Sammanfattning
I motionen konstateras att Sverige drabbats av massarbetslöshet. Situationen har avsevärt förvärrats under förra året. Särskilt illa är läget för ungdomar och den växande skaran långtidsarbetslösa.
600 000 arbetstillfällen har fallit bort på fyra år. Detta är grunden för de statsfinansiella problemen och hotet mot vår välfärd.
Den borgerliga politiken attackerar arbetsrätt och trygghetssystem men ställer i övrigt sitt hopp till marknadskrafterna. Arbetsmarknadspolitiken är passiv.
Vänsterpartiet anvisar en sysselsättningspolitik byggd på investeringar, ROT-program och kraftfulla utbildningsinsatser.
Vi prioriterar aktiva arbetsmarknadspolitiska insatser och beredskapsarbeten i stället för passivt kontantstöd. Vi satsar på den ordinarie arbetsmarknaden i stället för att skapa artificiell sysselsättning som ungdomspraktik och ALU.
Vi vill stoppa uppsägningar i kommunerna och i stället satsa på utbildningsinsatser. Beviljade medel för innevarande år måste komma till effektiv användning.
För nästa budgetår satsar vi 3 500 miljoner kronor mer än regeringen på arbetsmarknadspolitikens aktiva delar, framför allt på arbetsmarknadsutbildningen.
Vi föreslår en framtidsfond för förnyelse och kompetenshöjning inom arbetslivet.
Vi föreslår försöksverksamhet med sex timmars arbetsdag
Ersättningen i a-kassan höjs från 80 % till 90 %.
Försämringarna i arbetsrätten skall rivas upp.
Sysselsättning och arbetslöshet
Sverige har halkat långt ner från målsättningen Arbete åt alla. Sedan kulmen under våren 1990 har arbetskraften minskat med nästan 300 000 personer. Den reguljära sysselsättningen har dalat med ungefär 600 000 personer.
Den öppna arbetslösheten ligger nära 400 000 och just nu finns drygt 200 000 personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det innebär att mer än 14 % av arbetskraften står utanför den reguljära arbetsmarknaden och då är ändå inte de ca 110 000 människor medräknade som i dag saknar arbete men som behöver viss förberedelse innan de kan ta ett jobb.
Situationen har dramatiskt försämrats på ett år. Antalet långtidsarbetslösa har nästan fördubblats under 1993 och uppgår nu till ungefär 130 000 personer. Var tredje arbetslös är därmed långtidsarbetslös och riskerar att slås ut från arbetsmarknaden.
Grupper med en svag ställning på arbetsmarknaden som arbetshandikappade, utomnordiska medborgare och ungdomar 18--24 år har alla en väsentligt högre öppen arbetslöshet idag än för ett år sedan.
Inte minst ungdomarna har drabbats mycket hårt. Mer än en femtedel av ungdomarna, som söker jobb, befinner sig utanför den reguljära arbetsmarknaden. I december 1993 var mer än 93 000 öppet arbetslösa trots att ungdomspraktiken nått upp till drygt 80 000!
De latent arbetssökande, det vill säga de som vill och kan arbeta men inte aktivt söker arbete, uppgick i slutet av 1993 till fler än 155 000 personer. En stor del av dessa är ungdomar som har mist motivationen att ens söka jobb.
Antalet undersysselsatta, dvs. personer som skulle vilja arbeta mer men som hindras av arbetsmarknadsskäl, har ökat till ungefär 350 000 personer. Detta trots att medelarbetstiden ökat bl.a. beroende på ett kraftigt ökat övertidsuttag under 1993. Deltidsarbetslösheten har ökar med nästan 40 % på ett år.
Statistiken beskriver i kalla siffror det katastrofala läget för sysselsättning och arbetslöshet i Sverige i dag. Här har vi angivit ett antal genomsnittliga siffror.
Det föreligger också stora variationer regionalt liksom bransch- och yrkesvis. Även om arbetslösheten drabbar hårt över hela landet så framstår t.ex. skogslänen som särskilt illa utsatta. Arbetslösheten inom Svenska Byggnadsarbetareförbundet har i januari 1994 stigit till 31,5 % trots att ytterligare 8 % av byggnadsarbetarna sysselsätts i AMS-åtgärder. I fem län överstiger nu byggarbetslösheten 50 %.
Den höga arbetslösheten har medfört högre kostnader för konjunkturberoende arbetsmarknadsåtgärder, men långt mer har kostnaderna för kontantstöd till arbetslösa stigit, från 12 miljarder kronor 1991 över 24 miljarder 1992 till drygt 42 miljarder 1993! En ökning med 250 % på två år. Kontantlinjen håller på att ersätta arbetslinjen.
Förutom de rekordhöga arbetslöshetstalen med åtföljande statsfinansiella kostnader, har utslagningen inneburit att antalet beviljade förtidspensioner ökat drastiskt. Särskilt har ökningen skett i yngre åldersgrupper. Idag är ungefär 400 000 personer förtidspensionerade av olika skäl.
Arbetslösheten är ett socialt gift som förstör samhället såväl socialt som ekonomiskt. För individen är det ofta katastrofalt att hamna i arbetslöshet. Många isoleras och tappar fotfästet i tillvaron. Otryggheten ökar för hela familjen. Missbruk och sjukdomar följer inte sällan i spåren.
