Under 80-talet ägnades flera utredningar åt frågan om arbetstidsförkortning. Betänkandet ''Arbetstid och välfärd''lades fram 1989. Stora delar av betänkandet kan läsas som ett ivrigt pläderande för kortare arbetstid för den allmänna välfärdens och hälsans skull. Intervjumaterialet i utredningen bekräftar ett stort stöd för kravet på kortare arbetstid för alla.
För framtiden finns det anledning att fundera över arbetstiden ur flera perspektiv. Med den höga arbetslösheten här hemma och i övriga Europa måste man ställa sig frågan om en full sysselsättning med åttatimmarsdag över huvud taget är möjlig. Det hörs allt fler röster för arbetstidsförkortning och för arbetsdelning. Teknikens utbredning, datorisering och automatisering är faktorer som påverkar framtida arbetsmarknad. Det kan tyckas rimligt att fördela arbetstillfällena på de människor som finns tillgängliga för arbetsmarknaden.
Kravet på en generell arbetstidförkortning kan ses i samband med kravet på jämställdhet. Dessutom styrker argument som sociala vinster, barnens bästa och livskvalitet en daglig förkortning av arbetstiden.
En stor grupp kvinnor har anammat en särlösning och bekostat sin arbetstidsförkortning själva genom deltidsarbete. De avstår alltså inte från barn och hem, utan för att hinna och orka blir deltidsarbete en bra lösning, det får till följd att könsrollerna förblir traditionella och påverkar kvinnors möjlighet till egen försörjning både i arbetslivet och som pensionärer. Kvinnor uttrycker på många olika sätt att de vill kombinera förvärvsarbete med hem och familj -- inte välja ett av dem. De söker på bästa sätt balansera arbetet i dessa två sfärer med varandra.
Det kan nämnas att inom landstinget i Blekinge startar ett försöksprojekt med sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Sedan länge arbetar hemtjänsten i Kiruna med sex timmars arbetsdag och det har visat sig vara ekonomiskt lönsamt.
Om man ser till den totala arbetstiden i samhället är förtidspensionering en form av arbetstidsförkortning och 7 % av alla 16--65-åringar är förtidspensionärer, bara under 1993 förtidspensionerades 60 000 människor. Utslagning och kraftig strukturförändring på arbetmarknaden, enklare arbeten försvinner, är en orsak till det stora antalet nya förtidspensionärer och den rådande arbetsmarknadssituationen påverkar också förutsättningarna för pensionering. Denna arbetstidsförkortning bör tillsammans med andra alternativ bland annat belysas utifrån människors levnadsförhållande och ur ett samhällsekomomiskt perspektiv.
Samtidigt som vi har över 600 000 arbetslösa visar det sig att företagen gör ett allt större övertidsuttag, vilket utgör ett allt större problem på arbetsmarknaden. Det krävs en genomgripande utredning om hur den framtida arbetstiden ska fördelas och denna måste också ses i perspektivet av att en stor grupp arbetar deltid.
Med utgångspunkt från jämställdhet, full sysselsättning och livskvalitet bör en förkortad arbetsdag utredas. Olika alternativ och deras konsekvenser för den framtida arbetsmarknaden, för ekonomin och för människorna bör presenteras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning angående förkortad arbetstid.
Stockholm den 12 januari 1994 Birthe Sörestedt (s) Anita Jönsson (s) Karin Wegestål (s) Maja Bäckström (s)