Inledning
Arbetslösheten i Sverige drabbar framför allt ungdomar. Ungdomar har ännu inte tagit sig in på arbetsmarknaden och i arbetslöshetstider när företagen säger upp personal utan att göra några nyanställningar riskerar stora delar av den unga generationen att hamna utanför arbetsmarknaden för långa tider framöver. Det är inte bara samhällsekonomiskt vansinne utan innebär också många gånger ett bidragsberoende för ungdomarna, ett icke- erkännande från samhällets sida. I denna motion behandlas ungdomars livssituation och hur de påverkas av arbetslösheten. Vi föreslår en rad åtgärder för att skapa fler riktiga jobb.
Vi befinner oss i den värsta lågkonjunkturen i Sveriges historia på 50 år. Arbetslösheten närmar sig 14--15 %, på vissa orter har den passerat 20 %. Som vanligt är det de svaga grupperna i samhället som drabbas hårdast. Det är de som aldrig fått något riktigt fotfäste på arbetsmarknaden som slängs ut först. Ungdomarna tillhör av naturliga skäl denna grupp. Ungdomar som idag söker arbete hamnar i en ond cirkel där de åsidosätts på grund av att de saknar arbetslivserfarenhet. Regeringens svar är ett system som låser fast positionerna och tvingar de unga att leva på svältlöner fram till 25 års ålder. Vore det inte mer konsekvent att höja myndighetsåldern till 25 år? Det är inte fel på praktikplatser för ungdomar, men det har ju blivit ett sätt för företagarna att skaffa sig nästan gratis arbetskraft. Allt med regeringens goda minne.
Vänsterns svar är naturligtvis ett nej till särlösningar av den här typen, men vi inser att det inte går att direkt avskaffa ungdomspraktiken i dag. Vi förordar dock subventioner till ordinarie anställningar. Vad som krävs är åtgärder på kort sikt dels för att förhindra att fler ställs utan arbete, dels att fler kan få meningsfull sysselsättning eller utbildning. På lång sikt krävs dock en helt annan inriktning på samhället. Vi står i en brytpunkt där vi lämnar industrialismen bakom oss för att gå in i det som ibland kallas informationssamhället eller tjänstesamhället. Industrin blir alltmer kunskapsintensiv och det är inte längre mängden av billig okvalificerad arbetskraft som i samma utsträckning styr investeringarna. Detta måste naturligtvis återspeglas i samhället i stort. I det här perspektivet blir 6-timmarsdagen ett naturligt inslag i morgondagens samhälle, där varje människa själv kan forma både sin arbetstid och sin fritid.
Rätt till arbete
I stor utsträckning identifierar man sig med det arbete man har. Detta gäller såväl ungdomar som äldre. När man träffar en ny person frågar man vad hon heter och vad hon jobbar med. Arbetet upptar den största delen av vår vakna tid. Genom arbetet skaffar du dig ett viktigt socialt kontaktnät. Arbetet ger dig en inkomst som är nödvändig för att du ska överleva och kunna utvecklas som människa (därmed inte sagt att arbetet är det enda sättet att utvecklas). Arbetet får dig att känna dig behövd och att du är produktiv. Du utvecklas både intellektuellt och fysiskt. Idag är arbetet en förutsättning för att du ska kunna leva ett ekonomiskt oberoende liv. Det skall vara allas rätt att ha ett fast jobb med lön att leva på!
Ungdomsarbetslöshet
I mitten på januari (-94) var ca 95 000 ungdomar öppet arbetslösa, dessutom fanns ca 79 000 på ungdomspraktikplatser. För en väldigt stor grupp ungdomar börjar det bli normalt att vara utan jobb, man lever på sina föräldrar eller på olika bidrag. Detta är både förnedrande och ger en känsla av utanförskap, av att man inte behövs i samhället. Ungdomar som kommer direkt från en utbildning vill inget hellre än att få praktisera sina kunskaper på arbetsmarknaden. Att riskera att komma ut i arbetslöshet, vilket alla de elever som slutar skolan nu i vår gör, får studerande att framstå som meningslöst.