Den europeiska erfarenheten förskräcker. Ju längre tid i arbetslöshet, desto värre blir de negativa effekterna. Det blir allt svårare att komma tillbaka. Därför är långtidsarbetslösheten det riktigt stora hotet. För ungdomar handlar det om att inte ens komma in i samhället på ett meningsfullt sätt innan de slås ut och behandlas som ej önskvärda.
När massarbetslösheten bitit sig fast i samhället skapas starkt ökade sociala klyftor och solidariska värderingar undergrävs.
När människor inte kan försörja sig trots viljan att arbeta och när det blir allt svårare att behålla sin bostad skapas en otrygghet som skadar på lång sikt. Barnen får känna av hur arbetslösheten slår mot de vuxna.
Arbetslösheten har alltid varit ett gissel för arbetarklassen. Löntagarnas ställning försvagas och fackföreningarnas inflytande minskar både vad det gäller löner och arbetsvillkor. Arbetsmarknadens karaktär av just marknad förstärks. De starka konkurrerar ut de svaga. Företag kan välja och vraka bland arbetssökande som desperat söker sin försörjning. Segregeringen tilltar. Ojämlikheten vad gäller samhällsmakt och ekonomiska tillgångar ökar snabbt.
Men det är inte bara mänskligt och socialt som människor drabbas. Räknat samhällsekonomiskt och långsiktigt kostar arbetslösheten mångdubbelt i form av produktions- och skattebortfall, a-kassa, AMS-åtgärder, bostads- och socialbidrag, förlorad kompetens och försämrad folkhälsa m.m. jämfört med vad det kostar att hålla människor kvar i arbetslivet.
Arbetslöshetens direkta och indirekta kostnader innebär således en mycket stor påfrestning på samhällsekonomin. Än värre blir det om perspektivet vidgas till minskningen av arbetskraftsutbud och sysselsättning och till relationen mellan skattebetalare och bidragsmottagare.
Den dramatiska minskningen av den reguljära sysselsättningen i ekonomin är i själva verket den viktigaste orsaken till den statsfinansiella krisen som kastar sin slagskugga över vår framtida välfärd.
Den fulla sysselsättningen skall vara det överordnade målet för Sveriges ekonomiska politik.
Vänsterpartiets krav om arbete åt alla innebär dels att så många som möjligt är i arbete (dvs. att förvärvsfrekvensen höjs), dels att så få som möjligt som vill arbeta saknar arbete, dvs. att bekämpa den öppna arbetslösheten.
Regeringens arbetsmarknadspolitik
Den dramatiska situationen på arbetsmarknaden speglar den borgerliga politikens misslyckande. Åtstramningspolitik vid fel tillfälle, dogmatisk EU- anpassning, högräntepolitik och en passivitet vad gäller näringspolitik och investeringar har tillsammans med ideologiskt motiverade skattesänkningar för kapitalägare och höginkomsttagare och försämringar i arbetsrätt och trygghetsförsäkringar fört landet till en statsfinansiell och sysselsättningsmässig avgrund.
Arbetsmarknadspolitiken har i allt högre grad fått bära den stabiliseringspolitiska bördan och har blivit allt mindre effektiv.
Åtgärdernas kvalitet har sjunkit och incitamenten för de arbetslösa har försvagats. Genom politikens inriktning och konkreta utformning blir riksdagens beslut om arbetsmarknadspolitiska mål och åtgärdsvolymer helt orealistiska och allt fler drivs ut i oambitiös ''sysselsättningsterapi'' eller i öppen arbetslöshet med kontantstöd. Arbetslinjen har i realiteten övergivits.
Både i finansplanen och i övriga delar av budgetpropositionen framgår att regeringen är klar över läget och handlar mycket medvetet. 1994 kommer fler att vara utanför den reguljära arbetsmarknaden än 1993, och 1995 blir praktiskt taget lika illa enligt regeringens egen prognos trots uppgången i industrikonjunkturen.
Regeringen räknar med att sysselsättningsminskningen inom byggverksamheten fortsätter i samma takt som under de två senaste åren utan att föreslå några åtgärder.
Inom kommuner och landsting minskade sysselsättningen under 1992 och 1993 med 68 000 personer. ''Anpassningarna av sysselsättningen beräknas fortsätta under 1994'' kan vi läsa i den preliminära nationalbudgeten!
Detta är en kraftlös budgetpolitik där utvecklingen får följa den bana som gavs i och med att man tvingades överge kronförsvaret den 19 november 1992. Exportindustrins oerhörda konkurrensfördelar som uppkom i och med detta ''misslyckande'' är själva motorn som på sikt kan dra med sig ekonomin i övrigt. Marknadskrafterna skall mot slutet av 90-talet lyckas skapa den tillväxt som successivt förväntas minska arbetslösheten -- allt enligt regeringen.
I väntan på tillväxten tänker regeringen fortsätta sina åtgärder av ''samma principiella slag som de strukturella åtgärder som redan vidtagits under senare år''. Det är i ett orättvisare Sverige som regeringen hoppas att marknadskrafterna skall skapa tillväxt.
Regeringen avser att utnyttja den ekonomiska krisen och arbetslösheten för att rasera välfärden, angripa arbetarrörelsen och ytterligare överflytta resurser och samhällsmakt till kapitalägare och marknadsaktörer.
Finansplanen är full av dogmatisk ideologisk retorik, hycklande formuleringar och cynismer som dock inte kan dölja tomheten.
Regeringen säger att dess politik ''bygger på en solidaritet mellan de som redan har arbete och de som är arbetslösa'', när i stället klyftorna ökar och regeringen angriper såväl de arbetande som de arbetslösa.
