Företagare har med nu gällande regler svårt att få ersättning vid arbetslöshet. En företagare anses arbetslös, och därmed berättigad till arbetslöshetsersättning, när hans personliga verksamhet i rörelsen har upphört annat än tillfälligt. Till skillnad från en löntagare får alltså företagare ingen ersättning om han är arbetslös annat än tillfälligt. För att få ersättning måste en företagare ha lagt ner företaget och sålt ut samtliga inventarier.
I arbetsmarknadsutskottets betänkande 1992/93:AU20 Arbetslöshetsförsäkring m m ges följande utlåtande beträffande gällande lag: ''Något absolut krav på att en företagare skall ha sålt fast egendom och rörelsetillgångar för att betraktas som arbetslös uppställs emellertid inte'' och ''Innebörden är således att det från fall till fall får prövas om den personliga verksamheten i rörelsen verkligen har upphört om företagaren inte har avyttrat rörelsetillgångarna''.
Någon ändring av praxis har dock ännu inte förmärkts.
Frågan är föremål för beredning och det är angeläget att den får en snar lösning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om företagares ersättning vid arbetslöshet.
Stockholm den 24 januari 1994 Rune Backlund (c) Sten Svensson (m) Filip Fridolfsson (m) Kjell Johansson (fp) Kenth Skårvik (fp) Marianne Andersson (c) Alwa Wennerlund (kds)