Hoten mot framtiden
Örebro län har ett mycket besvärligt arbetsmarknadsläge. Den öppna arbetslösheten är rekordhög, 8,2 procent i december 1993. Det är 1,5 procent högre eller 2 465 personer fler än vid motsvarande tid för ett år sedan. Vi har fortsatt mycket höga varseltal. Och det finns en uppenbar risk att vi inte har sett botten på detta ännu. Trots en viss ökad orderingång för exportföretagen så kan inte det väga upp minskningen inom den offentliga sektorn. Till det ska läggas att risk finns för ytterligare betydande personalminskningar hos stat, landsting och kommuner.
Stora delar av näringslivet i länet har fortfarande stora konjunkturproblem och många har också kort- och långsiktiga strukturproblem. I basnäringarna har det rationaliserats, mekaniserats och datoriserats hårt under senare år. Åtgärder som har varit nödvändiga och kommer att vara fortsatt nödvändiga för att verksamheterna ska kunna hävda sig i den internationella konkurrensen. Det betyder fortsatt minskning av industrisysselsättningen om vi inte klarar att utveckla såväl de befintliga företagen som nya företag, produkter och metoder som bär in i framtiden.
Regeringens indragning av pengar från kommuner och landsting har betytt uppsägningar runt om i länet. Kommunerna och landstinget har tvingats minska personalstyrkan. Människor har tvingas ut i arbetslöshet med åtföljande bekymmer, oro och otrygghet. De minskande statsbidragen till kommunsektorn får till följd att utgifterna för arbetslöshetsersättning och socialbidrag ökar kraftigt.
Det är för samhället i bästa fall ett noll-summe-spel, en rundgång med pengar som inte tjänar någon nytta. Men det är mera troligt att det är en ren förlustaffär för samhällsekonomin. Sannolikt innebär det på sikt högre kostnader för samhället i stället för lägre, som finansministern vill göra gällande. Vi vet att arbetslöshet skapar oro och otrygghet, ekonomiska bekymmer som skadar familjerna, barnen. Arbetslöshet leder till passivitet och ökade risker för drogmissbruk och ohälsa.
Vi har under de senaste åren, i motioner från socialdemokraterna i länet, visat på möjligheterna. Vi har pekat ut projekt som skulle kunna ha gett meningsfulla jobb till tusentals människor i länet. Arbeten som skulle leda till ökad utbildning, snabbare kommunikationer, bättre skolmiljö o.s.v.
Vi socialdemokrater anser att det är en förödande politik som regeringen nu för. Det är en uppgiven politik, en låt- gå-politik. Arbetsmarknadsläget förvärras. Delar av näringslivet slås successivt ut.
Vi socialdemokrater vill i stället föra en möjligheternas politik. Fler platser i det reguljära utbildningssystemet och fler som ges möjlighet till vidareutbildning i arbetslivet. Detta jämte en offensiv näringslivs- och arbetsmarknadspolitik, som tar tillvara länets möjligheter, kommer att ge minskad arbetslöshet.
Förutsättningen för att detta ska lyckas är att resurserna i ekonomin kan vridas mot fler investeringar, att byggandet inriktas mot tillväxt, att utgifterna för passivt kontantstöd kan bytas mot insatser i det reguljära utbildningssystemet, att länet genom bättre kommunikationer, kompetensutveckling och utvecklad arbetsorganisation kan bli effektivare.
En möjligheternas framtid
Det behövs nu en strategi för att minska arbetslösheten. Men den strategin är inte möjlig att åstadkomma med den nuvarande regeringen. En regering som styrs av ambitionen att montera ner det svenska välfärdsamhället, öka klyftorna och minska löntagarnas inflytande över samhällsutvecklingen kan aldrig åstadkomma en vändning i utvecklingen som tillgodoser hela befolkningens intressen. Sverige behöver en pragmatisk regering som är beredd att lyssna på näringslivet, de fackliga organisationerna och de lokala och regionala företrädarna.
I Örebro län har vi utomordentligt goda möjligheter att vända den nu nedåtgående spiralen. Men för det krävs en offensiv politik som den nuvarande regeringen uppenbarligen inte är i stånd att åstadkomma.
