De arbetsmarknadspolitiska åtgärderna är mycket omfattande i Sverige. De består dels av åtgärder i syfte att motverka konjunktur- och strukturomvandlingseffekter, dels av åtgärder för att ge sysselsättning för personer med handikapp.
Omfattningen av de konjunkturberoende åtgärderna har utökats kraftigt de senaste åren och är nu större än någonsin. Tillsammans med åtgärderna för personer med handikapp omfattas över 10 procent av arbetsmarknadspolitiken. Med en så stor del av arbetskraften i åtgärder uppkommer självklart en påverkan på ordinarie arbetsmarknad. Risken för konkurrenssnedvridning och därmed utslagning av ordinarie arbetsplatser ökar.
Felkonstruerade åtgärder riskerar störa den ordinarie arbetsmarknaden och genom minskad näringslivssysselsättning motverka sitt eget syfte.
Den höga arbetslösheten medför att behovet av arbetsmarknadspolitiska åtgärder är stort och kommer så att vara inom överskådlig tid. Samtidigt är de offentliga finanserna mycket ansträngda. Arbetslöshetens storlek belastar de offentliga budgetarna och försvårar därigenom de besparingar som behöver göras. Det är därför angeläget att de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna utformas så att sysselsättningseffekten av varje satsad krona maximeras. Det kräver en inriktning mot enkla och mindre kostnadskrävande former av arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknadspolitiska åtgärder och deras påverkan på den ordinarie arbetsmarknaden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inriktningen av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna bör vara att ge mesta möjliga sysselsättning till minsta tänkbara kostnad.
Stockholm den 21 januari 1994 Filip Fridolfsson (m) Sten Svensson (m) Kjell Johansson (fp) Kenth Skårvik (fp) Rune Backlund (c) Alwa Wennerlund (kds)