Man talar om att upprätthålla arbetslinjen genom de genomförda reformerna inom arbetsmarknadspolitiken som ju lett till att arbetslinjen givits upp och bidragsberoendet ökat.
Man skryter med försämringarna inom anställningsskyddet.
Man talar om att sänkningarna av ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen ''bidrar till att öka incitamenten att söka och acceptera ett erbjudande om arbete samt för dem som har jobb att anpassa lönekraven''.
Man talar om vikten av ökad rörlighet och flexibilitet i de relativa lönerna och om krav på anpassning av ungdomslönerna.
Man talar om vikten av ''riktiga jobb'' som måste komma inom den privata sektorn som om inte vård, omsorg och utbildning inom den gemensamma sektorn räknades.
Man aviserar återigen förslag om begränsade ersättningsperioder i arbetslöshetsförsäkringen som ett sätt att stärka arbetslinjen i arbetsmarknadspolitiken.
Detta trots att förslaget har karaktären av en utförsäkringsbomb, som kastar ut människor i ett socialbidragsberoende, efter kortare ersättningsperioder.
Förnyelsen av arbetsmarknadspolitiken sägs främst bestå i ökad betoning av de minst ambitiösa åtgärderna som ungdomspraktik och arbetslivsutveckling (ALU) vilka riksdagen gång efter annan angivit som ''sistahandsåtgärder'' för att förhindra utslagning.
Arbetsmarknadsministerns tal om att stimulera produktivt arbete och aktiva insatser för att förebygga långtidsarbetslöshet och utslagning klingar falskt mot verklighetens bakgrund.
Sammantaget finns det anledning att rikta mycket stark kritik mot bristen på sysselsättningsinriktning i regeringens politik. Regeringen talar om nytänkande och reformer, men river mest ned välfärdssystem och förhåller sig passiv i väntan på marknadens initiativ.
I själva verket lider regeringen brist på förnyelse. Det saknas initiativ inom miljö- och energisektorn där långsiktiga investeringar skulle skapa hållbara arbetstillfällen. Behoven är stora inom informations- och kommunikationsområdet men även här råder passivitet. Några rejäla förslag inom kompetens- och förnyelseområdet inom arbetslivet finns ej.
Den förnyelse av den kommunala sektorn som regeringen förväntar sig tycks mest innebära avreglering, privatisering och nedskärning. Vi ser föga av kvalitetsutveckling och utbyggnad av dessa så viktiga delar av vår välfärd och livskvalitet.
Regeringens fördelningspolitik bidrar också till ökad arbetslöshet. Kapitalägare och höginkomsttagare kan kraftigt öka sitt sparande men därav kommer ingen effektiv efterfrågan som kan bidra till att skapa tillväxt och arbete. I och med alla nedskärningar inom socialförsäkringssystemen som drabbar så många, minskar å andra sidan köpkraften väsentligt i ekonomin. Räntepolitiken har dessutom bidragit till att hålla nere investeringarna på rekordlåg nivå. Mindre företag har drabbats.
Frågan om arbetstidsförkortning avfärdas med några få ord och med hänvisning till utredningar som gjorts i en helt annan situation än i dag.
Regeringens arbetsmarknadspolitik har präglats av ryckighet och sänkt ambitionsnivå. Vänsterpartiets varningar för att detta skulle leda till lägre volymer för de aktiva åtgärderna har besannats.
Det är därför inte förvånande att övergripande mål som att dämpa ungdomsarbetslösheten och att minska ökningstakten för andelen långtidsarbetslösa inte har uppfyllts.
Det är också uppenbart att innevarande budgetår kommer att uppvisa stora outnyttjade resurser för aktiva åtgärder trots det rekordhöga antalet öppet arbetslösa med de stora kostnader för passivt kontantstöd som detta innebär.
Förklaringen till detta får sökas i att regeringen gång på gång förändrat förutsättningarna till det sämre för effektiva åtgärder. Inte minst har incitamenten både för de arbetslösa och företagen försämrats vid utbildning och kompetenshöjande insatser.
I stället har regeringen kraftigt velat utöka ungdomspraktik och ALU till nivåer som saknar all realism. Denna inriktning avses fortsätta budgetåret 1994/95; andelen åtgärder finansierade över arbetsmarknadsfonden skall öka medan de budgetfinansierade minskar.
Regeringen satsar på stordrift med lägre ''styckkostnader''. Åtgärderna väljs för att de är billiga snarare än för att de ger långsiktig sysselsättningseffekt. Genom att en växande andel av åtgärderna finansiseras utanför budgeten har arbetsförmedlingarna saknat styrmedel som prioriterat kostnadseffektivt. Vissa åtgärder har haft karaktären av ''gratisresurser''.
Nedskärningarna inom kommunal service har övervältrat kostnader till staten när de uppsagda blivit arbetslösa. Nettobesparingarna för den samlade offentliga sektorn blir obetydliga och förvandlas i vissa fall till fördyringar. När de uppsagda återkommer till den kommunala verksamheten i form av ALU eller ungdomspraktik minskas dessutom såväl produktivitet som välfärd.
Vänsterpartiet har upprepade gånger kritiserat dessa svagheter.
Även fackföreningsrörelsen liksom företrädare för kommuner och landsting har beskrivit de negativa konsekvenserna. AMS har med skärpa påtalat dessa problem såväl i speciella rapporter som i sin anslagsframställan från augusti 1993.
