Efter ett intensivt arbete, inte minst av de boende i Karlsborg och socialdemokraterna i Karlsborg, beslutade riksdagen i juni 1992 att flygflottiljen F6 i Karlsborgs kommun i Skaraborgs län skall vara kvar. Den borgerliga regeringens förslag om nedläggning röstades ned. De anställda och invånarna i Karlsborg andades ut. Efter en tid av ovisshet och oro trodde anställda och boende i Karlsborg att flygflottiljen var räddad.
Trots riksdagens positiva försvarsbeslut drabbades kommunen genom att ca 145 arbetstillfällen (med följdeffekter motsvarar det ca 4 % av kommunala arbetstillfällen) försvinner från MFV, VFV, K3 och Vanäsverken.
Chocken
Utan någon som helst förhandsinformation till de berörda bestämdes, några månader senare under nattens sena timmar vid förhandlingsbordet mellan den borgerliga regeringen och socialdemokraterna, att F6 skulle läggas ned. Beskedet kom som en chock för Karlsborgs invånare och andra berörda.
Staten måste ta sitt sociala ansvar
Riksdagen beslutade sedan i december 1992 att lägga ned Västgöta flygflottilj F6. Detta har fått, och kommer att få, mycket allvarliga konsekvenser för Karlsborgs kommun och enskilda som inte kan hanteras utan statligt stöd.
Karlsborg är den i särklass mest försvarsberoende kommunen i hela landet. Som jämförelse kan nämnas att Sollefteå kommun kommer först på nionde plats (SCB 90). Det gäller därför nu att regering och riksdag tar sitt ansvar för Karlsborg. Den socialdemokratiska partikongressen hösten 1993 beslutade att samhället måste ta sitt fulla sociala ansvar för de människor som drabbas vid neddragningar inom försvaret genom aktiva åtgärder.
Hittills vidtagna åtgärder från statens sida, genom att klassa Karlsborgs kommun som tillfälligt stödområde och lite ytterligare utvecklingspengar till länsstyrelsen, är helt otillräckliga.
Med följdeffekter innebär de båda riksdagsbesluten att ca 900 arbetstillfällen försvinner från Karlsborgs kommun eller uttryckt i procent 2,4 % dvs. nästan vart fjärde arbetstillfälle. Den just nu aktuella situationen är att det sker en omfattande utflyttning från kommunen vilket kommer att få allvarliga konsekvenser för kommunens skatteunderlag.
Vi kräver åtgärder -- nu!
Vi kräver att regering och riksdag nu aktivt går in i ett samarbete med kommunen för att skapa nya arbetstillfällen i Karlsborg. Det är viktigt att civil sysselsättning tillförs. I en tid med minskade försvarsanslag måste staten ta sitt ansvar för att bryta Karlsborgs stora beroende av försvaret. Det är också viktigt att undersöka möjligheterna att överföra försvarsverksamhet till Karlsborg från andra orter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samhällets sociala ansvar vid neddragningar inom försvaret i Karlsborg.
Stockholm den 24 januari 1994 Jan Fransson (s) Sven-Gösta Signell (s) Birgitta Johansson (s) Anders Nilsson (s)