Den socialdemokratiska regeringen införde s.k. utbildningsvikariat i syfte att höja kompetensen bland företag och inom den offentliga sektorn. Många företag och kommuner har därefter arbetat offensivt med kompetensutbildning genom utbildningsvikariat. I Värmlands län har Arvika och Munkfors kommuner gått i bräschen för att utbilda och höja kompetensen inom olika personalgrupper.
Företag och institutioner inom den offentliga sektorn i andra delar av länet har också gjort uppmärksammade och framgångsrika erfarenheter inom detta utbildningsområde.
Systemet med utbildningsvikariat avses komma att upphöra redan vid innevarande budgetårs utgång. Vi motionärer anser att denna verksamhet bör förlängas ytterligare, så att den i första hand omfattar hela budgetåret 1994/95. Motivet är främst det ytterst svåra sysselsättningsläget. Det finns skäl att tillvarata det positiva utfall som samstämmigt inrapporterats från kommuner, företag och från de personer som deltagit i verksamheten med utbildningsvikariat. Om möjligheterna till vikariat inte ytterligare förlängs kommer de allra flesta som berörs av verksamheten, sannolikt att drabbas av en långvarig arbetslöshet.
Vi behöver som nation den kompetensutveckling som utbildningsvikariaten medverkar till. Med en förbättrad konjunktur ökar arbetskraftsbehovet inom både den offentliga sektorn och industrin och därmed stiger kraven på kompetens. En utvärdering och fortlöpande inrapportering av de gjorda erfarenheterna ute på fältet bör senare kunna ligga till grund för åtgärder som gör det möjligt att dokumentera och säkra en framtida uppbyggnad av systemet med utbildningsvikariat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att den nuvarande verksamheten med utbildningsvikariat förlängs och i första hand omfattar även budgetåret 1994/95.
Stockholm den 11 januari 1994 Magnus Persson (s) Bo Finnkvist (s) Kristina Svensson (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Jarl Lander (s)