Det behövs stora satsningar på kompetensutveckling i vårt land. Det är genom att höja kompetensen vi blir konkurrenskraftiga i framtiden. Vår välfärd är beroende av en hög kompetensnivå hos arbetskraften.
Det behövs en allmän kompetensutveckling. Andelen högskoleutbildade är nämligen lägre i Sverige än i våra grannländer. I framtiden måste vi dessutom räkna med omställningar under yrkeslivet. Dels kan det gälla behov av uppgradering inom ett yrkesområde. Dels kan det handla om byten av yrkesområden. Kraven på fortlöpande kompetensutveckling kommer därför att bli stora.
Kompetensutredningen (SOU 1992:7) föreslog att självstudier på fritiden borde stimuleras ekonomiskt på olika sätt. Man bedömde nämligen initiativ från den anställda individen själv som mycket betydelsefullt.
I Ett hav av möjligheter (SOU 1992:123) gör kommittén för AMU-Gruppens bolagisering samma bedömning. Arbetstagarnas incitament till egen kompetensutveckling måste förstärkas. Annars kommer många arbetstagare att investera för lite i utbildning under yrkeslivet även i framtiden.
Ett effektivt sätt att stimulera individens eget ansvar och initiativ vore att införa en allmän och individuellt baserad kompetensutvecklingsförsäkring.
En utredning bör få i uppdrag att skyndsamt utreda frågan om möjligheten att införa en allmän kompetensutvecklingsförsäkring. Utredningen bör utgå dels från individens perspektiv, dels från ett samhällsekonomiskt perspektiv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning om en allmän kompetensutvecklingsförsäkring.
Stockholm den 21 januari 1994 Rose-Marie Frebran (kds) Lars Svensk (kds)