Allmänna synpunkter
För knappt ett år sedan tillställde ArkitektFörbundet regeringen, de politiska partierna och samtliga riksdagsmän bifogade öppna brev. Jag ställde mig då frågan om arkitekterna -- byggandets spjutspets mot framtiden -- helt skulle slås ut?
Förbundets fråga och kraven i det tidigare brevet är lika berättigade idag som då mot bakgrund av att nedgången i omstruktureringen av byggsektorn drabbat arkitekterna hårdare än kanske någon annan yrkesgrupp. Var tredje arkitekt saknar idag anställning eller uppdrag. Arbetslösheten för arkitekter under 35 år överstiger nu 50 % och nyutbildade arkitekter saknar idag nästan möjligheter att skaffa sig adekvat yrkeserfarenhet.
Arkitekterna ställer inte bara krav på samhället, utan också på sig själva. Arkitekterna är lyhörda för nya förutsättningar och är beredda att möta morgondagens arbets- och uppdragsmarknad med en insikt om att en bred arkitektutbildning också bereder en väg för ett brett verksamhetsfält och ett vidgat ansvar. Arkitekterna diskuterar också idag aktivt sina yrkesroller, sin yrkesutveckling och marknadens föränderliga krav.
Arkitekterna har tagit det ansvar som åvilar yrkeskåren i en tid av starka förändringsprocesser. Med utnyttjande av yrkets självklara och inneboende kreativa förmåga vill arkitekterna se dagens kris som en möjlighet till nytänkande och breddning av arkitektkårens yrkesbas. Nu vill också arkitekterna att regering, riksdag och politiska partier medverkar i ett samfällt ansvarstagande för arkitektyrket och att arkitekternas kunskaper och kompetens nu inte föröds när marknaden slagit i botten. Ytterst handlar det om ett ansvarstagande för svensk arkitektur.
Arkitekternas kunskaper är en stor samhällelig tillgång. Sysselsättningsraset har redan medfört att arkitektföretagens mödosamt uppbyggda kunskaper och kompetenser i stor utsträckning har splittrats och skingrats. Den privata konsulterande arkitektbranschen har redan halverats. Nu föreligger också risk för att den individuella kunskapsbasen urgröps om inte samhället vidtar ett antal åtgärder ägnade att, i nuvarande arbetsmarknadsläge, underhålla och utveckla arkitektkårens kunnande. De arkitekter som idag är utan anställning eller uppdrag kommer återigen att behövas på arbetsmarknaden -- i traditionella funktioner -- men också i nya uppgifter.
Samhället har gjort betydande investeringar -- ekonomiskt och kulturellt -- i arkitektutbildningen. För att samhället skall få långsiktigt utbyte av dessa investeringar krävs att de underhålls. Så sker inte i dagens arbetsmarknadsläge. ArkitektFörbundet har anvisat hur ett sådant underhåll kan genomföras på ett meningsfullt sätt och med utgångspunkt i viktiga långsiktiga samhällsintressen: vård och utveckling av vår byggda miljö.
Genom ett antal samverkande omständigheter ackumuleras nu ett nytt investeringsbehov inom byggandet. Nya regler, nya strukturer, svag momentan nybyggnadsefterfrågan, kredithämningar och en utpräglad försiktighet samverkar idag till en i ett längre perspektiv oansvarigt låg byggaktivitet. Återigen riskerar vi att dämma upp en efterfrågan som ånyo kan utlösas på ett okontrollerat sätt. Samhället kan motverka detta och medverka till att mildra den ryckighet inom byggsektorn som erfarenhetsmässigt medför så uppenbara samhälleliga olägenheter. Genom att verkställa ett antal av ArkitektFörbundets förslag i dessa sammanhang kan bidrag ges till en mer balanserad efterfrågesituation.
ArkitektFörbundet kräver därför återigen av regering och riksdag att aktiva åtgärder vidtas för att säkra samhällets långsiktiga behov av professionell arkitektkompetens inom samhällsplanering, husbyggnad, inredning och landskapsplanering,
att aktiva insatser görs för att förhindra fortsatt kunskapsförstörelse inom den samlade svenska arkitektverksamheten i enlighet med de synpunkter och krav som tidigare framförts.
