och delta i arbetsmarknadsutbildning. Man får en nedpressning av ersättningsnivåerna som är oacceptabel.
Det blir kommunernas socialbudgetar som får försörja alla dem som inte kan få sin försörjning tryggad från försäkringen.
Det är dock ett problem att vissa som ''fyllnadsmarkerar'' kan göra det för evigt. Det måste man komma tillrätta med. Vi menar att lösningen på detta problem är att förhindra att de som är tillsvidareanställda får ''fyllnadsmarkera'' längre än en viss tid. Därför bör en regel införas som begränsar denna tid till 300 dagar, se bilaga 1. Med denna komplettering begränsas oändlighetsfallen i normalfallet till en tidsperiod av cirka 2 1/2 år. Denna begränsning bör dock inte gälla den som fyllt 60 år. Regeln bör kunna gälla alla fr o m 4.4.1994. De 300 dagarna skall räknas från den tidpunkten för dem som då ''fyllnadsmarkerar''. För övriga börjar självfallet dagarna beräknas från första dag man ''fyllnadsmarkerar'', samtidigt som man har en tillsvidareanställning.
Dessutom bör deltidsanställda ges rätt till förtursanställning enligt lagen om anställningsskydd, när en tjänst med mer tid blir ledig hos arbetsgivaren. Detta har vi begärt i en särskild motion.
Avgångsvederlag
Regeringens förslag innebär att reglerna om beaktande av avgångsvederlag ändras. Enligt förslaget skall vidare tid då den arbetslöse från en arbetsgivare får annan ersättning än pension på grund av anställningens upphörande (avgångsvederlag) jämställas med tid under vilken en arbetslös utfört förvärvsarbete i fråga om tillgodoräkningsbar tid för uppfyllande av arbetsvillkoret. Regeringen eller AMS skall kunna utfärda föreskrifter om denna tid. Under den tid avgångsvederlag utges är personen i fråga inte berättigad till arbetslöshetsersättning, men skall å andra sidan tillgodoräknas tiden för uppfyllande av det arbetsvillkor som uppställts som kvalifikationsgrund för en ersättningsperiod. Tiden skall dock räknas som jämställd tid. Redan rätten till ersättning skall man ta hänsyn till. Om utbetalning sker, har ingen betydelse. Betalar arbetsgivaren inte ut ersättningen, får den arbetslöse varken avgångsvederlag eller a-kassa.
Avgångsersättningar eller andra sådana ersättningar som utbetalas genom försäkring eller av parterna gemensamt uppbyggda fonder utgör däremot inte förvärvsinkomster och har därför inte heller någon relevans för arbetslöshetsbegreppet i ALF-lagen och KAS-lagen. Den som mottar sådana ersättningar är att betrakta som arbetslös i KAS- och ALF-lagarnas mening. Följaktligen får tid då ersättningar av detta slag lämnas inte heller tillgodoräknas för uppfyllande av arbetsvillkoret. Vi utgår från att detta innebär att avräkning inte heller kan ske enligt 20 § i AFL-lagen.
Däremot skall ideella ersättningar räknas som avgångsvederlag.
Enligt förslaget skall arbetsmarknadernas parter få en rimlig tid att anpassa sig till de nya reglerna. Därför skall de nya reglerna om avgångsvederlag inte tillämpas på anställningar som upphör före den 1 juli 1994.
Enligt nu gällande regler beaktas inte avgångsvederlag för längre tid än sex månader som är den längsta uppsägningstiden enligt LAS.
Problemen med regeringens förslag är följande.
1. Det är inte korrekt att beakta ideella ersättningar. Dessa är till för att kompensera det personliga lidande som en arbetstagare har utsatts för i samband med en felaktig uppsägning.
2. Det är orimligt att beakta ersättningar som inte har betalts ut, kanske på grund av att företaget har gått i konkurs. Resultatet blir ju att den arbetslöse varken får avgångsvederlag eller ersättning. Vi kan inte acceptera motivet, att detta skulle ''medföra betydande tillämpningssvårigheter''. Att kontrollera om någon fått ersättning är inte särskilt svårt. Utgångspunkten måste ju för övrigt vara att vederlag utbetalats, om inte den arbetslöse uppger annat.
