Arbetslivsfonderna tillkom genom ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Centern i riksdagen. Finansieringen genom arbetsgivaravgifter skapade ett utrymme på drygt 15 miljarder kronor som nu används för att skapa bättre arbetsmiljöer i hela landet, i alla branscher och med en helhetssyn på arbete, individ och samhälle. Det är ett viktigt inslag i vår strävan att skapa ''det goda arbetet''.
Tyvärr har fondkapitalet naggats i kanten genom olika krispaket. Huvuddelen av medlen kommer att vara beviljade under första halvåret 1994.
Riksdagen beslutade våren 1992 att Arbetslivsfondens verksamhet, liksom dess administration, skall avvecklas successivt med sluttidpunkt den 1 juli 1995. Regeringen har därefter uppdragit åt centrala Arbetslivsfonden att ansvara för avvecklingen. I uppdraget ingår bl.a. att successivt genomföra uppsägningar av personal inom organisationen. De regionala fonderna har mot bakgrund härav upprättat verksamhets- och personalplaner för avvecklingsarbetet och den centrala Arbetslivsfonden har därvid krävt att motsvarande en tjänst vid respektive fondkansli skall vara avvecklad senast den 31 december 1994.
Det är enligt vår mening fel att se arbetslivsfondernas verksamhet primärt som en bidragsförmedling. Det är i stället i hög grad fråga om kunskapsuppbyggnad och en kompetensspridning. Genom de många olika arbetsplatsprogrammen som tagits fram och beviljats bidrag, genomförs nu över hela landet en rad nyskapande projekt. Det är viktigt att dessa dokumenteras och att erfarenheterna sprids. Spridningen av kunskaper inom arbetslivsområdet är av väsentlig betydelse, inte bara för att förbättra arbetsmiljön i snäv mening, utan även som ett led i en utveckling av organisation och produktivitet i arbetslivet.
Genom arbetslivsfondernas verksamhet har en stor mängd praktisk erfarenhet samlats vad gäller utformning av arbetsplatsprogram för en förbättrad arbetsmiljö och arbetsorganisation samt en aktiv rehabilitering. De goda exemplen måste avsätta ringar på vattnet. Regeringen har tillsatt en särskild utredare med uppgift att utreda kunskapsspridning inom arbetslivsområdet. I uppdraget ingår bl.a. att utreda hur arbetslivsfondernas erfarenheter ska kunna spridas vidare efter fondernas avveckling.
För att inte äventyra kunskapsspridning och den viktiga uppgiften att följa upp det arbete som bedrivits av arbetslivsfonderna anser vi att regeringen ska beakta möjligheten att ta till vara den unika kompetens som redan finns hos arbetslivsfonderna och göra dessa till permanenta kunskaps-
och utbildningscentra i länen. Allt talar för att utvecklingen inom arbetslivet i framtiden kommer att kräva en aktiv personalpolitik med en ständigt pågående process där förändring och omorganisation är ett livsvillkor för att klara konkurrens. Det är då ytterst angeläget att det ute i länen finns resurscentra som kan bidra till och aktivt initiera en god arbetsmiljö, en bra arbetsorganisation och en aktiv rehabilitering. Inte i första hand med ekonomiska resurser utan med brett kunnande och kompetens som bas. Det är helhetssynen på arbete, individ och samhälle som måste lyftas fram.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetslivsfonderna som resurscenter för god arbetsmiljö, bra arbetsorganisation och aktiv rehabilitering.
Stockholm den 25 januari 1994 Björn Kaaling (s) Birgitta Dahl (s) Ingrid Andersson (s) Gunnar Thollander (s)