Uttalande av ArkitektFörbundets representantskapsmöte 27--28 november 1993 -- valda ombud för landets 6 000 arkitekter, inredningsarkitekter och landskapsarkitekter.
Ska arkitekterna -- byggandets spjutspets mot framtiden -- helt slås ut?
Byggnadsverksamheten i Sverige närmar sig ett totalt stillastående och arkitektkåren upplever sin värsta kris någonsin.
Var tredje arkitekt saknar idag anställning eller uppdrag. Varannan privatanställd arkitekt har blivit av med sin anställning under den senaste tvåårsperioden. Bland arkitekter under 36 år är arbetslösheten 40 %. Till våren 1994 kommer den att vara väl över 50 %. Att kalla detta för veritabla skräcksiffror är knappast att överdriva. En hel akademisk profession -- ett av de äldsta kulturyrkena -- är skakad. En hel generation arkitekter riskerar att ställas utanför en reguljär arbets- och uppdragsmarknad.
Seriösa, välrenommerade arkitektföretag med flera decenniers verksamhet bakom sig dukar nu under. Den privata arkitektbranschen är redan halverad. Mödosamt uppbyggd kunskap och kompetens skingras. Och detta i en tid när vi, för att kunna möta utmaningarna i ett öppnare Europa, mer än någonsin har behov att vidmakthålla och utveckla vårt kunnande. Vi har hittills i Sverige haft större och mer effektivt arbetande arkitektföretag än flertalet övriga europeiska länder. Nu bryts företagen ned och med dem det sammanhållande kunnande som skapat en omvittnat hög och jämn standard i svensk arkitektur. En av våra avgörande konkurrensfördelar mot omvärlden håller på att gå förlorad.
Nu avregleras och hårdbantas den svenska byggsektorn. Subventionerna minskas radikalt. Strukturomställningen inom byggsektorn är ofrånkomlig men den genomdrivs i ett läge där en djup lågkonjunktur redan i sig medför att tiotusentals människor får lämna byggbranschen. Det samlade resultatet är förutom massarbetslöhet i byggsektorns alla led även en gigantisk kunskapsförstörelse -- i en nedbrytningsprocess som sker i helt okontrollerade former.
Ett långsiktigt tänkande är nödvändigt när det gäller byggsektorn. Det är ofrånkomligt med långa planeringstider när det gäller utformningen av vår byggda miljö. Det är inte svårt att idag identifiera sektorer där vi har ett långsiktigt ökande behov av byggnadsinvesteringar. Inom dessa områden måste vi idag satsa planerings- och projekteringsresurser. Det är också viktigt att få igång fungerande marknader för morgondagens byggande. Här har samhället ett uppenbart ansvar när politiska beslut nu ändrar spelreglerna för svensk byggnadsverksamhet på ett så genomgripande sätt. Det finns idag många exempel på att marknaden inte fungerar. Det mest iögonfallande är det kreditstopp som omöjliggör igångsättning av efterfrågad nyproduktion av främst bostäder. Det finansiella systemet tar idag inte sitt ansvar för att få igång en fungerande marknad för bostadsefterfrågan när subventionerna successivt avvecklas. Det finns all anledning att avkräva ett sådant ansvar som villkor för det samhälleliga stöd finansmarknaden även framgent förväntas söka.
Att den svenska byggsektorn behöver krympas råder det inte delade meningar om. Expansionen under andra hälften av 80-talet grundade sig på en efterfrågan skapad genom den ohämmade kreditgivningen till fastighetssektorn. Att den expansionen var konstlad -- det vet vi alla idag. Men det är värt att notera att arkitekternas verksamhet inte alls expanderade på samma sätt som byggsektorn i övrigt under det sena åttiotalet. Tvärtom utexaminerades då betydligt färre arkitekter än tidigare -- ett resultat av ett beslut 1981 om en reduktion av antalet utbildningsplatser. När byggmarknaden glödde utbildades färre arkitekter än tidigare.
