Inledning
Till grund för förslaget ligger revisionsrapporten ''Statens stöd till Saab-Scanias bilfabrik i Malmö'' som revisorerna antog i plenum den 20 januari 1993. Dessförinnan hade revisorernas tredje avdelning antagit en rapport med samma rubrik (Rapport 1992/93:2, 1992-12- 03).
I denna rapport hade utelämnats eller förbisetts att det var riksdagen själv som med stor majoritet beslutat om insatserna i Malmöregionen,
att det var den mycket svåra arbetsmarknadssituationen i denna region, förenad med avvecklingen av handelsfartygsproduktionen vid Kockums, som var orsaken till att den socialdemokratiska regeringen föreslog riksdagen att insatserna borde göras, samt att statens och samhällets kostnader för fortsatt handelsfartygsproduktion vid varvet hade blivit mycket stora.
Riksdagsrevisorerna har inte heller i sitt slutliga förslag behandlat dessa frågor. Till detta kommer, att revisorerna inte har gjort något försök att beräkna kostnaderna för den kraftiga neddragningen av varvet vid en situation utan stödinsatser till Malmöregionen. Sådana kostnader måste naturligtvis redovisas om en korrekt bild skall kunna ges av de verkliga kostnaderna för statens satsningar. En objektiv samhällsekonomisk analys måste i så fall göras.
Riksdagens beslut
Riksdagen underställdes statens satsningar i Tilläggsbudget III till statsbudgeten för budgetåret 1985/86. Riksdagen biföll regeringens förslag om lokaliseringsstöd om ''högst 200 000 kronor per nytt arbetstillfälle som tillkommer hos bolaget i regionen'' under perioden 1986--1988 (prop 1985/86:125, s. 38).
Med detta beslut har riksdagen ställt sig bakom dels att insatserna i Malmöregionen gjordes i en storstadsregion och under en högkonjunktur, dels att sysselsättningsmodellen skulle tillämpas, innebärande att lokaliseringsbidraget skulle utbetalas i takt med att nya personer anställdes från den 1 januari 1986. Lokaliseringsbidrag skulle utgå vid nyanställningar för bolagets anläggningar i regionen, således inte bara vid den nya fabriken i Malmö, utan också -- innan fabriken i Malmö var klar -- vid den redan befintliga i Arlöv.
Detta var riksdagens beslut.
Arbetslösheten i Malmöregionen
Arbetslösheten i Malmöhus län låg i nivå med den i en del av Bergslags- och Norrlandslänen. Malmö och Malmöregionen hade en mycket hög öppen arbetslöshet. Länet hade under perioden 1975--84 förlorat inte mindre än 16 500 arbetstillfällen i industrin eller 21 % av det totala antalet. Detta framgår av industristatistiken, som omfattar alla industriföretag med fem anställda eller fler. Det rörde sig om samma relativa minskning som skett i Bergslagslänen och i Norrbottens län.
Det var alltså i en sargad industriregion med hög arbetslöshet, som riksdagen beslutade att de statliga insatserna skulle göras.
Ett flertal riksdagsmotioner -- såväl från borgerligt som från socialdemokratiskt håll under både allmänna motionstiden 1986 och med anledning av prop. 1985/86:125 -- krävde statliga insatser för Malmöregionen.
Samhällets kostnader för fortsatt handelsfartygsproduktion vid varvet
Den 11 december 1985 fattade styrelsen för Svenska Varv beslutet att lägga ned handelsfartygsproduktionen vid Kockums varv i Malmö, såvida inte det statliga varvstödet skulle möjliggöra fortsatt produktion.
I fortsatt statligt varvstöd hade, enligt företagets beräkningar, som Industridepartementet godtog, behövts 200 miljoner kronor för en årsproduktion. Dessutom behövdes räntestöd, som skulle kosta statskassan inemot 150 miljoner kronor för en årsproduktion. Därutöver hade staten måst stå för en betydande kreditrisk. Statens erfarenheter var i det avseendet mycket avskräckande.
