Inom Arbetsmarknadsverket bedrivs en verksamhet som särskilt riktar sig till ungdomar med större funktionshinder. Den s.k. ''UH-verksamheten'' är en följd av den försöksverksamhet som bedrevs under åren 1986-- 1990. Drygt 2 000 ungdomar med sjukbidrag/förtidspension var aktuella vid Af/Ami bå 92/93 och av dessa kunde 50 % gå till arbete, ungdomspraktik eller utbildning. Parallellt arbetar också Af/Ami med insatser för skolungdomar med funktionshinder i syfte att underlätta övergång skola- arbetsliv. Tidiga vägledningsinsatser redan från åk 8 tillsammans med skolans SYO förväntas bidra till en sådan planering som medverkar till att dessa ungdomar vågar satsa på utbildning och arbete.
Inom ramen för skolsamverkan har Af/Ami utvecklat särskilda vägledningsveckor där ungdomar ges möjlighet till fördjupad vägledning i grupp inför studie- och yrkesval. Detta sker som regel mellan åk 8 och åk 9 eftersom det är viktigt att ungdomarna tidigt ges information om möjligheterna till anpassningsåtgärder i arbetslivet. Oftast är dessa vägledningsveckor förlagda till Ami-S som har särskilt kompetens på respektive handikappområde.
Trots att skolan har det yttersta ansvaret för dessa ungdomars studie- och yrkesorientering har det uppstått problem kring finansieringen av ungdomarnas deltagande i dessa, för dem så värdefulla, vägledningsveckor. Arbetsmarknadsverket har erbjudit sina insatser i form av personella resurser och Ami-S specialistkompetens men alla kommuner eller skolor har inte ansett sig kunna bekosta ungdomarnas resor och uppehälle. Detta har lett till att vissa ungdomar har fått avstå trots behov och intresse. I vissa fall har planerade kurser fått ställas in för att finansieringsfrågan inte gått att lösa.
I dag har skolungdomar med funktionshinder rätt till arbetsbiträde och bidrag till arbetshjälpmedel från Arbetsmarknadsverket under sin praktiska arbetslivsorientering i skolan. Detta gäller även elever på grundskolans högstadium. För att undanröja de ekonomiska hindren så att de ungdomar som har behov ska kunna ta del av vägledningsveckorna vid Ami föreslås det att på motsvarande sätt bör de skolungdomar med funktionshinder, som omfattas av Arbetsmarknadsverkets UH-verksamhet, kunna skrivas in vid Ami i samband med särskilda informations- och vägledningsinsatser och därigenom erhålla ersättning för resekostnader och uppehälle.
Omfattningen bedöms inte överstiga 300 ungdomar eller 500 inskrivningsveckor per år och kostnaden kan därmed skattas till 1 miljon kronor och bör kunna inrymmas i anslaget B 5 Särskilda åtgärder för arbetshandikappade.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vägledningsinsatser för funktionshindrade skolungdomar.
Stockholm den 20 januari 1994 Marianne Jönsson (c)