När byggsektorn bryts ned försvinner gamla strukturer och de historiska gränssättningarna mellan byggsektorns olika aktörer. Nya samverkansformer och samarbetsmönster kommer att etableras. Nytänkande och krav på nya lösningar hamnar i fokus. Krisen rymmer därför möjligheter för arkitekterna -- på lång sikt. Den skapar nya förutsättningar för arkitekterna att utveckla sitt kunskapsområde. Arkitekternas utbildning och träning i att se och utveckla nya lösningar och möjligheter är just den kunskap och de färdigheter som behövs när marknaden kräver tänkande i nya banor. Långsiktigt finns därför all anledning att vara optimistisk om arkitektyrkets utveckling och arkitekternas möjligheter att göra sig gällande i framtidens byggprocess.
Men just nu säckar arkitektbranschen ihop. På kort sikt -- de närmaste åren -- är effekterna fullständigt förödande för arkitekterna som yrkesgrupp. ArkitektFörbundet kräver därför av regeringen och de politiska partierna insatser till värn för det kunnande och den kompetens som finns hos den svenska arkitektkåren -- hos individer och arkitektföretag. Nu måste ett antal kraftfulla insatser göras för att inte professionell svensk konsulterande arkitektverksamhet -- byggandets spjutspets mot framtiden -- helt skall slås ut.
Jag kräver därför av regering och riksdag att aktiva åtgärder vidtas för att säkra samhällets långsiktiga behov av professionell arkitektkompetens inom samhällsplanering, husbyggnad, inredning och landskapsplanering genom en kraftfull satsning på idé- och utvecklingsprojekt inom arkitektur, byggande och fysisk planering -- projekt som kan skapa underlag för framtida investeringsbeslut inom såväl näringslivet som den offentliga sektorn,
genom ekonomiskt stöd till en omfattande, kvalificerad och framtidsstrategisk utbildningssatsning bland de arkitekter, inredningsarkitekter och landskapsarkitekter som nu ställs utan arbete,
genom att möta framtiden genom initiering av projekt som tar tillvara den kompetens som finns bland arkitektkategorierna när det gäller kretsloppskunnande, naturresurshushållning och planering av projektering med utgångspunkt i ett resurssnålt och ekologiskt synsätt,
genom att utnyttja arkitektgruppernas breda kompetens för att komma till rätta med ''sjuka hus'', nedslitna skolmiljöer och liknande välkända problemområden,
att aktiva insatser görs för att förhindra fortsatt kunskapsförstörelse inom den samlade svenska arkitektverksamheten,
genom att skapa finansiella förutsättningar för att öka antalet objekt som nu kan projekteras och läggas i ''startgroparna'' för igångsättning,
genom att nu starta planering och projektering av framtida större offentliga byggnadsobjekt,
genom att låta arkitekter och inredningsarkitekter genomföra en omfattande kartläggning av den offentliga sektorns föränderliga fastighets- och lokalbehov i syfte att erhålla en långsiktigt kostnadseffektiv lokalanvändning,
genom att uppdra åt arkitekter att lämna förslag till utveckling och effektiv förvaltning av det gigantiska fastighetsbestånd som staten ofrivilligt blivit ägare till genom bankernas innehav av havererade fastighetsbolag,
genom att omgående gå från ord till handling när det gäller ett allomfattande ombyggnadsprogram -- ett s k ROT- program. Ge det investeringsbidrag som erfordras och som ändå medför lägre samhälleliga kostnader än de kostnader som orsakas av den arbetslöshet som följer när även ombyggnadsinvesteringarna minskar. Satsa omgående på underhåll men ge också möjlighet till omsorgsfull planering och projektering av framtida större ombyggnadsinsatser.
I varje samhälle med en ambition att slå vakt om långsiktiga kulturvärden och en god livsmiljö i vid mening har arkitekterna en central plats. I lager bygger de vidare på vårt samhälle. Nu behöver skaparna av arkitekturen i detta bygge samhällets stöd för att kunna fullfölja sitt långsiktiga åtagande. Ger inte samhället det stödet är risken stor att nästa lager i samhällsbygget blir ett hålrum.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arkitekters arbetssituation.
Stockholm den 18 januari 1994 Sten Söderberg (-)