Staten hade fått införa garantier för mycket stora belopp. För Kockums för år 1986 skulle, enligt Industridepartementets försiktiga beräkningar, förlusten för staten bli 50 miljoner kronor. Totalt skulle alltså fortsatt handelsfartygsproduktion vid Kockums under 1986 kosta staten och skattebetalarna minst 400 miljoner kronor. Denna siffra grundades emellertid på relativt optimistiska antaganden. Kockums räknade nämligen med hundraprocentigt kapacitetsutnyttjande och en kostnadstäckning på hela 90 %.
En fortsatt handelsfartygsproduktion vid Kockums under 1986 och 1987 hade kommit att kosta staten och skattebetalarna betydande belopp; minst 400 miljoner kronor per år eller totalt 800 miljoner kronor. Men detta faktum har anmärkningsvärt nog inte påverkat riksdagsrevisorernas bedömningar och slutsatser.
Riksdagens och regeringens insatser kom att lyfta av Svenska Varv betydande ekonomiska åtaganden, som bolaget med all sannolikhet hade fått göra i regionen vid en varvsnedläggelse utan statliga lokaliseringsinsatser. Krav hade kommit att resas på Svenska Varv att medverka med företagsetableringar, ersättningsinsatser, avgångsvederlag osv. En stor statlig arbetsgivare hade inte kunnat gå ur Malmöregionen utan betydande stödinsatser, vilka skulle ha kostat Svenska Varv, och därmed indirekt skattebetalarna, betydande summor. Styrelsen för Svenska Varv var medveten om detta. Flera stora privata företag hade gjort sådana insatser vid industrinedläggelser.
Detta faktum, att en nedläggning av handelsfartygsproduktionen vid Kockums utan statliga lokaliseringsinsatser, hade kommit att kosta företaget betydande summor, har inte påverkat riksdagsrevisorernas bedömningar och slutsatser.
Beslutet att lägga ner handelsfartygsproduktionen vid Kockums möjliggjorde också en avveckling av varvsstödet för nyproduktion inte bara vid Kockums utan också vid andra varv. Ett fortsatt varvstöd hade kommit att kosta staten och skattebetalarna betydande belopp. Detta har riksdagsrevisorerna också bortsett ifrån.
Om riksdag och regering inte hade gjort insatser i Malmöregionen och om regeringen inte valt sysselsättningsmodellen, hade omfattande arbetslöshetsunderstöd och socialhjälp måst utgå. Detta hade med stor sannolikhet kostat flera tiotals miljoner kronor. Vid en bedömning av statens och samhällets totala kostnader måste hänsyn också tas till detta. Det har riksdagsrevisorerna inte gjort.
Mot bakgrund av nu redovisade brister i revisorernas rapport och förslag borde arbetsmarknadsutskottet låta utomstående experter göra en samhällsekonomisk analys, där hänsyn tas till samtliga de kostnader som staten och samhället och Svenska Varv hade fått bära om inte riksdag och regering beslutat om insatserna i Malmöregionen.
Frågan om lokaliseringsbidragets utbetalning
I rapporten och förslaget tar revisorerna upp frågan om lokaliseringsbidragets utbetalning utan att redovisa följande väsentliga bakgrundsfakta.
Enligt prop 1978/79:112 finns två alternativ för utbetalning av lokaliseringsbidrag.
1. I takt med att nya investeringar genomförs (investeringsmodellen)
2. I takt med att nya personer anställs (sysselsättningsmodellen).
För att snabbare ordna nya sysselsättningstillfällen åt arbetslösa människor valde regeringen sysselsättningsmodellen, dvs. att utbetalningen av lokaliseringsbidraget skulle följa sysselsättningsutvecklingen och inte investeringstakten.
Regeringens önskemål var att så snabbt som möjligt få nytt arbete åt friställda varvsarbetare och åt redan arbetslösa människor i Malmöregionen. Saab gick regeringen till mötes med att öka produktionen vid den befintliga fabriken i Arlöv. Företaget gjorde vissa investeringar för att kunna gå upp i tvåskift.