3. När det gäller att beräkna tiden är lagtexten onödigt krånglig. Varför skall AMS kopplas in? Man vet ju så gott som alltid vilken inkomst vederbörande hade när han slutade.
n4. Det är inkonsekvent att betrakta tiden som jämställd tid. I propositionen anges klart och tydligt att detta är att betrakta som en förvärvsinkomst. Skälet till denna helomvändning anges vara ''lagtekniska'' lösningar. Det förstår vi inte. Det är ju fråga om en inkomst som härstammar från ett förvärvsarbete och då måste självfallet ersättningen betraktas som arbetad tid. Det är väl inte svårare att skriva in det i lagtexten i stället för att det skall betraktas som jämställd tid. Dessutom vill ju regeringen försämra reglerna om att tjäna in ny period efter s k jämställd tid. Skulle riksdagen acceptera detta är det än viktigare att uppbärande av avgångsvederlag skall betraktas som arbetad tid och inte jämställd tid. Avgångsvederlag betraktas för övrigt i dag under uppsägningstiden som arbetad tid.
Vi anser att det i princip är riktigt att genomföra en sådan förändring som regeringen föreslår. Vi föreslår dock vissa förändringar som framgår av bilaga 2. Dessa gäller att bara faktiskt utbetalad ersättning skall beaktas, att s k allmänna eller ideella skadestånd inte skall beaktas, att tiden skall betraktas som arbetad tid och att AMS inte behöver blandas in för att beräkna tiden.
Förslag till finansiering per 1.1.94
Obligatorisk avgift
Regeringens förslag innebär att en obligatorisk avgift införs för alla löntagare för inkomster upp till 7,5 basbelopp. Avgiften är en procent för beskattningsåret 1994 och två procent för beskattningsåret 1995. Avgiften är avdragsgill vid taxering och beaktas vid uttag av preliminärskatt. Det sägs att avgiften bara är en övergångslösning och att andra tekniska former senare skall prövas.
De personer som uppbär en inkomst under året som understiger 25 % av det vid årets ingång gällande basbeloppet behöver inte betala någon avgift.
Problemen med regeringens förslag är följande.
1. Avgiftens införande är första steget för att etablera en statlig a-kassa. Men fortfarande saknas konkreta förslag om hur den nya försäkringen skall se ut. Med de regler om ''medlemsvillkor'' som föreslås kommer ingen att kunna få ersättning från denna nya försäkring förrän i april 1995. Men avgifter skall tas ut fr o m 1.1.1994.
2. Man slår in på en väg som betyder att löntagarna i större utsträckning än nu skall betala försäkringen. Det kommer inte att kosta företagen mer att slå ut personal. Hur kommer detta på sikt att påverka arbetslöshetens utveckling?
3. Avgiften får en ur fördelningssynpunkt oacceptabel konstruktion. Eftersom den är regressiv kommer den att drabba lågavlönade hårdare än högre avlönade. Det framgår av nedanstående tabell. Avgiften är därmed oaccepu11,2tabel ur fördelningssynpunkt. o11,1 Källa: Egna beräkningar e 4. Den som nu är över 63,5 år kommer att få betala avgift, men aldrig vara berättigad till ersättning enligt de nya reglerna.
5. Under det år man fyller 65 år får man betala avgift för hela året, men rätten till ersättning upphör månaden innan man fyller 65 år.
6. Avgiften förs till staten, dvs till statsbudgetens inkomstsida, och inte till arbetsmarknadsfonden som ju finansierar arbetslöshetsersättningarna. Det är fonden som skall ha medlen.
7. Avgiften kommer i ett övergångsskede att orsaka svåra administrativa problem för a-kassorna. De som får ersättning skall nämligen betala avgifter på sina ersättningar. Enligt lagen skall de nya reglerna tillämpas på ''avgiftspliktig inkomst som uppbärs'' fr o m 1.1.94. Men kassorna kommer att under januari betala ut ersättningar som intjänats 1993. Hur skall man hantera dessa? Datorsystemen kan inte utvecklas för att i rätt tid klara detta. Problem får också skatteverket vid taxeringstillfället. En a-kassa kan exempelvis ådömas att under 1994 betala ut ersättningar som hänför sig ända tillbaka till 1992, dvs långt innan avgiften infördes.
8. Riksskatteverket har påtalat för regeringen att det blir svårt att fastställa den särskilda preliminärskattetabellen för a-kassorna med avseende på särskild redovisning av de nya avgifterna. Förslaget kräver nämligen omfattande systemförändringar. Regeringen har inte lyssnat på verket. Tiden för att anpassa systemen efter riksdagens behandling är obefintlig.
