I budgetpropositionen konstaterar regeringen att den egna politiken leder till att 37 000 kommunal- och landstingsanställda samt 5 000 statsanställda förlorar sina jobb under 1994. Under 1995 beräknas minskningen fortsätta, om än i långsammare takt.
Vi delar uppfattningen att det sannolikt krävs åtgärder som leder till färre anställda för att långsiktigt nå balans i kommunernas, landstingens och statens budgetar. Det är emellertid både mänskligt och ekonomiskt oklokt att genomföra dessa åtgärder nu. När alternativet är arbetslöshet leder inte nedskärningarna till några reella besparingar. Följden blir en för alla inblandade smärtsam rundgång av mänskliga och ekonomiska resurser. Nedskärningar i barnomsorg, sjukvård osv. dyker upp som ökade kostnader hos a-kassorna, AMS och kommunernas socialkontor.
Regeringen konstaterar själv att den höga arbetslöshetsnivån är ett betydande problem. Trots det accepterar regeringen att uppsägningar av offentliganställda bidrar till att permanenta den höga nivån under de kommande åren.
Lokala och regionala initiativ
I en interpellationsdebatt i riksdagen den 19 november 1993 redovisade arbetsmarknadsministern en rad lokala och regionala initiativ för att stoppa rundgången. Landstinget i Värmland, Karlskrona kommun och Posten tillhör de offentliga arbetsgivare som i samarbete med arbetsmarknadsmyndigheterna lyckats senarelägga eller förhindra uppsägningar. I samtliga fall handlar det om att ianspråkta arbetsmarknadsmedel för att vidareutbilda personal.
Även riksdagen har vidtagit åtgärder. Genom ett beslut i december 1993 har AMS getts ökade möjligheter att stödja utbildningsinsatser inom den offentliga sektorn. Trots dessa initiativ räknar alltså regeringen med att uppsägningarna fortsätter under 1994 och 1995.
Östgötamodellen
Landstinget i Östergötland har också konstaterat att det fordras personalneddragningar för att nå ekonomisk balans. Samtidigt konstaterade landstinget att uppsägningar i dag skulle förvärra en redan besvärlig situation på arbetsmarknaden och därmed försvåra och försena en konjunkturuppgång. Därför utvecklade den politiska ledningen i full enighet och i samarbete med de anställda den s.k. östgötamodellen. Under förutsättning att landstinget fick ianspråkta a-kassemedel eller andra arbetsmarknadsmedel var arbetsgivaren beredd att satsa 20 procent av lönekostnaderna för dem som hotades av uppsägning, och därmed skulle det vara möjligt att senarelägga uppsägningarna.
Även i Östergötland handlade det om att vidareutbilda personal. Skillnaden jämfört med ovan nämnda exempel var främst att landstinget även ville använda arbetsmarknadsmedel för att finansiera lönekostnaden för människor som ännu inte var arbetslösa.
Trots åtskilliga uppvaktningar, många positiva signaler från både politiskt håll och arbetsmarknadsmyndigheterna, beslutade riksdagen avslå förslaget i december 1993. Sedan dess har förvisso landstinget i Östergötland träffat en överenskommelse med länsarbetsnämnden om utbildningsinsatser, som gör att ytterligare varsel kan förhindras under 1994 och 1995, men det är en klen tröst för alla dem som redan tvingats lämna sina jobb.
Misstro
Vi har träffat många av de drabbade. Efter att ha slitit från morgon till kväll för att leva upp till patienternas och arbetsgivarens högt ställda krav, möttes de av beskedet att de inte längre behövdes. Vi förstår deras ilska och förtvivlan. Risken är uppenbar att dagens nedskärningar skapar en misstro, som gör det svårt för offentliga arbetsgivare att i framtiden rekrytera kompetent personal.
Vår slutsats
Vår slutsats är att östgötamodellen fortfarande behövs. I vårt eget län kommer några hundra försvarsanställda att bli arbetslösa under våren 1994 i samband med avvecklingen av F13. Regeringen bedömer som sagt att 42 000 offentligjobb försvinner under 1994. Kommunaltjänstemännen har gjort en enkät, som visar att drygt hälften av kommunerna planerar personalminskningar under 1994.
Rundgången och därmed slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser fortsätter alltså, om inget görs. Medel till utbildning är bra, men det räcker inte. Om uppsägningarna skall stoppas fordras uppenbarligen att arbetsgivare får använda arbetsmarknadsmedel även till lönekostnader. Bl.a. för att förhindra missbruk är det nödvändigt att åtgärderna utformas i samarbete med de fackliga organisationerna och att det finns en uppgörelse mellan parterna, som säger med hur många personalstyrkan långsiktigt skall bantas.
Syftet är att omvandla passivt kontantstöd till stöd som gör det möjligt för de anställda att finnas kvar i sin ordinarie verksamhet i avvaktan på att nya jobb skapas. Självfallet kan och skall modellen kombineras med utbildningsinsatser.
Kostnader
I det kortare perspektivet måste naturligtvis arbetsmarknadsmyndigheterna ges ytterligare resurser för att kunna medverka till ovanstående uppgörelser. I ett längre perspektiv torde dock budgeteffekten för staten bli försumbar, eftersom behovet av kontantstöd minskar. Riksdagen bör därför uppdra åt regeringen att skyndsamt återkomma med förslag enligt ovan, som gör det möjligt för AMS att medverka till att uppsägningar inom den offentliga sektorn stoppas i nuvarande konjunkturläge.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att den skyndsamt återkommer med förslag som gör det möjligt att enligt ovan skisserade modell förhindra uppsägningar av offentliganställda i dagens konjunkturläge.
Stockholm den 12 januari 1994 Lars Stjernkvist (s) Maj-Inger Klingvall (s) Berit Löfstedt (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Ingvar Björk (s) Sonia Karlsson (s)