Det är i småföretagssektorn som de nya framtida jobben kan förväntas och inte som många kanske tror i storföretagen och den offentliga sektorn. Det gäller småföretagsamhet inom handel, produktion och tjänstesektorerna.
Att bli egen företagare fordrar utbildning, både teoretisk utbildning samt praktisk erfarenhet från arbete i företag. Lagar och förordningar, ökad konkurrens, kompetensutveckling samt ökad internationalisering etc. ställer större krav än någonsin på egenföretagarna -- både nya och igång varande.
Inom Göteborgsregionen, i detta sammanhang 12 kommuner, fanns den 31 december 1993 registrerat 36 652 arbetslösa. Bland dessa är det många som bär på goda affärsidéer. Om möjligheten bjöds är det många nu arbetslösa som gärna skulle starta eget. Bristen på riskvilligt kapital samt att många ej känner sig tillräckligt preparerade hindrar många att våga steget från att ha varit löntagare -- blivit arbetslös -- och nu tro sig lyckas på marknaden som egenföretagare. Inte minst så finns oerhört många kvinnor med i bilden.
Denna motion syftar till att, som en bland massor av andra ständigt tillkommande åtgärder för att minska arbetslösheten, bidraga med förslag om ett pilotprojekt för blivande småföretagare inom Göteborgsregionen.
Pilotprojektets uppbyggnad 500 personer -- 250 kvinnor och 250 män -- ur de arbetslösas skara erbjuds att få sina affärsidéer prövade. De vars affärsidéer håller måttet erbjuds att genomgå en 20- poängskurs arrangerad av Göteborgs universitet i småföretagandets villkor. I slutskedet av kursen inventeras och utvärderas marknadens alla utbud av riskvilligt kapital.
När det förhoppningsvis för de flesta -- efter kursens slut -- är dags att starta eget erhåller dessa blivande egenföretagare a-kasseersättning i 3--6 månader. Denna ''ersättning'' från a-kassan ges i form av ett riskvilligt lån -- utan personlig borgen.
Länsstyrelsen i O-län i samarbete med länsarbetsnämnden och med angränsande län får i uppdrag att tillsätta en granskningsnämnd som har att kritiskt granska och utvärdera affärsidéer som presenteras av sökande till en småföretagskurs inom Göteborgs universitet. I granskningsnämnden eller nämnderna skall ingå personer med gedigen erfarenhet från näringsliv och samhälle.
Styrelsen och rektor för Göteborgs universitet (G U)ges i uppdrag av länsarbetsnämnden eller annan att omgående planera för att kurser i småföretagandets villkor (20 poäng) kan erbjudas 500 personer under läsåret 94--95. Kursen skall ses som en kompetenshöjande utbildning och kunna erbjudas inom ramen för de av regeringen initierade nya utbildningsalternativen för kompetensutveckling såsom utbildningschecken eller som ett led i Trainee-utbildning.
Under studietiden, max en termin, utgår a- kasseersättning.
Arbetsmarknadsdepartementet får utforma regler för här i motionen föreslagna s.k. a-kasselån till nyblivna egenföretagare. Dessa lån tjänar som stöd under den oftast mycket känsliga grundandeperioden.
Arbetsmarknadsdepartementet och näringsdepartementet bör snarast inventera och värdera tillgången på reellt riskkapital för småföretag i Sverige.
Denna arbetsmarknadsinsats kan beräknas att inom ett par år resultera i ca 1 500 till 2 000 nya jobb. På längre sikt betydligt flera.
Med hänvisning till anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en satsning på ett särskilt pilotprojekt inom Göteborgsregionen för blivande entreprenörer.
Stockholm den 21 januari 1994 Rune Thorén (c) Elving Andersson (c)