Vad arbetslösheten kostar är omöjligt att mäta, men de långsiktiga kostnaderna för arbetslösheten är stora. Effekterna på folkhälsan tar sig olika uttryck men missbruk, passivitet och kriminalitet är bara några av de konsekvenser arbetslösheten har. Vi vet också vad det på kort sikt kostar staten att ha folk arbetslösa istället för i anställning på kort sikt och att de långsiktiga kostnaderna blir stora. Med den vetskapen finns inget försvar för att inte vidta de åtgärder som behövs. Genom att tidigarelägga vissa investeringar och genom en rad andra reformer kan vi på två--tre års sikt få ner arbetslösheten avsevärt.
Sex timmars arbetsdag
Många arbetsplatser kan drivas i tvåskift. Inom vården har man möjligheten att få friskare och mer effektiv personal genom att korta varje arbetspass. Ett exempel finns i Kiruna där även arbetsgivaren minskat sina kostnader för sjukfrånvaro och arbetsskador. En kortare arbetstid leder till en ökad tillväxt, det visar resultat från andra arbetstidsförkortningar som genomförts i Sverige. Effektiviteten i produktionen ökar och konsumtionen stimuleras då fler får ett fast arbete. Sex timmars arbetsdag är en nödvändighet för att klara målet -- full sysselsättning.
Vikariefond
På sikt är alltså den enda lösningen för att få ner ungdomsarbetslösheten att få igång svenskt näringsliv igen. Det görs enligt vår uppfattning genom en långsiktig satsning på kompetensutveckling. Regeringen har i sitt budgetförslag satsat ytterligare resurser på högskoleutbildning men det räcker inte. Utöver antalet platser på skolorna bör man också se över möjligheterna att varva utbildning med arbete. Vi går mot ett samhälle där kunskap blir det viktigaste egenkapitalet, därför kommer allt fler att behöva utbilda sig mer än en gång i livet. Vi kräver därför att pengar avsätts till en fond för att underlätta för arbetsgivare att låta de anställda gå i utbildning under arbetstiden, pengar ur fonden kan man få för att anställa vikarier under den tid den ordinarie anställde är borta.
Miljön
Parallellt med detta växer också insikten om vår miljö. Vänsterpartiet har tidigare visat hur industri och det offentliga kan skapa ca 370 000 nya arbetstillfällen inom miljösektorn. Det gäller allt från hur vi tar hand om vårt avfall till hur vi bygger våra hus. Genom att satsa på de här investeringarna nu uppnår vi två syften, dels kan vi få ett miljövänligt samhälle, dels skapar vi riktiga, varaktiga jobb. Det är samhällsekonomiskt vansinne att slänga ut miljarder på bidrag och ungdomspraktikplatser när det finns faktiska behov inom miljösektorn som kan tillgodoses till en lägre kostnad nu än under en högkonjunktur. Sett ur det här perspektivet ''kostar'' inte dessa investeringar något för statsbudgeten. Det är något som måste till förr eller senare. Att satsa pengarna idag ger istället en samhällsekonomisk ''vinst'' om man bara förmår se mer än ett budgetår i taget. Det behövs en plan för att åstadkomma ett kretsloppssamhälle och vi förväntar oss att en sådan övergripande plan snarast kommer till stånd. Miljöskulden kastar sin skugga över den framtida ekonomin.
Genom att börja omställningen till ett miljömässigt hållbart samhälle skapar vi jobb inom en relativt ny och expanderande sektor. Genom bidrag till kommuner som genomför Agenda 21 i sin helhet eller valda delar kan vi dels påskynda omställningen, dels skapa nya arbetstillfällen i kommunerna. Exempelvis behöver vi bygga om vattenklosetter till biologiska toaletter, installera komposter och vidta olika åtgärder för att dra ner energiförbrukningen. Vi vill att det satsas 250 miljoner kronor till otraditionella sysselsättningsprojekt i samarbete med kommunerna för att sprida arbetet med Agenda 21.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomars arbetssituation,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsdelning genom att införa sex timmars arbetsdag,
3. att riksdagen hos regeringen begär en plan för att olika samhällssektorer skall bli kretsloppsanpassade enligt vad i motionen anförts om möjligheterna att sysselsätta arbetslösa ungdomar,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett bidrag på 250 miljoner kronor för att staten i samarbete med kommunerna arbetar med Agenda 21.
Stockholm den 24 januari 1994 Hans Andersson (v) Berith Eriksson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v)