Även riksdagens revisorer har i sin granskning av arbetsmarknadspolitiken understrukit vikten av minskad rundgång, kostnadseffektivitet, och långsiktighet vad gäller effekterna på arbetsmarknaden. Regeringen förhåller sig dock passiv och fortsätter på den inslagna vägen.
En aktiv sysselsättningspolitik
Till skillnad från regeringen sätter vi kravet på full sysselsättning i centrum för den ekonomiska politiken. Vi tror på den produktiva rättvisan som metod, inte på de otyglade marknadskrafterna som skapar ökade klyftor.
Genom omfördelning via skattepolitik och transfereringssystem skapas större efterfrågan på hemmamarknaden på bekostnad av passivt sparande för de välbeställda.
Förslagen omfattar höjningar av skatter och arbetsgivaravgifter liksom höjningar av ersättningsnivåer vad gäller a-kassa, studiefinansiering, pensionstillskott och sjukförsäkring.
Det krävs en mycket aktivare politik från regering och riksdag för att dra igång en hållbar tillväxt som kan minska arbetslösheten.
Rejäla investeringar inom infrastruktur, byggande och ROT-program måste till liksom offensiva satsningar inom energi- och miljöteknik. Insatser inom landskaps- och kulturminnesvård ger snabb sysselsättning.
Näringspolitiska initiativ för underleverantörer och branschvisa program som höjer tekniknivån och förädlingsgraden stärker konkurrenskraften och skapar en bas för industriell expansion.
Exportstödjande initiativ för mindre och medelstora företag, liksom utökade ramar för Exportkreditnämnden, inte minst för östmarknaderna, ger impulser för produktion och nya investeringar.
Vi föreslår kraftiga satsningar inom utbildningssektorn på alla nivåer. Inte minst viktigt är att höja kompetensnivån inom arbetslivet och för de lågutbildade. Vikten av utbildning både för den enskilde och samhället kan inte nog betonas. På alla sätt måste destruktiv arbetslöshet ersättas med meningsfull utbildning. Passivt kontantstöd skall så långt möjligt omvandlas till utbildningsbidrag.
Neddragningarna inom den offentliga sektorn måste upphöra. Kostnadseffektivitet och produktivitetsförbättringar skall stimuleras. Åtgärder måste till som höjer kvalitet och kompetens.
De negativa effekter som följt i spåren på vidtagna avregleringar och bolagiseringar på det statliga området måste uppmärksammas mer. Det kan inte vara rimligt att staten kastar ut anställda i arbetslöshet.
De aviserade nedskärningarna inom kommunsektorn drabbar såväl välfärd som sysselsättning och innebär ingen reell besparing. Kvinnorna skulle drabbas hårt om regeringens aviserade politik skulle bli verklighet. Särskilt utbildning och sjukvård får utökade resurser i Vänsterpartiets förslag.
För att förstärka en långsiktig utveckling föreslår vi en fond för förnyelse och kompetenshöjning i näringslivet finansierad med en arbetslivsavgift och vinstdelning.
Likaså avsätts en miljard kronor till en fond i syfte att stimulera försöksverksamhet med arbetstidsförkortning.
Genomförandet av dessa och andra insatser som Vänsterpartiet föreslår i olika motioner kommer att bidra till att sätta många människor i arbete och därmed avlasta arbetsmarknadspolitiken och minska behovet av kontantstöd i olika former.
Inriktning av arbetsmarknadspolitiken
Arbetsmarknadspolitiken kan endast vara en del av den ekonomiska politiken och måste stödjas av andra politikområden. Vänsterpartiet förkastar helt regeringens cyniska politik som med försämringar av anställningstrygghet och ersättningsregler för arbetslösa i grunden vill förändra arbetsmarknadens funktionssätt.
I stället bör förstärkta demokratiska rättigheter, ökad trygghet och förbättrad kompetens ge ny utvecklingskraft. Arbetsrätten måste återställas och vidareutvecklas.
Ersättningsnivån i arbetslöshetsersättningen måste åter läggas på 90-procentsnivån i vanliga lönelägen.
Arbetsmarknadspolitiken skall koncentreras till aktiva åtgärder och bryta med det passiva bidragsberoendet. De traditionella målen om att höja kompetensnivån och bidra till att strukturellt förändra arbetsmarknaden enligt de framtida behoven måste stå i centrum.
Så mycket som möjligt av de arbetsmarknadspolitiska medlen borde satsas i den ordinarie arbetsmarknaden och inte som nu i åtgärder som har en kortsiktig inriktning och skapar en artificiell sysselsättningssektor. Karaktären av gratisarbetskraft hos ungdomspraktik och ALU är mycket negativ.
Subventionerade anställningar med rekryteringsstöd och den nya åtgärden GAS anknyter till den ordinarie arbetsmarknaden och bör kunna ge effekt i den kommande konjunkturuppgången.
Införande av finansieringsavgifter vid ungdomspraktik kommer ytterligare att försvåra att hålla volymen uppe och bidrar även till att sudda bort gränserna mellan arbete och praktik. Dessutom uppkommer onödig och fördyrande byråkrati.
Vänsterpartiet vill trappa ner ungdomspraktiken för att i stället satsa på utbildning och anställning med rekryteringsstöd.
I stället för den våldsamma expansionen av ALU- placeringar av tveksam kvalitet, bör satsningar göras på kompetensutvecklande insatser i kommunerna och beredskapsarbeten. Kommunernas motprestation skall bland annat vara att inte vidta uppsägningar under 1995.
