Den höga arbetslösheten är idag Sveriges största sociala problem. Den drabbar grupper som tidigare ansågs ha säkra och trygga befattningar, akademiker, offentliganställda etc. Fram till idag har männen blivit arbetslösa i större utsträckning än kvinnorna, då det är inom framför allt industrin och byggbranschen som 100 000-tals arbetstillfällen försvunnit de senaste åren.
Men blickar vi framåt ser vi att kvinnor kommer att drabbas i en allt högre utsträckning. Den offentliga verksamheten som fått svälla ut effektiviseras för närvarande genom en kraftig omstrukturering. Det är inom den offentliga sektorn som de flesta kvinnor har sin yrkesverksamhet. Kvinnors arbetslöshet har i den nuvarande djupa lågkonjunkturen för första gången slagit igenom ordentligt bl.a. på grund av den offentliga sektorns pågående omställning och strukturförändring.
Att ha ett arbete på arbetsmarknaden är idag nästan lika vanligt för kvinnor som för män. Valet gäller ofta hur stor del förvärvsarbetet skall ta. Kvinnor har i stor utsträckning det praktiska huvudansvaret för vård och omsorg både i hemmen och på arbetsmarknaden.
Tredje kvartalet 1993 ökade antalet arbetslösa kvinnor med 30 000 medan antalet arbetslösa män ökade med 16 000. Antalet förtidspensionerade kvinnor är betydligt högre än antalet män och ökar också snabbare.
Många kvinnor är lågutbildade, lågavlönade och har tunga vårdjobb med stora risker för arbetsskador. I rådande arbetsmarknadsläge är denna grupp kvinnor särskilt sårbar. Då arbetskraften inom vård och omsorg dras ner, resulterar det i ökad fysisk belastning och stress för de kvinnor som får fortsätta att arbeta inom dessa områden.
Den ekonomiska kris, som vårt land befinner sig i, beror lika mycket på överkonsumtion, brist på omdöme och god planering som på avsaknaden av en heltäckande social infrastruktur, som bygger på samverkan mellan offentliga, privata och frivilliga insatser. I den sociala infrastrukturen ingår de nära och små gemenskaperna där omhändertagandet av gamla och barn, skolans verksamhet inklusive dess undervisning, olika typer av utbildningar, arbetsplatsers funktion, vilka identifikationsobjekt vi ger barn osv ingår.
Det går inte att idag få en heltäckande överblick över hur den sociala infrastrukturen fungerar i samhället. Det är inom den verksamhetssfären som de flesta kvinnor har sina verksamhets- och förvärvsområden. Det behövs en heltäckande plan för att fånga in samhällets målsättning och strategi för att nå de uppsatta målen rörande samhällets social- och välfärdspolitik och för att ge kvinnor möjlighet till förvärvsarbete samt för att förhindra att människor ramlar igenom ett alltför grovmaskigt socialt skyddsnät.
Idag görs stora satsningar på det som i dagligt tal benämns infrastruktur genom att bygga vägar och järnvägar för att bl.a. ge arbetslösa män arbete. Det måste nu finnas stor anledning att också göra satsningar inom den ''sociala infrastrukturen''.
Satsningar på den sociala infrastrukturen kan t.ex. innebära att arbetslösa kvinnor ges arbete och sysselsättning inom de områden de behärskar och är utbildade för. Som exempel på angelägna insatser kan nämnasprivata -- yrkesspecifika interna arbetsförmedlingarutbildningsvikariat för anställda som vidareutbildas. Det kan gälla t.ex. personal inom barnomsorg och äldreomsorgolika utbildningsinsatser för att stimulera kvinnor att gå in i andra yrkesområden än traditionellt kvinnligautbildning och yrkesträning av kvinnor som ligger i riskzonen för social utslagning genom att erbjuda kurser i marknadsföring och ekonomi ge information och stöd till personal inom den offentliga sektorns verksamhet som vill satsa på privata alternativ att en större andel av medlen till glesbygdsprojekt går till kvinnor. Idag går cirka 3 procent av medlen till kvinnoprojekt på landsbygden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en plan för heltäckande social infrastruktur i samverkan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilda arbetsmarknadspolitiska insatser för de arbetslösa kvinnorna inom ramen för huvudtiteln för arbetsmarknad.
Stockholm den 14 januari 1994 Margareta Viklund (kds)