I Uddevalla var inte en sådan lösning möjlig, eftersom Volvo inte där hade någon fabrik att tillgå. I Uddevalla kunde friställda på varvet få arbete på den nya bilfabriken först när den var klar. Glappet mellan varvsnedläggelsen och bilfabrikens färdigställande var ett stort problem för kommunen, arbetsmarknadsmyndigheterna och de arbetslösa. I Malmö kunde regeringen och Saab samarbeta genom att den befintliga bilfabriken i Arlöv kunde omställas så att arbetslösa människor kunde få arbete tidigare än vad de hade fått om de skulle ha väntat ut nya bilfabriken.
Vår inställning till revisorernas förslag
Revisorernas granskning i det nu aktuella ärendet anges ha avsett bl a om regeringen och myndigheter följt bestämmelserna om lokaliseringsstöd, vilken information riksdagen har fått, om Saab-Scania har behandlats gynnsammare än andra företag och om reglerna för återbetalning av lokaliseringsstöd är alltför oklara. Med anledning av granskningen förelägger revisorerna riksdagen förslag beträffande konsekvensanalyser, hantering av lokaliseringsbidrag, avskrivnings- och återbetalningsregler samt tillfälliga krispaket. I det följande redovisar vi vår inställning till revisorernas förslag.
Om konsekvensanalyser
Revisorerna uppger att Saab-Scania har erhållit finansiella förmåner om ca 750 miljoner kronor. Förmånerna anges ha bestått av ett lokaliseringsbidrag på 154 miljoner kronor och skatteminskningar på ca 400 miljoner kronor till följd av frisläpp ur investeringsfonder resp. ca 200 miljoner kronor på grund av erhållna förlustavdrag i Kockums AB.
Systemet med investeringsfonder innebar att företagen under goda år kunde spara en del av sina vinster för att använda till investeringar under dåliga år. Företagen fick alltså möjlighet att under goda år göra 100 % avskrivning av framtida investeringar. Denna omedelbara avskrivning minskade företagets skatt. Vid beskattningen medgavs nämligen företagen avdrag från löpande vinst för avsättningarna till investeringsfonden. Företaget kunde dock disponera medel som svarade mot skatteminskningen först då investeringarna genomfördes. Men den minskade skatten innebar en kostnad för staten när avsättningen gjordes och det var också företaget som avgjorde hur mycket som skulle avsättas.
Mot den bakgrunden kan det inte vara riktigt att, som revisorerna gör, utgå från att utnyttjandet av investeringsfonder är en förmån som är finansiellt likvärdig med lokaliseringsbidrag.
Revisorerna anför vidare att riksdagen vid flera tillfällen har påtalat vikten av att administrativa och ekonomiska konsekvenser av ''utrednings- och lagstiftningsförslag'' är ordentligt genomlysta innan de föreläggs riksdagen. Detta är delvis fel. Riksdagen föreläggs nämligen inga utredningsförslag av regeringen och kan därför inte ha gjort sådana uttalanden. Däremot är det riktigt att man inom riksdagen har pekat på vikten av ordentliga konsekvensanalyser i lagstiftningsarbetet. I betänkandet 1990/91:KU7 om normgivning m.m. (inte 1990/91:KU30 som revisorerna anger) framhöll konstitutionsutskottet vikten av att lagförslag är väl övervägda och att konsekvenserna är överblickbara. I granskningsbetänkandet (KU30) under samma riksmöte återkom konstitutionsutskottet till ämnet och uttalade att det var angeläget att i första hand propositioner som innehåller förslag till ny lagstiftning innehåller konsekvensanalyser. Konstitutionsutskottet förklarade att det fanns anledning att även fortsättningsvis följa frågan i utskottets granskningsarbete.
