I dag finns inga regler i lagen om arbetslöshetsförsäkring (ALF) eller i lagen om kontant arbetsmarknadsstöd (KAS) som särskilt gäller avgångsvederlag.
I den praktiska tillämpningen (enligt domar från försäkringsöverdomstolen) har dock gällt, att avgångsvederlaget har påverkat rätten till arbetslöshetsersättning endast till den del det motsvarar lön under uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Under denna tid har man med andra ord inte ansetts arbetslös. De som fått stora avgångsvederlag har kunnat uppbära arbetslöshetsersättning parallellt med avgångsvederlaget.
Detta förhållande måste det bli en ändring på. Redan våren 1993 kom ett förslag i kompletteringspropositionen om samordning mellan avgångsvederlag och arbetslöshetsersättning (prop. 1992/93:150, bil 8, s. 62 och 63, lagtext på s. 88 och 94). Regeringen tänkte sig att detta skulle ske på det sättet, att avgångsvederlaget omräknas till ett antal månadslöner. Under motsvarande tid skall man inte anses som arbetslös. Däremot skall tiden betraktas som s.k. jämställd tid, dvs den skall vara kvalificerande för ersättning. I praktiken innebär detta att den arbetslöse skjuter ersättningsrätten framför sig. Är han fortfarande arbetslös när avgångsvederlaget har ''löpt ut'' har han alltså rätt till arbetslöshetsersättning.
Regeringen återkom med i princip motsvarande förslag i höstas i samband med förslaget om en allmän och obligatorisk arbetslöshetsförsäkring (prop 1993/94:80, s. 39--43, 49--51, lagtext s. 70 och 73). Endast delar av propositionen behandlades av höstriksdagen. Frågan om avgångsvederlaget hörde till det som bordlades. Den kommer att behandlas på nytt i anslutning till den kommande propositionen om regelverket kring den nya arbetslöshetsförsäkringen. Avgångsvederlaget har dock inget egentligt samband med frågan om den allmänna försäkringen.
På arbetsmarknaden förekommer det att avgångsvederlag betalas ut av arbetsgivaren till den anställde i samband med att en anställning upphör. Ofta innebär överenskommelsen att det utgivna beloppet vida överstiger vad den anställde är berättigad till på grund av reglerna om uppsägningstid enligt LAS (1982:80). I skattehänseende likställs avgångsvederlaget fr.o.m. år 1991 med lön. Beloppet är förmånsgrundande enligt lagen om allmän försäkring och anslutande förmånssystem.
Mot bakgrund av ett avgörande i Försäkringsöverdomstolen (FÖD) i tiden efter ändringen i skattelagstiftningen finns det behov av bättre samordning mellan avgångsvederlagen och arbetslöshetsersättningarna. FÖD-avgörandet innebär att en försäkrad kan anses som arbetslös och därmed vara berättigad till arbetslöshetsersättning trots avgångsvederlag från arbetsgivaren som överstiger vad han har rätt till enligt LAS.
Samordningen bör enligt propositionen ske genom att avgångsvederlaget jämställs med förvärvsarbete i fråga om tillgodoräkningsbar tid för uppfyllande av arbetsvillkoret. Avgångsvederlaget skall därvid anses avse viss tid. Regeringen eller myndighet enligt regeringens bestämmande skall kunna meddela närmare föreskrifter om beräkning av denna tid.
Förslaget innebär att den försäkrade under den på detta sätt framräknade tiden inte skall anses som arbetslös i försäkringens mening och följaktligen inte heller vara berättigad till arbetslöshetsersättning.
Motsvarande ändring föreslås i fråga om KAS.
Det av regeringen framlagda förslaget till samordning mellan avgångsvederlag och arbetslöshetsersättning torde grunda sig på uppfattningen att det är principiellt felaktigt att en person samtidigt med arbetslöshetsersättning/ kontant arbetsmarknadsstöd från arbetsgivaren kan uppbära ersättning som grundar sig på att anställningen upphört.