Vänsterpartiet föreslår en kraftig förstärkning av den arbetsmarknadspolitiska utbildningen i förhållande till regeringens förslag. Men då måste också utbildningsbidragen höjas till tidigare nivå, så att inte passivt a-kasseberoende eller mindre ambitiös ALU- sysselsättning ter sig ekonomiskt gynnsammare för den arbetslöse.
Ekonomiska incitament måste verka i samma riktning som de övergripande arbetsmarknadspolitiska målsättningarna. Här måste regeringen tänka om.
Ett förstärkt bidrag till kompetensutveckling i arbetslivet är av största vikt för att låta anställda med i första hand föråldrade och bristfälliga kunskaper få en uppskolning.
Även om effektivisering och besparingar ständigt måste göras inom Arbetsmarknadsverket för att nedbringa kostnaderna, motiverar den oerhörda belastningen ett visst tillskott av resurser. Den arbetslöse måste få individuell rådgivning så att åtgärderna verkligen får effekt. Alltför begränsad personal slår i slutänden tillbaka mot de arbetslösa. Färre får jobb.
Det behövs mer av otraditionella insatser som tar tillvara särskilt ungdomars kreativitet och initiativkraft. Inte minst kommunernas nya ansvar för utarbetandet av en ''lokal Agenda 21'' och uppföljning av miljöåtgärder skapar utrymme för projektinsatser där ungdomar kan få meningsfull sysselsättning.
Det höga övertidsuttaget som idag teoretiskt motsvarar nästan 70 000 arbetstillfällen kan inte accepteras. Här krävs en drastisk begränsning.
En försöksverksamhet med arbetstidsförkortning måste inledas omedelbart. Sextimmarsdagen är inte den enda lösningen på arbetslöshetsproblemet. Vi måste få en ökning av antalet arbetstimmar för att åstadkomma en hållbar tillväxt. Men vi måste också fördela arbetstiden rättvisare. Sextimmarsdagen är definitivt en del av lösningen.
Vänsterpartiets förslag
All kraft måste sättas in för att verksamt utnyttja de befintliga arbetsmarknadspolitiska medlen under innevarande budgetår.
Risken är annars att flera miljarder kronor inte kommer till användning trots de stora behoven. Detta innebär heller ingen besparing utan endast att kontantstödet ökar och att viktiga investeringar för framtiden uteblir.
Insatser inom arbetsmarknadsutbildning och kompetensutveckling inom arbetslivet bör prioriteras. Även ROT-insatser kan ge snabb effekt. Rekryteringsstöd, utbildningsvikariat och beredskapsarbeten är verksamma metoder att begränsa långtids- och ungdomsarbetslösheten.
Regeringen och den borgerliga riksdagsmajoriteten förhöll sig i stort sett passiva när AMS i höstas föreslog omdisponeringar av anslaget för att snabbt igångsätta ROT- insatser.
Även vad gäller utbildningsinsatser inom kommunsektorn skulle kraftfullare insatser ha satts in i ett tidigare skede för att undvika uppsägningar. Om medel inte har utbetalats eller bundits upp i avtal över längre tidsdperiod skall de reserveras för motsvarande ändamål för nästa budgetår.
Utslagning inom den kommunala sektorn måste förhindras. De kompetenshöjande utbildningsinsatser inom ramen för den s.k. 50 000-kronan som avtalas mellan AMS och kommunsektorn har varit framgångsrika. Hittills har drygt en halv miljard kronor utnyttjats som förhindrar uppsägning av ca 12 000 personer.
Det finns resurser för kraftig utökning av dessa åtgärder, vilket skulle kunna rädda sysselsättningen för mer än 30 000 personer, främst kvinnor inom vård- och omsorgssektorn. Det handlar om arbete, välfärd och jämställdhet.
För budgetåret 1994/95 anvisar Vänsterpartiet till anslaget för Arbetsmarknad 3,5 miljarder kronor mer än regeringen. De viktigaste användningsområdena är arbetsmarknadsutbildning inklusive utbildningsbidrag (2 400 miljoner kronor), beredskapsarbeten (800 miljoner kronor), och otraditionella projektinsatser för ungdom (250 miljoner kronor).
Dessutom ingår en mindre förstärkning på Arbetsmarknadsverkets förvaltningsbudget om 48,3 miljoner kronor och 1,7 miljoner kronor ytterligare avsätts till anslaget för särskilda åtgärder för arbetshandikappade avseende arbetsbiträde enligt särskild motion.
Behovet av arbetsmarknadsutbildning av olika slag är mycket stort. Det handlar både om yrkesutbildning och om förberedande reguljärutbildning. Den reguljära utbildningen riktar sig till de prioriterade grupperna och de lågutbildade på arbetsmarknaden. Den särskilt upphandlade utbildningen är ofta av karaktären påbyggnadsutbildning som inriktas mot yrkesområden där det kommer att finnas efterfrågan på arbetskraft.
Arbetsmarknadsutbildning får inte endast ses som en momentan kostnad. Det handlar om en investering som samhälleligt återbetalar sig på sikt. Det är tragiskt att regeringen har låtit detta arbetsmarknadspolitikens viktigaste instrument rasa med 43 % på ett år.
En del av förklaringen är medveten neddragning, en annan del handlar om effekter av de försämrade ekonomiska villkoren som gör passiv arbetslöshet mer lönsam för den enskilde. Vi satsar både på utökat platsantal och att verkligen fylla befintliga kursplatser genom rätta incitament.