Vi säger nej till att införa denna avgift och till en statlig a-kassa.
Vi vill trygga finansieringen av försäkringen på ett annat sätt.
Vi vill höja arbetsmarknadsavgiften 1.1.1994 med 1,03 procentenheter. För att undvika att detta i nuvarande läge leder till kostnadsökningar för företagen, föreslår vi att arbetsgivarnas sjukförsäkringsavgift sänks i motsvarande mån. I gengäld höjs löntagarnas egenavgift i sjukförsäkringen 1 januari 1994 till 1,9 %. Denna avgift bör utformas på ett fördelningspolitiskt godtagbart sätt.
Vi vill också tillfälligt höja skatten för höginkomsttagarna över brytpunkten med 5 procentenheter, vilket motsvarar 4 miljarder kronor, och tillföra Arbetsmarknadsfonden dessa medel. Totalt innebär dessa förslag att fondens intäkter redan nästa år ökar med 10,1 miljarder kronor på helårsnivå.
I övrigt måste belastningen på fonden minska genom att den ekonomiska politiken läggs om för att stimulera tillväxt och nya jobb.
Finansieringsavgift
Regeringen föreslår också att finansieringsavgiften (egenavgiften) i arbetslöshetsförsäkringen slopas. Avgiften för administration och utjämning, i genomsnitt cirka 150 kr per medlem och år, kvarstår. Administrationsavgiften varierar dock kraftigt från kassa till kassa beroende bl a på arbetslöshetens storlek. Målarna beräknas för 1994 få en avgift på 400 kr och Småföretagarna en på 300 kr.
Enligt nuvarande regler betalar alla medlemmar i a-kassorna en genomsnittlig egenavgift om cirka 300 kr per år, totalt cirka 1,2 miljarder per år. Dessutom betalar man en administrationsavgift och en utjämningsavgift om totalt cirka 150 kr per person och år. Den senare avgiften är till för att utjämna kassornas kostnader för arbetslösheten. Avgifterna är avdragsgilla i deklarationen.
Problemen är följande.
1. Enligt vår uppfattning är det angeläget att ha kvar en mindre egenavgift i försäkringen för att anknytningen till a- kassan skall finnas kvar och därmed också en ansvarskänsla för att försöka hålla kassans kostnader nere.
2. Regeringen förutsätter att a-kassorna skall sänka sina avgifter när finansieringsavgiften tas bort. Rent tekniskt är det inget problem för dem att göra detta. Problemet gäller snarare uppbörden av avgiften för dem som är med i facket. För dessa ingår oftast avgifterna till a-kassan i medlemsavgiften. Denna inkasseras vanligtvis av arbetsgivarna enligt särskilda kollektivavtal. Enligt dessa skall eventuella ändringar av avgiftsuttagen för nästkommande år anmälas senast en viss dag. För många ligger den i november. Det är alltså inte alls säkert att man kan ta bort effekterna av finansieringsavgiften för nästa år. Det kommer att föranleda synnerligen komplicerade och dyrbara återbetalningsutbetalningar.
Dessutom är det inte helt lätt för a-kassorna att bestämma en administrationsavgift när man inte vet hur försäkringen ser ut, hur många medlemmar man kommer att ha och vilka kostnader man kan få. Får man bygga upp en riskfond som nu?
3. Den statliga a-kassan skall inte ta ut någon administrativ avgift eller utjämningsavgift. Det blir en konkurrensfördel för denna. Ju färre som blir kvar i de privata a-kassorna, desto högre blir administrationskostnaderna.
4. Det är oklart om administrationsavgiften i framtiden blir avdragsgill vid deklaration.
5. Det är oklart om den statliga a-kassan skall få del av utjämningsbidraget utan att behöva betala något.
6. Vad händer med medlemmarna i de privata a- kassorna när man inte längre behöver betala någon egenavgift för att få rätt till a-kasseersättning? Finns det någon anledning att vara med? Vilka blir konsekvenserna av dessa överströmningar?
Vi motsätter oss regeringens förslag.
Förslag till regeländringar 1.7.94
I propositionen föreslås att riksdagen skall ställa sig bakom vissa principiella regeländringar som skall genomföras per den 1 juli 1994 i enlighet med senare propositioner.
Statlig a-kassa
Enligt regeringens förslag skall KAS-regionerna administrera en inkomstrelaterad ersättning till dem som inte är med i en privat a-kassa. Hur detta skall gå till beskrivs i propositionen endast med följande mening. ''Administrationen av den nya inkomstrelaterade KAS- ersättningen och grundbeloppet för KAS skall handhas av KAS-regionerna.'' Dessa lyder under AMS och finns i fyra delar av Sverige.
