De arbetsmarknadspolitiska stödens regelverk är inte neutrala då de är konstruerade så att de ger stöd för arbetstagarorganisationerna i deras strävan att få fler företag att teckna kollektivavtal. Yttrande skall regelmässigt inhämtas av arbetstagarorganisation innan en arbetsgivare godkänns som mottagare av arbetskraften. Arbetstagarorganisationerna avstyrker i de flesta fall att någon får beredskapsarbete eller ALU om det saknas kollektivavtal på arbetsplatsen. Trots att lagstöd härför saknas följer arbetsförmedlingen många gånger arbetstagarorganisationens yttrande. Enligt lagen räcker det i dag med att villkor likartade kollektivavtalen tillämpas. Krav på avtal uppställs inte. Det fackliga inflytandet leder till en styrning mot större arbetsgivare med kollektivavtal och till kommuner och andra offentliga organ som arbetsgivare.
Detta måste ändras så att arbetsförmedlingarna inte diskriminerar små företag som saknar kollektivavtal i förhållande till arbetsplatser som har kollektivavtal vid fördelningen av arbetsmarknadspolitiska stödåtgärder.
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder bör syfta till att underlätta för den arbetslöse att komma ut på arbetsmarknaden. Han bör inte utföra normala arbetsuppgifter -- detta skulle snedvrida konkurrensen -- men inte heller sysslor som är meningslösa. Ett exempel på denna svåra balansgång ger ALU. De uppgifter som skall utföras av den som går på ALU är arbeten som annars inte skulle ha blivit utförda. En ALU-person får inte fylla ett reguljärt produktionsbehov hos arbetsgivaren.
Det bör ankomma på AMS att tillse att ALU-projekt inte utformas så att de snedvrider konkurrensen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsförmedlingarna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ALU-projekt.
Stockholm den 24 januari 1994 Kjell Johansson (fp) Sten Svensson (m) Filip Fridolfsson (m) Kenth Skårvik (fp) Marianne Andersson (c) Rune Backlund (c) Alwa Wennerlund (kds)