Blekinge har under lång tid haft svårighet att ge sin befolkning full sysselsättning. Detta beror i stor utsträckning på att i länet funnits en överrepresentation av konventionell verkstadsteknisk industri som hårt drabbats av övergång till nya och mindre arbetskraftskrävande produktionsmetoder. Men också på att Blekinge är det län som har flest filialföretag i landet med sina utvecklings- och marknadsföringsenheter vid huvudleverantören.
Under de senaste åren har arbetslösheten ökat kraftigt över hela landet. Detta har givetvis också drabbat Blekinge, men därtill kvarligger den strukturella arbetslösheten som bl.a. fått till konsekvens att arbetslösheten i Blekinge är nästan 1,5 % högre än i riket i genomsnitt och i någon kommun 7,5 % högre än genomsnittet.
Att det inte endast är en konjunkturbetonad arbetslöshet utan i hög grad en strukturell arbetslöshet framgår bl.a. av den höga arbetslösheten bland ungdomar och kvinnor. I november 1993 var i åldersgruppen 18--19 år 23,49 % mot 19,66 % för riket utanför den ordinarie arbetsmarknaden och i åldersklassen 20--24 år icke mindre än 35,88 % utanför den ordinarie arbetsmarknaden mot 27,20 % för riket.
Även kvinnorna har högre arbetslöshet än för riket i genomsnitt. Framför allt ungdomsgruppernas höga arbetslöshet har allvarliga konsekvenser för länet i övrigt.
Det redovisade förhållandet har bl.a. haft till konsekvens att länet icke förmått klara sin andel av befolkningen i riket utan ''gapet'' mellan rikets befolkningsutveckling och länets ökar hela tiden.
Den svaga befolkningsutvecklingen för Blekinge är inte en följd av låga födelsetal utan en stark och fortlöpande nettoutflyttning från länet av unga i åldrarna 20--30 år. Mönstret har varit under hela 1970--1990 men har förstärkts efter hand.
Men än värre är att detta leder till en väldigt ogynnsam befolkningssammansättning. I åldersgruppen 20--30 år är gruppen 20 % lägre än för riket i genomsnitt medan åldersgrupperna från 50 år är väsentligt högre än medeltalet för riket. Åldersgruppen över 80 år är 30 % fler än medeltalet för riket. Konsekvenserna av en så ogynnsam åldersfördelning är väl känd för att behöva belysas här, men det är alldeles uppenbart att den som stannar kvar får en orimligt hög försörjningsbörda.
De strukturella förändringar i bl.a. länets näringsliv som ligger bakom de här redovisade förhållandena är naturligtvis sedan länge uppmärksammade, och energiska åtgärder har vidtagits för att åstadkomma en annan och betydande näringsstruktur. Framför allt har länet inriktat sig på en ökad etablering av mindre och flexiblare företag. Flera betydande lokaliseringar av kunskapsorienterade företag har ägt rum som t.ex. Nordic Tel, Softcenter m.fl. och av stor betydelse är att länet fått en egen högskola som utvecklats gynnsamt. Och även inom tjänstesektorn har skett viktiga lokaliseringar som t.ex. Boverket och Kustbevakningen. Blekinge har ett utmärkt läge i förhållande till de stora handelsområdena. Det gäller t.ex. ett relativt nära läge till västra Europa som ytterligare skulle förstärkas genom en fast förbindelse över Öresund och ett verkligt strategiskt läge i förhållande till Östersjöländerna. På sikt måste möjligheterna att komma till rätta med de problem som så länge drabbat länet bedömas som tillfredsställande.
Men det är inte möjligt att säga till de ungdomar som inte kan få ett arbete eller till dem som nu i betydande omfattning är arbetslösa att på sikt blir det bättre. Därför behövs, utöver länets egna insatser, temporärt stöd för att problemen skall kunna angripas nu.
De regionalpolitiska frågorna kommer senare att behandlas i en särskild proposition och vi avser att återkomma då. Men läget är nu så allvarligt att det erfordras särskilda åtgärder.
Ytterligare ökning av arbetslösheten måste förhindras och utfärdade varsel i vart fall temporärt återkallas. Den friställda arbetskraften kan kortsiktigt inte väntas få sysselsättning i alternativt organiserad produktion eller inom det övriga näringslivet.
Av oss gjorda beräkningar visar att den samhälleliga vinsten av att utbetala arbetslöshetsersättning eller att anordna beredskapsarbeten är obetydlig i förhållande till kostnaderna för att låta arbetskraften stanna kvar i sina ordinarie arbeten. Besparingen för staten leder till ökade kommunala kostnader om anständiga förhållanden skall uppnås.
Det är närmast en självklarhet att det nu är oacceptabelt att offentliga arbetsgivare friställer ytterligare personal, medan förhållandet är likartat för privatanställd personal.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att Länsarbetsnämnden i Blekinge bemyndigas att med i anspråktagande av arbetsmarknadsmedel träffa överenskommelse med såväl offentlig som privat arbetsgivare om stöd under 1994 för fortsatt arbete på ordinarie arbetsplats.
Stockholm den 25 januari 1994 Hans Gustafsson (s) Christer Skoog (s) Yvonne Sandberg-Fries (s) Jan Björkman (s)