Som revisorerna anför beredde konstitutionsutskottet övriga utskott tillfälle att yttra sig över förekomsten och utformningen av konsekvensanalyser i propositioner avlämnade under år 1990. Enligt konstitutionsutskottet gav yttrandena uttryck för att det fanns ett behov av bättre konsekvensanalyser.
Revisorerna understryker starkt behovet av konsekvensanalyser och uttalar att sådana analyser ''regelmässigt bör ingå i alla regeringsförslag av en viss storleksordning till riksdagen''. Däri bör enligt revisorerna ''ingå en grundlig undersökning vad gäller olika antaganden som förväntade resultat och kostnader är beroende av''. Revisorerna hemställer att riksdagen som sin mening ger regeringen detta till känna.
Frågan om konsekvensanalyser i regeringens förslag till riksdagen är i det enskilda fallet ett spörsmål för det utskott som ärendet har hänvisats till. I detta fall -- statens stöd till Saab-Scanias bilfabrik i Malmö som revisorerna tar upp -- var det således arbetsmarknadsutskottet som hade att ta ställning till frågan i sin beredning av ärendet. Arbetsmarknadsutskottet godkände för sin del beslutsunderlaget i propositionen.
Allmänt sett faller frågan om konsekvensanalyser i regeringens förslag till riksdagen inom konstitutionsutskottets beredningsoch granskningsområde. Som framgått har konstitutionsutskottet också nyligen uttalat sig i ämnet. Utskottet har förklarat att det ämnar följa frågan i det fortsatta granskningsarbetet.
Någon åtgärd från riksdagens sida med anledning av revisorernas förslag är därför inte erforderlig.
Till detta kommer att det tillkännagivande som revisorerna begär är alltför lösligt och diffust. I stället för att tjäna som vägledning kan det i regeringskansliet ge upphov till tvekan om vad som skall gälla i fortsättningen.
Revisorernas hemställan beträffande konsekvensanalyser bör således avslås.
Hantering av lokaliseringsbidrag
I sina överväganden i detta avsnitt utgår revisorerna från bestämmelser som regeringen har meddelat: förordningen (1990:642) om regionalpolitiskt företagsstöd, som ersatt förordningen (1982:677) om regionalpolitiskt stöd. Denna utgångspunkt är alltför snäv när man, som revisorerna anges göra, skall granska om regeringen har följt ''bestämmelserna om företagsstöd''. Regeringen får nämligen enligt 11 kap. 12 § regeringsformen medge undantag från föreskrift i förordning, om ej annat följer av lag eller beslut om utgiftsanslag. Regeringen kan således utan särskild föreskrift i den egna författningen dispensera från sina egna föreskrifter så länge dispensbeslutet inte kommer i konflikt med vad riksdagen har beslutat genom lag eller beslut om utgiftsanslag.
Av större intresse är i stället om regeringens handläggning faller inom ramen för de riktlinjer som riksdagen kan ha beslutat för det statliga regionalpolitiska stödet. I den rapport som ligger till grund för revisorernas överväganden nämns två riksdagsbeslut om sådant stöd (1978 och 1982). Varken i rapporten eller i övervägandena finns dock någon närmare redovisning av vad regeringen har varit bunden av vid sin handläggning av ärendet. Utan en sådan redovisning kan man inte ta ställning till granskningens huvudfråga, nämligen om regeringen följt ''bestämmelserna'' om lokaliseringsstöd.