Vi föreslår att fullt utbildningsbidrag utgår till personer som genomgår arbetsmarknadsutbildning inom det reguljära skolväsendet och likaså för ungdomar i åldrarna 20--24 år som är berättigade till ersättning från arbetslöshetskassa och som saknar treårig gymnasial utbildning. På så sätt återställs de ekonomiska incitamenten för arbetsmarknadsutbildningen.
Vi delar AMS' uppfattning byggd på praktisk erfarenhet att det är rätt väg att byta ut ett passivt arbetslöshetsstöd mot ett aktivt utbildningsbidrag.
Vi föreslår även att de tidigare tillämpade reglerna för beredskapsarbetares arbetstid återinförs. Det innebär helt enkelt att arbetstiden återställs till 40-timmarsvecka.
Det är svårt att se något annat motiv bakom regeringens åtgärd 1993 än att få till stånd en följsamhet i förhållande till försämringarna av a-kassa och utbildningsbidrag.
Volymen beredskaparbeten har skurits ned väsentligt. Delvis beror det på att statsbidragen sänktes kraftigt, delvis på den ansträngda ekonomin i stat och kommuner. Men det handlar också om att de enklare och billigare åtgärderna konkurrerar. ALU och ungdomspraktik kräver mindre av kommunerna.
Vi vill åter expandera beredskapsarbeten, dels budgetmässigt med 800 miljoner kronor, dels genom att se till att planerade volymer verkligen utnyttjas. I samband med förhandlingar om utbildningsinsatser för att förhindra uppsägningar i nuvarande arbetsmarknadsläge bör det också vara möjligt att stimulera inrättandet av beredskapsarbeten. På så sätt kan man också växla ned behovet av t.ex. ALU-platser.
Vi föreslår att de nyligen införda finansieringsbidragen för ungdomspraktik avskaffas och att ungdomspraktiken i stället trappas ned och ersätts med en kortare praktikplats och därefter en anställning med rekryteringsbidrag i högst nio månader.
Regeringen har omvandlat ungdomspraktiken till den stora volymåtgärden för ungdom. Ändå har inte volymen på långa vägar nått upp till regeringens mål. Och sämre kommer det givetvis att gå med de nya avgifterna. I vissa fall har därför kommuner gått in och betalat finansiseringsbidraget.
I och med avgiften blir sammanblandningen av arbete och praktik ännu mer besvärande. Vi har gång på gång påpekat nackdelarna med åtgärden: Att vara utan anställning, att stå utanför den fackliga gemenskapen, de låga ersättningsnivåerna, undanträngningseffekterna av ordinarie jobb, snedvridning av konkurrens m.m.
Att man kan peka på att en del får anställning efter praktiken är ju inte så konstigt med tanke på den utbredning som åtgärden fått. Ungdomspraktik är ju idag ett slags normal provtid för de ungdomar som överhuvud taget kommer i kontakt med arbetmarknaden.
Det finns alla skäl att inför en konjunkturuppgång planera för en avtrappning av denna ''tillfälliga sistahandsåtgärd'' och satsa på anställning med rekryteringsstöd sex till nio månader efter en kortare praktikperiod på tre till sex månader.
Vänsterpartiet vill också få till stånd en rejäl genomlysning av ungdomspraktikens effekter i stället för de ytliga enkäter och numeriska sammanställningar som hittills tagits fram.
Vi noterar att endast drygt 30 % av de otraditionella medlen som kunde disponeras under budgetåret 1992/93 fördelades. Av de fördelade medlen gick endast 11 procent ( 17,5 miljoner kronor) till ungdomsprojekt. Detta är helt oacceptabelt.
Det gäller att ta till vara ungdomars initiativkraft och kreativitet. Det gäller att söka nya vägar med lokal förankring. Ute i kommunerna finns på många håll organisatoriska förutsättningar för att ungdomar själva i samarbete med kommunen och arbetsförmedlingen tar initiativ.
Vänsterpartiet anser att kommunernas nya ansvar för utarbetandet av en lokal ''Agenda 21'' och uppföljning av miljöåtgärder skapar utrymme för projektinsatser där ungdomar kan få meningsfull sysselsättning, vilket vi även påpekat i en särskild ungdomsmotion.
Vi anslår därför ytterligare 250 miljoner kronor till de otraditionella medlen, vilka reserveras för ungdomsprojekt. Eftersom AMS bidrag oftast är en delfinansiering innebär det samlade anslaget på 500 miljoner kronor ett disponibelt belopp på 1 000--1 500 miljoner kronor. Kombinationsmöjligheter med andra åtgärder som beredskapsarbeten, arbetsmarknadsutbildning, praktik eller arbetslivsutveckling bör kunna förekomma.
Ungdomar skall inte behöva acceptera arbetslöshet. Dagens situation är ett oerhört misslyckande för vårt samhälle.
Vi föreslår att ALU-volymen planeras på en väsentligt lägre nivå och att kringkostnaderna begänsas till de 325 miljoner kronor som gäller för innevarande år. ALU- delegationen avskaffas. De resterande 125 miljonerna för kringkostnader utnyttjas till arbetsmarknadsutbildning.
Vi föreslår också att inte tilldela regeringen de 310 miljoner kronor som föreslås för ospecifiserade arbetsmarknadspolitiska åtgärder på utsatta orter och olika utvecklingsprojekt.
