Vissa ljusa tecken i mörkret
Den arbetsmarknadspolitiska situationen är bekymmersam i hela vårt land, inte minst i Värmlands län, där arbetslösheten uppgick till 8,7 procent av arbetskraften december 1993. Vi ser detta med oro.
Den besvärliga arbetsmarknadssituationen till trots har Värmlands län inte förlorat så många arbetstillfällen under den rådande lågkonjunkturen -- länet förlorade de flesta under 80-talet -- men p.g.a. ''gamla bekymmer'' ligger länet på 3:e--4:e plats i riket vad gäller arbetslöshet.
Från länsarbetsnämndens sida görs bedömningen att den negativa utvecklingen dessbättre tycks ha vänt. Länets exportindustrier tillverkar ''för full maskin'' p.g.a. ett gott konkurrensläge, men man anställer ännu inte arbetskraft. Däremot har positiva ''kringeffekter'' förmärkts. Lastbilschaufförerna likaväl som dataexperterna får arbete.
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Regering och riksdag har satsat mycket på arbetsmarknadspolitiska åtgärder och gör så även i år. Arbetsmarknadsutbildningsinsatserna har krympts något liksom beredskapsarbetena.
Länsarbetsnämnden anser att de hitintills gjorda satsningarna är välavvägda och bedömer att man inte kan göra av med så mycket mer pengar än vad som beviljas. Det finns annars en risk att man gör intrång på den ordinarie marknaden.
Länsarbetsnämnden framhåller dock att det finns nya verksamheter inom miljö- och transportsektorn att satsa på genom olika samarbetsprojekt och att tidigare överskott av AMS-medel mycket väl kan satsas på dessa områden liksom på ROT-sektorn under en övergångsperiod. (I denna fråga hänvisar vi till en annan motion.) Vi förutsätter att dessa frågor uppmärksammas i regeringens diskussioner rörande arbetsmarknadspolitiken.
''Valfrihetsrevolutionen'' måste fullföljas
Det är viktigt att ''valfrihetsrevolutionen'' inom vård- och omsorgssektorn fullföljs. En absolut förutsättning för detta är att den privata tjänstesektorn tillåts konkurrera med den offentliga sektorn på lika villkor. Vi förutsätter bl.a. att den nyligen tillsatta ''momsutredningen'' kommer fram till förslag som är ägnade att underlätta en sådan konkurrens. Samma förutsättningar att bedriva egen verksamhet, som tidigare beslutats för läkare och sjukgymnaster, bör dessutom ges sjuksköterskor. (Annan motion förekommer i detta ämne.)
Vidare förutsätter vi att länsarbetsnämnd, landsting och kommuner positivt underlättar vård- och omsorgspersonals övergång från offentlig till privat verksamhet, bl.a. i form av starta eget-kurser. Det ansvar som länsarbetsnämnden tagit för något hundratal landstingsanställda under en treårsperiod för utbildning istället för arbetslöshet måste innebära att denna personal görs skickad att starta eget som ett alternativ och inte enbart utgöra ''uppehållande försvar''. Välutbildad arbetskraft kommer alltid att behövas inom vård- och omsorgssektorn, men de flesta torde ha klart för sig att en väsentlig övergång måste ske från offentlig sektor -- kommuner och landsting -- till den privata tjänstesektorn inom detta område.
En politik för ''riktiga jobb''
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder är helt nödvändiga i rådande arbetsmarknadssituation. Inför framtiden är det emellertid nödvändigt att bryta den sedan länge negativa utvecklingen för den privata företagssektorn och skapa goda förutsättningar för företag att starta, leva vidare och utvecklas. Det är inom de små och medelstora företagen som vi kan hoppas på de nya arbetstillfällena i vårt län, framförallt inom tillverkningsindustrin och den privata tjänstesektorn.
Länsarbetsnämnden i Värmland har satsat mycket på den s.k. ungdomspraktiken -- ca 4 000 ungdomar finns f.n. i ungdomspraktikplatser -- och anser att detta har varit och är en positiv åtgärd för ungdomarna i ett mycket svårt arbetsmarknadsläge även med den nya utformningen. Förhoppningen är givetvis att ungdomar på detta sätt senare kan beredas arbete, särskilt om konjunkturen vänder.
För att underlätta övergången till den reguljära arbetsmarknaden bedömer länsarbetsnämnden i Värmlands län att det nyligen införda generella anställningsstödet för ungdomar (GAS) liksom rekryteringsstöden är mycket viktiga arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Vi delar denna uppfattning och förutsätter att regeringen i sin fortlöpande bedömning särskilt beaktar behoven av rekryteringsstöd under en övergångsperiod.
Cirka 85 procent av de företag som startade i början av 90-talet lever vidare, vilket måste betraktas som ganska positivt. Inte minst de ytterligare åtgärder -- bl.a. i form av skattelättnader på företagandet -- som föreslagits av regeringen kommer att positivt underlätta företagens möjligheter att leva vidare och utvecklas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknadspolitiska åtgärder inom miljö- och transportsektorn,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att underlätta vård- och omsorgspersonals övergång från offentlig till privat tjänstesektor,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rekryteringsstödens betydelse för att underlätta en övergång till den reguljära arbetsmarknaden.
Stockholm den 21 januari 1994 Gullan Lindblad (m) Göthe Knutson (m)