I vissa fall skulle det kunna uppfattas som stötande att personer som fått avgångsvederlag också kompenseras genom arbetslöshetsförsäkringen eller KAS. Det av regeringen framlagda förslaget reser emellertid en rad frågor som borde belysas närmare.
Till en början kan man konstatera att det är en utbredd företeelse på arbetsmarknaden att olika slag av ersättningar utbetalas till en arbetstagare som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Möjligheten att ekonomiskt kompensera arbetstagare som blir övertaliga är många gånger en förutsättning för att en nödvändig strukturomvandling skall kunna komma till stånd. Det är inte uteslutet att en regel om obligatorisk samordning mellan sådana utbetalningar och arbetslöshetsersättningen skulle kunna försvåra önskvärda omstruktureringar. Denna frågeställning borde analyseras närmare.
Vidare bör uppmärksammas att det på arbetsmarknaden finns flera exempel på kollektivavtal som innehåller regler om avgångsersättningar. Från det statliga området kan nämnas Avtalet om trygghetsfrågor som föreskriver att den som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist har rätt till avgångsersättning utöver arbetslöshetskassa/kontant arbetsmarknadsstöd. Ersättningen utgörs av ett belopp som tillsammans med arbetslöshetskassan motsvarar 85 procent av den tidigare månadslönen och utgår under lika lång tid som A-kassa/ KAS. Om särskilda omständigheter föreligger kan förlängd avgångsersättning utgå längst till dess fem år har förflutit från entledigandetidpunkten. En sådan förlängd avgångsersättning utgör 85 procent av den tidigare månadsinkomsten.
Det i propositionen framlagda lagförslaget tar enligt sin ordalydelse sikte på ersättningar som den försäkrade får från arbetsgivaren. Motsatsvis bör det förstås så att det inte omfattar ersättningar som med stöd av kollektivavtal utbetalas via av parterna inrättade fonder, stiftelser eller liknande. I den praktiska tillämpningen sker normalt ingen samordning mellan ersättning av detta slag och arbetslöshetsersättningen. Frågan kan ställas om det är motiverat att göra åtskillnad mellan olika slag av ersättningar, beroende på vem utbetalaren är. Utan att på något sätt ta ställning till vilken räckvidd en regel om samordningen bör ha i nu berört hänseende är det rimligt att ett förslag bör föregås av sådana överväganden. I sammanhanget bör även regeln i 20 § femte stycket lagen om arbetslöshetsförsäkring uppmärksammas.
Över huvud taget bör en regel om samordning grunda sig på ett ställningstagande om i vilka fall det framstår som mindre tillfredsställande att en person uppbär parallella ersättningar eller utfyllnadsersättning. Man kan i sammanhanget inte bortse från att företeelsen genom kollektivavtalen får anses som accepterad på stora delar av arbetsmarknaden. Det är inte heller otänkbart att sänkta ersättningsnivåer i försäkringen ökar intresset av att kompensera arbetstagare som sagts upp på grund av arbetsbrist. Det kan också ifrågasättas om ersättningar som otvetydigt grundar sig på ideell skada alls bör omfattas av en samordningsregel. Vidare bör övervägas alternativa modeller att konstruera en sådan samordningsregel. Om en regel av det slag som regeringen lagt fram förslag om är att föredra -- den försäkrade skall då inte anses som arbetslös i försäkringens mening -- bör det klaras ut hur detta förhåller sig till de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna. Skall med andra ord någon kunna anvisas en åtgärd trots att åtgärden förutsätter att personen är arbetslös? Vilka ekonomiska villkor skall i så fall gälla?
Den av regeringen föreslagna konstruktionen reser även andra frågor. Skall samordning ske redan på grund av ett avtal om avgångsvederlag eller skall en förutsättning vara att beloppet faktiskt betalas ut? Avtalets fullgörande kan ju hindras t.ex. av arbetsgivarens insolvens. Skall samordning ske trots att ersättningen betalats ut -- och kanske förbrukats -- innan frågan om samordning aktualiserats?
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att analysera och lösa problemen i samband med samordning av avgångsvederlag och arbetslöshetsersättning.
Stockholm den 24 januari 1994 Jan Backman (m)