Liksom riksdagens revisorer menar vi att det saknas sakliga motiv för att inte Arbetsmarknadsverket skulle disponera dessa medel i enlighet med normala prioriteringar. Risken är att det annars blir fråga om ''gratisresurser'' och politiska ''lekpengar'' som revisorerna så starkt ifrågasätter.
Det är utomordentligt svårt att långt i förväg veta hur den exakta fördelningen av medel på olika åtgärder skall göras. Därför har AMS stor frihet att prioritera inom A 2- anslaget. Det kan även inträffa att största nyttan kan komma ifråga för åtgärder utanför anslaget t.ex. ROT- insatser. Regeringen föreslår därför att 1 941 miljoner kronor hålls inne, varvid regeringen vill ha riksdagens bemyndigande att besluta om dessa.
Vänsterpartiet menar att fördelningen bör göras i kompletteringspropositionen. Om så inte sker föreslås att regeringen får återkomma till riksdagen med förslag i ärendet.
Viktigt är dock att dessa medel kommer till effektiv användning eftersom resurserna är otillräckliga för att framgångsrikt bekämpa arbetslösheten. Vi anser att prioriteringen skall vara de aktiva kompetenshöjande åtgärderna.
Utbildningsvikariaten är en utmärkt metod som dels skolar upp befintlig personal, dels drar in nya personer i arbetslivet.
Volymen ökar nu inom denna åtgärd som inte finansieras över A 2-anslaget. Dock finns en fastställd beslutsram avseende utbildningskostnader för AMS som inom kort kommer att göra att åtgärden inte kan utnyttjas. Denna ram bör höjas för att inte ett omotiverat stopp för åtgärden skall uppkomma.
Vänsterpartiet har upprepade gånger krävt att ett system för kompetensutveckling i arbetslivet införs som en utveckling av åtgärden företagsutbildning. Regeringen sänkte bidragsnivån 1993 vilket har gjort stimulansen mindre. Antingen kan ett system med avdrag från arbetsgivaravgifter användas eller också ett bidragssystem. Vi föreslår ett bidrag om högst 90 kronor per timme, dock högst 75 000 kronor per person.
Varselarbetsplatser prioriteras med förutsättningen att varslen återkallas. Utbildningsplanerna skall godkännas och det skall föreligga överenskommelser mellan de lokala parterna om utbildningens utformning och inriktning. Det kan ofta vara lämpligt att genomföra utbildningen på deltid och därmed varva arbete och utbildning.
Vi bedömer att en miljard kronor av de medel som avsätts till en fond för förnyelse och kompetenshöjning kan användas för att förstärka existerande medel till företagsutbildning med denna inriktning.
Ytterligare en miljard kronor avsätts till en fond som skall stimulera försöksverksamhet för arbetstidsförkortning där AMS får i uppgift att förhandla fram praktiska lösningar.
Avsikten är att i olika branscher med olika förutsättningar kunna belysa såväl sysselsättnings- och rationaliseringseffekter som organisations- och kostnadskonsekvenser. Vi är övertygade om att välfärdseffekterna är stora vad gäller minskad utslagning, ökad produktivitet, mindre arbetslöshet och ökad jämställdhet.
Vänsterpartiet har kraftigt kritiserat regeringens förslag angående arbetslöshetsförsäkringen. Regeringen har aviserat ett nytt förslag till regelsystem som skall läggas fram under den närmaste tiden. Vi avstår därför från att lägga förslag i detta hänseende nu utan avvaktar regeringsförslaget.
Däremot föreslår vi återigen att ersättningsnivåerna i försäkringen höjs till 90 %. Vi finansierar detta med en del av arbetsgivaravgiftshöjningen som motsvarar 0,7 procentenheter. Regeringen bör på sedvanligt sätt justera högstabeloppen allt efter löneutvecklingen.
Vänsterpartiet är djupt kritiskt till att regeringen drivit igenom försämringar i anställningsskyddslagen och medbestämmandelagen. Regeringen hycklar om att det försämrade anställningsskyddet skall förbättra möjligheterna till arbete.
Vi anser att dessa försämringar skall rivas upp av riksdagen och likaså att reglerna om uthyrning av arbetskraft förändras till tidigare utformning.
Liksom tidigare anser vi att deltidsanställda skall ha förtursrätt till anställningar med mer tid.
Likaså upprepar vi kravet på att EU-direktivet 77/187 angående skydd för arbetstagares rättigheter vid företagsöverlåtelse omsätts i svensk lag.
En arbetsgivare som av domstol ålagts att återta en lagstridigt avskedad/uppsagd arbetstagare har en på 39 § LAS grundad rätt att ''köpa ut'' arbetstagaren. Flera uppmärksammade fall har aktualiserat detta problem. Det är nödvändigt att vidta åtgärder för att komma tillrätta med rådande orimliga förhållanden där makt går före rätt i en för den enskilde avgörande fråga.
I övrigt bör kommande reformer inom arbetsrätten grundas på syftet att skapa ett demokratiskt arbetsliv med förstärkta rättigheter och större inflytande för arbetstagarna.
Vänsterpartiet anser att regeringen måste lägga ett lagförslag som uppfyller ILO:s uppmaning att avskaffa karensdagen vid arbetsskada. Sverige har brutit mot ILO- konvention nr 121 som reglerar ersättning till arbetsskadade. Det är av största vikt att Sverige uppfyller ratificerade internationella konventioner i enlighet med vad som framförts i särskild motion.