Revisorerna gör i sina överväganden emellertid inte gällande att regeringen har frångått sina egna bestämmelser. Kritiken i detta avsnitt går närmast ut på att regeringen skulle ha frångått den praxis som har etablerats på området när det gäller vad som är stödberättigad verksamhet, när stödet skall betalas ut och i fråga om krävda säkerheter. Revisorerna redovisar inte vad som är praxis och någon närmare analys om vad avstegen skulle ha bestått i förekommer därför inte. Inte heller berörs frågan om vem som har utbildat denna praxis (regeringen eller myndigheten) eller frågan i vad mån regeringen skall anses vara bunden härav, vilket för övrigt knappast kan vara fallet. Det kan vidare erinras om att den ansvariga myndigheten, NUTEK, enligt vad som antecknats i övervägandena, ansett att de ifrågasatta avstegen från praxis bör bedömas som marginella. I något som närmast kan uppfattas som polemik mot NUTEK anför revisorerna att de inte kan finna anledning till att lokaliseringsbidrag betalades ut ''långt innan de skulle användas för investeringar''. Revisorerna bortser då helt från att etableringen av den nya bilfabriken var ett förhandlingsresultat och att detta låg inom ramen för av riksdagen antagna regler för den statliga lokaliseringspolitiken. Som nämnts i det föregående var det angeläget att så snabbt som möjligt få nytt arbete åt friställda varvsarbetare och andra arbetslösa. Saab tillmötesgick detta önskemål genom att öka produktionen vid fabriken i Arlöv.
Revisorerna hemställer att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad revisorerna anfört med anledning av den genomförda granskningen angående hantering av lokaliseringsbidrag. Mot bakgrund bland annat av de nu påtalade bristerna i revisorernas redovisning bör yrkandet avslås.
Avskrivnings- och återbetalningsregler
I detta avsnitt redovisar revisorerna en del av sin rapport som innehåller revisorernas uppfattning i frågan om hur regeringen skulle besluta i ett vid rapporttillfället ännu inte avgjort överklagningsärende om återbetalning av lokaliseringsbidrag. Om regeringen biföll överklagandet befarade revisorerna i rapporten ett prejudikat, som i värsta fall kunde leda till att den framtida respekten för statliga lånevillkors uppfyllnad raseras och att systemet med återbetalningskrav i praktiken slutar att fungera. När revisorerna beslutade om sitt förslag hade regeringen avgjort ärendet och avslagit överklagandet. Revisorerna uttalar sin tillfredsställelse över utgången.
Vad som förevarit reser den principiellt viktiga frågan om huruvida ett riksdagsorgan får lägga sig i ett pågående förvaltningsärende hos regeringen och ange hur regeringen skall besluta i ärendet. Frågan bör bedömas mot bakgrund av några bestämmelser i 11 kap. regeringsformen. I 7 § föreskrivs att ingen myndighet, ej heller riksdagen eller kommuns beslutande organ, får bestämma hur förvaltningsmyndighet skall i särskilt fall besluta i ärende som rör myndighetsutövning mot enskild eller mot kommun eller som rör tillämpning av lag. Regeringen är i detta fall förvaltningsmyndighet. Enligt 8 § får förvaltningsuppgift ej fullgöras av riksdagen i vidare mån än som följer av grundlag eller riksdagsordningen.
Riksdagen skall således inte befatta sig med enskilda förvaltningsangelägenheter. Av förarbetena till bestämmelsen framgår att riksdagen i huvudsak bör ägna sig åt de uppgifter som följer av dess innehav av normgivnings- och finansmakten och åt kontrollen av rikets styrelse och förvaltning. I denna kontroll kan inte ligga något slags direktivrätt i det enskilda fallet.
Revisorerna tar i detta avsnitt även upp reglerna om återbetalning av lokaliseringsbidrag i 1990 års förordning. Någon beskrivning av reglerna lämnas dock inte. I rapporten (s.
19 och 20) finns däremot en redovisning av en del av de regler om återbetalning som fanns i 1982 års förordning. Reglerna är omfattande och detaljerade och motsvaras av föreskrifter i 1990 års förordning (26, 27 och 29
§§). I redovisningen saknas dock de bestämmelser som ligger till grund för återkrav om 1. bidragsmottagaren genom oriktiga eller ofullständiga uppgifter har föranlett att bidraget beviljades eller 2. bidraget utan tillstånd använts för något annat ändamål än som avsetts.
Sådana bestämmelser fanns i 22 § i 1982 års förordning och finns nu i 25 § i 1990 års förordning.
