Den ensidiga inriktningen av den ekonomiska politiken på inflationsbekämpning, regeringens övertro på marknadskrafterna och regeringens bristande verklighetsuppfattning har resulterat i den högsta arbetslöshet som vi har upplevt i Sverige.
Denna situation slår oerhört hårt mot våra ungdomar. Nästan 20 % av de ungdomar som tillhör arbetskraften är arbetslösa enligt vad man kan räkna fram av regeringens budgetproposition eller 13 % av hela gruppen 18--24 år. Hur många som finns i reguljär utbildning på grund av arbetsmarknadsläget kan vi bara spekulera om. Vad vi vet är att en mycket stor del av våra ungdomar befinner sig i en mycket svår situation som i slutänden kan innebära att de får stora svårigheter att i framtiden fylla en produktiv roll i vårt samhälle.
Det är därför av största vikt att ungdomarna kommer i arbete eller blir föremål för aktiva arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Enligt regeringens egen redovisning har antalet ungdomar i åtgärder minskat sedan 1992, samtidigt som antalet arbetslösa ungdomar ökat med 60 %. Detta är en alarmerande situation, som klart visar att det inte räcker med arbetsmarknadspolitiska åtgärder, det krävs också en aktiv politik för att skapa arbeten på den reguljära arbetsmarknaden.
Riksdagen har beslutat att praktikanordnarna skall betala ett finansieringsbidrag på 1 000 kronor per månad under de första sex månaderna och därefter behålla ungdomspraktikanten mot en avgift på 3 000 kronor per månad under de nästkommande sex månaderna.
Vi motionärer från Dalarna har tidigare fört fram hård kritik mot de stora brister som finns i åtgärden ungdomspraktik, och vi vidhåller denna kritik. Men eftersom det finns en klar majoritet i riksdagen för åtgärden och för regeringens liknöjdhet för sysselsättningsfrågorna vill vi göra det bästa möjliga av situationen. Därför är det vår uppfattning att så många ungdomar som möjligt måste komma i åtgärder. Ungdomspraktik är den i särklass vanligaste åtgärden och måste därför hållas på en hög volym. Detta är ändå bättre än destruktiv öppen arbetslöshet med passivt kontantstöd.
Regeringen anger i budgetpropositionen att antalet ungdomar som behöver få tillgång till ungdomspraktik kommer att uppgå till 90 000 i genomsnitt per månad. Det är vår uppfattning att finansieringsavgiften kommer att göra det mycket svårt att nå upp till denna nivå, kanske inte på privata sektorn -- där är fortfarande åtgärden billig arbetskraft i många fall -- men i den offentliga sektorn blir svårigheterna uppenbara.
För den medelstora staden Borlänge innebär finansieringsavgiften en ökad kostnad på 1,2--1,4 miljoner kronor som belastar anslaget arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Kommunen tvingas att reducera antalet beredskapsarbeten eller sänka sina ambitioner att bereda ungdomar praktikplats. I bägge fallen ökar den öppna arbetslöshet som regeringen säger sig vilja undvika.
Ett sätt att bibehålla eller kanske öka antalet praktikanter på den offentliga sektorns arbetsplatser vore att befria denna sektor från finansieringsavgiften.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansieringsavgift för ungdomspraktikanter.
Stockholm den 21 januari 1994 Bengt-Ola Ryttar (s) Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Leo Persson (s) Per Erik Granström (s)