Sedan ett drygt år finns möjlighet att bedriva arbetslivsutveckling (ALU) som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. I många fall fungerar ALU mycket bra. Det kan vara ett utmärkt sätt för arbetslösa att hålla kontakten med arbetsmarknaden. Det kan också innebära att människor som hotas av utförsäkring från arbetslöshetskassa kan upparbeta ett nytt villkor för kassaersättning.
Vi ställer oss därför inte avvisande till åtgärden som sådan. Tvärtom kan vi peka på flera mycket lyckade projekt, inte minst inom byggnadsbranschen, som bedrivs som ALU-projekt. Däremot vill vi peka på att ALU lätt kan leda till avarter som inte har på svenska arbetsmarknaden att göra.
Vi vill fästa uppmärksamheten på att ALU inte är tänkt som den första åtgärden som arbetsförmedlingen skall ta till när någon blivit uppsagd. Inte heller är det tänkt att ordinarie arbetsuppgifter skall kunna utföras i form av ALU. Det skall vara arbetsuppgifter som normalt inte skall utföras.
Det är mycket svårt att hävda att alla de ALU-projekt som nu är i verksamhet inte skulle ha kommit till stånd om det inte funnits ALU att ta till.
Inom byggnadsbranschen är t.ex. 7 % av alla sysselsatta byggnadsarbetare verksamma i ALU-projekt. Det säger sig självt att ALU-verksamheten med en sådan omfattning snedvrider hela branschens förutsättningar att överleva. Vi vill, i den mån byggnadsverksamheten måste vara beroende av arbetsmarknadspolitiska medel, förorda att ökade insatser görs i form av beredskapsarbeten.
Vi vill med denna motion fästa uppmärksamheten på de problem som ALU kan föra med sig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reglerna för ALU-projekt måste vara sådana att arbetena inte kan förväxlas med ordinarie jobb.
Stockholm den 21 januari 1994 Lars Ulander (s) Lennart Nilsson (s) Reynoldh Furustrand (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Rune Evensson (s) Hans Stenberg (s) Magnus Persson (s) Bengt-Ola Ryttar (s)