Problemen är följande.
1. Det är helt klart att det kommer att bli en överströmning till den statliga a-kassan. Först och främst finns ju 100 000--120 000 personer som i dag står utanför a- kassa. Dessutom finns 200 000 personer som är med i a- kassorna men inte i facket. Många av dessa kommer på sikt att lämna a-kassorna. Hur stor överströmningen blir i övrigt beror på hur den ekonomiska stimulansen driver på.
Men propositionen är som vi påpekat tidigare fullständigt befriad från analyser av vad detta kan betyda för staten. Det är oacceptabelt.
2. Vad händer med arbetslinjen i försäkringen, när den skall handhas av en statlig a-kassa? Vilken vardagshjälp kan en arbetslös i Boden få av KAS-regionen i Ljusdal? Vilken service kan man ge, hur engagerar man sig socialt, hur skall kontrollfunktionerna utövas? Om detta sägs ingenting.
Vi avvisar förslaget om en statlig a-kassa. Vi är positiva till att alla skall få möjlighet att omfattas av en inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning. Alla som har ett arbete kan idag anmäla sig till en a-kassa. Cirka 100 000-- 120 000 chansar på att stå utanför. Kan ett alternativ vara att få anmäla sig till en särskild kassa under SO? En utredning behövs.
Färre ersättningsdagar
Regeringens förslag innebär att antalet ersättningsdagar blir maximalt 300. Endast arbetad tid skall berättiga till en första period. Genom s k jämställd tid kan därefter 150 dagar tjänas in, men bara en gång. Sedan krävs en kvalifikationstid som bara innehåller arbete.
Generösa övergångsregler sägs skall gälla. Fram till 1 juli 1994 skall jämställd tid likställas med arbetad tid när det gäller rätten att tjäna in en period.
Enligt gällande regler är ersättningsperioden 300 dagar utom för den som fyllt 55 år som har 450 dagar. Arbetad tid och s k jämställd tid berättigar till ett obegränsat antal nya perioder om 300 resp 450 dagar.
Problemen är följande.
1. Färre antal ersättningsdagar kommer att utöka antalet personer som helt utförsäkras ur systemet. Det kommer att slå hårdast mot regioner som är sysselsättningssvaga och som har många långtidsarbetslösa. Här ligger en jättelik socialbidragsbomb och tickar.
2. Sämre möjligheter att genom s k jämställd tid kvalificera sig för en ny period kommer också att leda till fler utförsäkrade. Kvinnorna kommer att missgynnas, eftersom tid under vilken man får föräldrapenning räknas som jämställd tid. Arbetslinjen kommer också att försvagas, eftersom det inte längre blir lika intressant att delta i en aktiv åtgärd. Man kanske tackar nej till en åtgärd, eftersom man vet att den bara leder till en begränsad ersättningsrätt. Under de senaste 12 månaderna har cirka 190 000 personer blivit arbetslösa efter att ha deltagit i en aktiv åtgärd. Av nedanstående tabell framgår deras fördelning över landet. En uppskattning finns också av vilka socialbidrag som kan bli aktuella.
nArbetslösas bakgrund och beräknade kostnader för socialbidrag till följd av regeringens förslag om arbetslöshetsersättning
Antal personer i resp åtgärd
Soc.bidr Län Utbvik ALU B-arb AMU Summa milj.kr.