Vad gäller arbetslivspolitiken i stort i övrigt vill Vänsterpartiet framhålla det stora behovet av att förbättra arbetsmiljöer och utveckla företagshälsovård och rehabiliteringsinsatser i enlighet med vad som föreslås i särskilda motioner.
De förändrade reglerna för arbetsskadade och den pågående avrustningen av företagshälsovården kommer på sikt att öka den redan katastrofalt stora omfattningen av förtidspensioneringar som är mänskligt och ekonomiskt oacceptabla, vilket vi också framför i annan motion.
Vi måste bryta utvecklingen nu. Vi måste stoppa utslagningen. Vänsterpartiet vill i detta sammanhang peka på de framtidssatsningar som de föreslagna fonderna för försöksverksamhet med arbetstidsförkortning, förnyelse och kompetenshöjning i arbetslivet innebär.
Det gäller att förändra både arbetsinnehåll och arbetsorganisation. Det handlar om att skapa större delaktighet och självbestämmande. Bekämpandet av ohälsan framsprungen ur arbetslivet kan gå hand i hand med med demokratiska arbetsrättsreformer, ökad livskvalitet genom arbetstidsförkortning och ökad produktivitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regeringens arbetsmarknadspolitik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en aktiv sysselsättningspolitik,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av arbetsmarknadspolitiken,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att utnyttja anslagna medel för arbetsmarknadspolitiska ändamål,
5. att riksdagen beslutar att outnyttjade medel för arbetsmarknadspolitiska åtgärder anslagna för budgetåret 1993/94 reserveras för motsvarande ändamål för budgetåret 1994/95,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att förhindra utslagning inom den kommunala sektorn,
7. att riksdagen till Arbetsmarknadspolitiska åtgärder för budgetåret 1994/95 anvisar 2 400 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit för arbetsmarknadsutbildning inkl. utbildningsbidrag,
8. att riksdagen till Arbetsmarknadsverkets förvaltningskostnader för budgetåret 1994/95 anvisar 48 300 000 kr utöver vad regeringen föreslagit,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av arbetsmarknadsutbildning,
10. att riksdagen beslutar att fullt utbildningsbidrag skall utgå till personer som genomgår arbetsmarknadsutbildning inom det reguljära skolväsendet,
11. att riksdagen beslutar att fullt utbildningsbidrag skall utgå till ungdomar i åldrarna 20--24 år som är berättigade till ersättning från arbetslöshetskassa och som saknar treårig gymnasial utbildning enligt vad i motionen anförts,
12. att riksdagen beslutar att arbetstiden för beredskapsarbetare återställs till 40-timmarsvecka,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beredskapsarbeten,
14. att riksdagen till Arbetsmarknadspolitiska åtgärder för budgetåret 1994/95 anvisar 800 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit för beredskapsarbeten,
15. att riksdagen beslutar att finansieringsbidragen för ungdomspraktik avskaffas,
16. att riksdagen beslutar att ungdomspraktiken ersätts med en kortare praktikplats och därefter en anställning med rekryteringsbidrag i högst nio månader,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomspraktik,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomsprojekt,
19. att riksdagen till Arbetsmarknadspolitiska åtgärder för budgetåret 1994/95 anvisar 250 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit till de otraditionella medlen för ungdomsprojekt enligt vad i motionen anförts,
20. att riksdagen beslutar att avskaffa ALU- delegationen,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ALU-volymen,
22. att riksdagen till Arbetsmarknadspolitiska åtgärder för budgetåret 1994/95 anvisar 120 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit för arbetslivsutveckling, kringkostnader,
23. att riksdagen till Arbetsmarknadspolitiska åtgärder för budgetåret 1994/95 anvisar 5 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit för ALU-delegationen,
24. att riksdagen -- om yrkande 22 och 23 bifalls -- till Arbetsmarknadspolitiska åtgärder för budgetåret 1994/95 anvisar 125 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit för arbetsmarknadsutbildning,
25. att riksdagen beslutar att regeringen inte får disponera 310 000 000 kr av anslaget till Arbetsmarknadspolitiska åtgärder för ospecifiserade arbetsmarknadspolitiska åtgärder på utsatta orter och olika utvecklingsprojekt enligt vad i motionen anförts,
26. att riksdagen hos regeringen begär förslag till fördelning av ej fördelade medel under anslaget Arbetsmarknadspolitiska åtgärder enligt vad i motionen anförts,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildningsvikariaten,
28. att riksdagen beslutar att bidraget för företagsutbildning höjs till högst 90 kr per timme enligt vad i motionen anförts,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om framtidsfond för förnyelse och kompetensutveckling,
30. att riksdagen beslutar att ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen höjs till 90 %,
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högsta belopp i arbetslöshetsförsäkringen,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsrätten,
33. att riksdagen beslutar att lagen om anställningsskydd skall ha den lydelse lagen hade den 31 december 1993,
34. att riksdagen beslutar att lagen om medbestämmande i arbetslivet skall ha den lydelse lagen hade den 31 december 1993,
35. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reglerna för uthyrning av arbetskraft,
36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om deltidsanställda,
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd för arbetstagares rättigheter vid företagsöverlåtelse,
38. att riksdagen hos regeringen begär förslag om mer verksamma regler för att förhindra utköp enligt 39 § anställningsskyddslagen i enlighet med vad i motionen anförts,
39. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av arbetslivspolitiken i stort.
Stockholm den 25 januari 1994 Gudrun Schyman (v) Berith Eriksson (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Hans Andersson (v)