Örebro län är Sveriges största vägskäl. Vi är landets befolkningsmässiga medelpunkt. Många små och medelstora företag med hög teknisk kompetens och internationell inriktning. Friskvårds- och hälsolän. Kunskapsföretag inom miljö- och kretsloppstänkande.
Ett län med många små och medelstora företag med hög teknisk kompetens och internationell inriktning har förutsättning att utvecklas i många riktningar. Forum för småföretagarforskning är ett område som väl passar in i länets framtida struktur. Vi har betydande transportfördelar med våra järnvägar och vägar. Vårt centrala läge i triangeln Stockholm--Oslo--Göteborg är en utomordentlig tillgång. Hallsberg som järnvägsknut är redan idag en av de viktigaste knutpunkterna i landet beträffande godstrafik och kan utvecklas ännu mer.
Den höga tekniska kompetensen med internationell inriktning är viktig för att skapa bra förutsättning för nyföretagande. Likaså att ta tillvara den höga tekniska kompetensen och miljökompetensen i utbildningshänseende.
Inom området hälso- och sjukvård finns det rika möjligheter att utveckla länet till ett friskvårds- och hälsolän. Vi har regionsjukhuset och där inte att förglömma yrkes- och samhällsmedicin, Vårdhögskolan, Gymnastik- och idrottshögskolan, Loka Brunn och Nyhyttan som resurscentrum för livskvalitet.
Miljöhänsyn och kretsloppstänkande hör framtiden till. Där har vi SAKAB, Nobel Chemicals, Bofors, Frövifors, Aspa m.fl. Skogsindustrin i vårt län har kommit långt inom miljöområdet. Vi har möjligheter att utveckla lin- och rapsodlingar för produktion av miljövänliga drivmedel.
På handikappområdet är Örebro världsledande beträffande teknik för att möjliggöra kommunikation för de handikappade.
Ett annat område där länet är i den yppersta världstoppen är mobil telekommunikation. Ericssons i Kumla tillhör här de världsledande på området.
Högre teknisk utbildning
Ökad konkurrenskraft för landet som helhet ställer krav på en kraftig ökning av antalet högskole- och forskarutbildade tekniker inom industrin. Vid högskolan i Örebro genomförs nu civilingenjörsutbildning i samarbete med universitetet i Linköping. Detta är en modell som borde vara intressant i arbetet för att åstadkomma en kraftig ökning av civilingenjörsutbildningen, även för de mindre och medelstora högskolorna.
Högskolorna bör vidare ges möjlighet att bygga ut den nuvarande mellaningenjörsutbildningen med ett tredje år.
Det kan också finnas skäl att överväga etablering av ännu en teknisk högskola i landet för att få till stånd en stark ökning av antalet civilingenjörer. I detta sammanhang bör förutsättningarna för en lokalisering till högskolan i Örebro utredas.
Som framhållits ovan är strukturomvandlingen i länet exceptionellt stark och behovet av utveckling av ny företagsamhet akut. Länet har en djup och diversifierad industriell tradition och industribas, men befinner sig i dagens strukturomvandling i en situation, där teknisk innovation och stimulans är en förutsättning för långsiktig tillväxt och hög sysselsättning. En kraftig ökning av antalet högskoleutbildade tekniker inom länets industri är en av grundförutsättningarna för detta. Länets, fortfarande starka, industribas utgör en god förutsättning för etablering av ytterligare teknisk utbildning.
Inom Örebro län finns teknisk forskning på högsta internationella nivå inom bl.a. Bofors och Regionsjukhuset i Örebro. SAKAB bedriver kvalificerat utvecklingsarbete inom miljöområdet. Mellaningenjörsutbildning och ovan nämnd civilingenjörsutbildning finns etablerade i Örebro. I Karlskoga har kemiingenjörsutbildning startats.
Länets läge i landets demografiska centrum skapar goda förutsättningar för riksrekrytering till högskoleutbildning. När planerad utbyggnad av snabbtåg genomförts kommer länets ställning som kommunikationscentrum att stärkas ytterligare.
