Arbetslivsfondens verksamhet är utan tvekan den största samlade satsningen som någonsin gjorts för att förbättra arbetsmiljön. Totalt har nästan 9 miljarder beviljats till 15 941 arbetsplatsprogram (projekt) i landet. Ser vi till Värmlands län har något över 600 arbetsgivare fått 366 miljoner till olika arbetsmiljöförbättrande åtgärder.
Listan över projekt med goda resultat kan göras lång. Ett byggnadsföretag i norra Värmland har trots den besvärliga byggkonjunkturen ökat både sin orderingång och sin lönsamhet. Genom en ny arbetsorganisation har frånvaron minskat och trivseln ökat. Ett Karlstadsföretag som fått bidrag har lyckats väl genom att arbeta med teamkänsla, samhörighet och samspel mellan avdelningarna. Man har särskilt satsat på kvinnornas utveckling och påverkansmöjligheter i förändringsarbetet.
Under slutskedet av Arbetslivsfondens verksamhet kommer en stor del av arbetet att koncentreras till uppföljning och kunskapsinsamling. Det gäller sedan att sprida dessa kunskaper och erfarenheter, och det kommer inte fonderna att kunna göra innan de avvecklats den 1 juli 1995. Det vore ett stort resursslöseri om man inte utnyttjade denna kunskap efter denna tidpunkt. Det är även viktigt att denna kunskapsbank finns på regional nivå för att lätt kunna utnyttjas. En möjlighet är att Utvecklingsfonderna får denna uppgift, men också andra lösningar bör prövas. Viktigt är att det regionala organ som får uppgiften också tillförs resurser för att klara arbetet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av Arbetslivsfondens verksamhet.
Stockholm den 20 januari 1994 Lisbeth Staaf-Igelström (s) Bo Finnkvist (s)