Stockholm 1 616 1 216 3 648 14 921 21 401 1 284 Uppsala 462 411 529 2 863 4 265 252 Södermanland 455 370 1 049 3 028 4 900 294 Östergötland 1 059 675 1 297 4 721 7 752 468 Jönköping 1 343 1 027 797 3 772 6 939 414 Kronoberg 656 525 409 2 214 3 804 228 Kalmar 1 075 758 903 3 721 6 457 390 Gotland 61 69 134 729 993 60 Blekinge 354 454 642 2 167 3 617 216 Kristianstad 774 780 1 022 3 496 6 072 366 Malmöhus 1 433 1 730 2 961 14 622 20 746 1 240 Halland 492 489 1 005 2 866 4 852 290 Gbg o. Bohus 913 1 089 3 230 9 844 15 076 906 Älvsborg 996 980 1 294 5 164 8 434 504 Skaraborg 1 123 758 1 266 3 082 6 229 372 Värmland 1 417 1 107 1 341 4 905 8 770 526 Örebro 1 297 936 1 233 4 053 7 519 450 Västmanland 534 583 1 477 3 429 6 023 360 Kopparberg 928 1 025 1 695 4 347 7 995 480 Gävleborg 1 106 927 1 487 4 947 8 467 510 Västernorrland 621 499 1 449 3 628 6 197 372 Jämtland 610 875 654 1 499 3 638 216 Västerbotten 2 068 1 484 777 3 083 7 412 444 Norrbotten 2 432 1 744 1 881 5 762 11 819 708
Totalt 23 825 20 511 32 180 112 861 189 377 11 400 Källa:LO
Antalet personer som går från åtgärd till arbetslöshet är ungefär detsamma oavsett mätperiod. Med dagens nivåer på arbetslösheten kommer alltså cirka 190 000 personer, som efter åtgärder blir arbetslösa, att konfronteras med regeringens förslag till nya begränsningsregler. Många arbetslösa kommer snabbt att utförsäkras.
Man bör observera att utförsäkring kan ske redan efter den första perioden, även om man deltagit i s k jämställd tid. Det beror på de nuvarande reglerna om avräkning.
Exempel
Lars blir arbetslös och tillerkänns 300 dagar efter många års heltidsarbete. Efter 100 ersättningsdagar får han en arbetsmarknadsutbildning på 5 månader, men blir sedan åter arbetslös. Sina återstående 200 dagar erhåller han utan att erbjudas något arbete. Utbildningen berättigar honom till en ny ersättningsperiod. Med dagens teknik beräknas den nya perioden börja direkt efter utbildningen och en avräkning skall ske av de dagar han fått därefter i sin föregående period. Matematiken blir då med nuvarande regler att han får 300 dagar minus 200 dagar, vilket blir 100 dagar ytterligare att stämpla. Går regeringens förslag igenom blir den nya perioden bara 150 dagar och då är denna förbrukad. Det här kommer i sådant fall att leda till planering eller spekulation. Det gäller att se till att åtgärder sker först när man närmar sig utförsäkring. Det kommer att leda till en ökad långtidsarbetslöshet.
Vi säger nej till regeringens förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1993/94:80,
2. att riksdagen hos regeringen begär att en parlamentarisk utredning får i uppdrag att utreda frågan om en arbetslöshetsförsäkring i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar att arbetsmarknadsavgiften i lagen (1981:691) om socialavgifter fr.o.m. den 1 januari 1994 skall vara 3,15
%,
4. att riksdagen beslutar att sjukförsäkringsavgiften i lagen (1981:691) om socialavgifter fr.o.m. den 1 januari 1994 skall vara 7,23
%,
5. att riksdagen beslutar att avgiften enligt 1 § lagen om allmän sjukförsäkringsavgift höjs till 1,9
% från den första januari 1994,
6. att riksdagen beslutar att den statliga inkomstskatten fr.o.m. den 1 januari 1994 höjs till 25
% på inkomster över brytpunkten.
7. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår förslaget till lag om allmän avgift för finansiering av kontantförmåner vid arbetslöshet,
8. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår förslaget till lag om ändring i kommunalskattelagen,
9. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår förslaget till lag om ändring i lagen om statlig inkomstskatt,
10. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår förslaget till lag om ändring i lagen om ändring i lagen om ändring i uppbördslagen,
11. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår förslaget till lag om ändring i uppbördslagen,
12. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår förslaget till lag om ändring i lagen om självdeklaration och kontrolluppgifter,
13. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår förslaget till lag om ändring i lagen om ändring i taxeringslagen,
14. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår förslaget till lag om ändring i taxeringslagen,
15. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår förslaget till lag om ändring i skattebrottslagen,
16. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, med avslag på regeringens förslag om ändring av 6 § i lagen om arbetslöshetsförsäkring, beslutar att denna paragraf skall ha den lydelse som framgår av bilaga nr 2,
17. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår regeringens förslag till ändring av 7, 20 och 57 §§ i lagen om arbetslöshetsförsäkring,
18. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, beslutar att 14 § i lagen om arbetslöshetsförsäkring skall ha den lydelse som framgår av bilaga nr 1,
19. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår regeringens förslag om ändring i 7 § lagen om kontant arbetsmarknadsstöd,
20. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår regeringens förslag om en allmän och obligatorisk arbetslöshetsförsäkring fr.o.m. den 1 juli 1994,
21. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av arbetslöshetsförsäkringen.