De studiesociala förhållandena i Örebro län är mycket goda såväl vad avser bostäder som studiesociala förhållanden i övrigt och möjligheterna att etablera en ny högskola i god miljö.
Framtidens tekniska utbildning kommer inte att vara snävt inriktad på traditionell teknik. Teknisk utveckling förutsätter också betydande insatser av t.ex. ekonomi, kommunikationsvetenskap, språk och beteendevetenskap. Hög kompetens vid högskolan i Örebro inom samhällsvetenskaper och humaniora skapar förutsättningar för den tvärfackliga förankring framtiden kommer att kräva av industrin.
I särskilda motioner kommer mer i detalj länets infrastruktur att behandlas.
Övriga åtgärder
Affärsverkens policy för lokalisering och organisation är stadd i förändring. Länet har gått miste om såväl arbetstillfällen som värdefulla kontaktytor och kompetenser när verksamhet flyttat från länet. Det är naturligtvis en självklarhet att verksamheter som drivs i samhällets regi måste vara effektiv. Men kravet på effektivitet måste hanteras på så sätt att allmänhetens krav på service och de övergripande målen med verksamheten kan bibehållas.
Vi har under en längre tid upplevt en utveckling mot ökad decentralisering. Det har för det mesta varit positivt. Ansvar och befogenheter har flyttats närmare medborgarna. Nya arbetstillfällen har kunnat skapas i delar av landet som haft en vikande sysselsättning. Och det kunnande som finns längst ut i en organisation har kunnat tas tillvara på ett bättre sätt.
Nu kan vi se en ökad strävan att centralisera verksamhet. Det betyder att länet har förlorat en del verksamheter. Bakom dessa förändringar har vi kunnat se, utöver behoven att rationalisera, att en klar centraliseringssträvan finns. Verksamhet flyttas inte sällan till huvudkontor eller platser där ledningsfunktioner är placerade. Det finns en uppenbar risk att det som nu sker för utvecklingen bakåt.
Förutom det ovan anförda finns skäl att överväga om inte verksamhet där samhället har ett avgörande inflytande borde skyddas från uppsägningar när arbetslösheten har nått sådana nivåer som vi idag ser. Det är ingen samhällsekonomisk förtjänst att skicka människor ut i arbetslöshet när det inte finns några arbeten att söka sig till.
Formerna för arbetsförmedlingarnas verksamhet har utvecklats under en lång följd av år. På senare år har verksamheten i ökad grad varit inriktad på aktiva åtgärder för de arbetslösa. Från den 1 januari 1993 infördes en ny åtgärd som kallas arbetslivsutveckling (ALU) och som syftar till att de arbetslösa ska hålla kontakt med arbetslivet på olika sätt. Arbetslivsutveckling har betytt att många människor sluppit att bli utstämplade. Men i kölvattnet på ALU så har det följt en del missbruk och feltolkningar av reglerna. Det finns därför mycket som tyder på att detta inte är en åtgärd som kan fungera på lång sikt, utan att den snarast behöver ersättas av åtgärder som leder till varaktiga arbeten med avtalsenlig lön.
Det borde undersökas om möjligheten att ta ett samlat och förenklat grepp över samhällets stöd till regionalpolitiska och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Örebro län har möjligheter att vara ett försökslän där man samlar alla resurser i en pott och försöker få ut mesta möjliga av de tillgängliga resurserna.
Det finns också skäl att undersöka om det är möjligt att öka inriktningen på aktiviteter för de arbetslösa under arbetslöshetsperioden. Allt i syfte att motverka passivitet, risker för drogmissbruk och ett allmänt utanförskap i samhället.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av insatser för att stärka näringslivet i Örebro län,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att kortsiktigt lindra effekterna av lågkonjunkturen och strukturkrisen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förhindra uppsägningar i offentliga sektorn under nuvarande arbetsmarknadssituation,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av aktiva åtgärder för arbetslösa,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en mer flexibel användning av de arbetsmarknadspolitiska medlen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetslivsutveckling,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högre teknisk utbildning i Örebro län.
Stockholm den 20 januari 1994 Hans Karlsson (s) Maud Björnemalm (s) Inger Lundberg (s) Sture Ericson (s) Håkan Strömberg (s)