Stockholm den 15 november 1993 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)
Nuvarande lydelse 14 § Ersättning utgår under längst 300 dagar (ersättningsperiod). Har försäkrad uppnått 55 års ålder innan ersättningsperioden gått till ända är perioden i stället 450 dagar. I ersättningsperioden inräknas inte dagar, under vilka den försäkrade har anvisats verksamhet för arbetslivsutveckling i enlighet med föreskrifter som har meddelats av regeringen. I ersättningsperioden inräknas i fall som avses i 10 § ersättningstid i den andra arbetslöshetskassan. Ersättningsrätten upphör vid utgången av månaden före den under vilken den försäkrade fyller 65 år. Föreslagen lydelse 14 § Ersättning utgår under längst 300 dagar (ersättningsperiod). Har försäkrad uppnått 55 års ålder innan ersättningsperioden gått till ända är perioden i stället 450 dagar. I ersättningsperioden inräknas inte dagar, under vilka den försäkrade har anvisats verksamhet för arbetslivsutveckling i enlighet med föreskrifter som har meddelats av regeringen. Rätt till ersättning samtidigt som den försäkrade innehar anställning tills vidare på deltid begränsas till 300 ersättningsdagar räknat från den vecka arbetet påbörjades. Den som fyllt 60 år omfattas ej av begränsningen. I ersättningsperioden inräknas i fall som avses i 10 § ersättningstid i den andra arbetslöshetskassan. Ersättningsrätten upphör vid utgången av månaden före den under vilken den försäkrade fyller 65 år. ---------- Denna lag träder i kraft den 4 april 1994 och gäller också den som redan påbörjat ersättningsperiod. Beräkningen av antalet ersättningsdagar räknas från den dagen. A26 Bilaga 1
Nuvarande lydelse 6 § Rätt till ersättning vid arbetslöshet föreligger, för försäkrad som efter senaste inträdet i arbetslöshetskassan, 1. varit medlem i kassan under minst tolv månader, om han haft sin huvudsakliga försörjning genom avlönat arbete för annans räkning, eller under minst 24 månader, om han haft sin huvudsakliga försörjning som självständig företagare (medlemsvillkor), 2. under en ramtid av tolv månader omedelbart före arbetslöshetens inträde utfört förvärvsarbete i minst 75 dagar fördelade på minst fyra månader (arbetsvillkor). Endast dag då förvärvsarbete har utförts i minst tre timmar får härvid räknas in. Föreligger särskilda skäl får Arbetsmarknadsstyrelsen medge att medlemsvillkoret bestäms till tolv månader för försäkrad, som haft sin huvudsakliga försörjning som självständig företagare. Tid då förvärvsarbete har utförts får icke räknas mer än en gång för uppfyllande av arbetsvillkoret. p A26 Bilaga 2 p Föreslagen lydelse 6 § Rätt till ersättning vid arbetslöshet föreligger, för försäkrad som efter senaste inträdet i arbetslöshetskassan, 1. varit medlem i kassan under minst tolv månader, om han haft sin huvudsakliga försörjning genom avlönat arbete för annans räkning, eller under minst 24 månader, om han haft sin huvudsakliga försörjning som självständig företagare (medlemsvillkor), 2. under en ramtid av tolv månader omedelbart före arbetslöshetens inträde utfört förvärvsarbete i minst 75 dagar fördelade på minst fyra månader (arbetsvillkor). Endast dag då förvärvsarbete har utförts i minst tre timmar får härvid räknas in. I 2 ovan inräknas också tid under vilken den försäkrade från en arbetsgivare får annan ersättning än pension på grund av anställningens upphörande (avgångsvederlag). Allmänna skadestånd eller annan ideell ersättning skall dock inte beaktas. Tiden beräknas med utgångspunkt i avgångsvederlagets storlek i förhållande till den försäkrades normala inkomst. Föreligger särskilda skäl får Arbetsmarknadsstyrelsen medge att medlemsvillkoret bestäms till tolv månader för försäkrad, som haft sin huvudsakliga försörjning som självständig företagare. Tid då förvärvsarbete har utförts får icke räknas mer än en gång för uppfyllande av arbetsvillkoret. ------------ Denna lag träder i kraft den 1 januari 1994. Äldre bestämmelser skall dock tillämpas när anställningen upphör senast den 30 juni 1994.