Revisorerna förklarar att reglerna om återbetalning av lokaliseringsbidrag i förordningen (1990:642) om regionalpolitiskt stöd är oklara i ett hänseende. Oklarheten anges gälla i vilka situationer återbetalning kan krävas. I sina överväganden förklarar revisorerna att det är viktigt att det finns tydliga regler för återbetalning. Av det skälet föreslår revisorerna att regeringen ser över bestämmelserna.
Revisorerna hemställer att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad revisorerna anfört med anledning av den genomförda granskningen angående avskrivnings- och återbetalningsregler.
Riksdagen bör i ett ärende av detta slag inte uttala sig om regeringens handläggning av ett förvaltningsärende. När det gäller den påstådda oklarheten i förordningen om regionalpolitiskt stöd kan konstateras att förordningen innehåller omfattande och detaljerade bestämmelser om i vilka fall återbetalning av lokaliseringsbidrag kan krävas. Revisorerna har inte angett i vilket avseende bestämmelserna är oklara. På grund av det anförda bör yrkandet avslås.
Tillfälliga krispaket
I detta avsnitt diskuterar revisorerna ''tillfälliga krispaket''. Vad som menas med sådana paket anges inte. Uttrycket leder närmast tanken till sådana stödinsatser som ges under kortare tid än andra stödinsatser. En sådan distinktion är dock knappast meningsfull. Troligen avses i stället statliga stödpaket till regioner och orter med plötsligt uppdykande stora omställningsproblem. Revisorerna pekar på risken att den regionalpolitiska arsenalens möjligheter att påverka landets regionala struktur urvattnas, om en rad ''krispaket av tillfällig natur delas ut''. Även om det i vissa situationer kan finnas skäl för tillfälliga krispaket, vill revisorerna samtidigt betona vikten av restriktivitet vid beslut om att ''införa sådana paket''.
Revisorerna hemställer att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad revisorerna anfört med anledning av den genomförda granskningen angående tillfälliga krispaket. Begreppet tillfälliga krispaket är emellertid så bristfälligt definierat att riksdagen knappast kan göra något sådant uttalande. Till detta kommer att revisorerna förefaller ha förbisett att riksdagen anvisade medlen för lokaliseringsbidraget till Saab-Scania över ett särskilt anslag med den uttryckliga motiveringen att projektet inte borde minska möjligheterna att lämna lokaliseringsbidrag inom främst det regionalpolitiska stödområdet (prop. 1985/86:125, AU 18). Av dessa skäl bör yrkandet avslås.
Revisorernas överväganden i denna del ger vidare anledning till följande kommentarer. Revisorerna betonar vikten av restriktivitet med tillfälliga krispaket. Detta är ett statiskt resonemang och för regionalpolitiken -- som ett viktigt instrument för arbetslöshetsbekämpning och förnyelse av näringslivet -- ett mycket olyckligt resonemang som förs utan krav på eftertanke. Självklart måste regionalpolitiken utvecklas. En regering som vill bekämpa avindustrialisering och arbetslöshet måste kunna sätta in regionala utvecklingsprogram.
Enskilda människor och deras familjer, deras hemorter och regioner kommer alltid i kläm i en strukturomvandling. Det är, enligt vår uppfattning, en uppgift för landets regering att mildra de negativa effekterna av strukturomvandlingar. Stora ansträngningar måste göras för att så snabbt som möjligt hjälpa de arbetslösa till nya jobb och regionerna till industriell förnyelse och utveckling.
Den dåvarande regeringens insatser i Malmöregionen och i flera andra regioner, t.ex. Norrbotten, Bergslagen, Blekinge, Uddevallaregionen och Norrlands inland handlade om detta.
Sverige behöver också en sådan progressiv politik i framtiden.
Med hänvisning till det anförda hemställs att riksdagen avslår revisorernas förslag.
Stockholm den 6 oktober 1993 Ingela Thalén (s) Georg Andersson (s) Lahja Exner (s) Sten Östlund (s) Monica Öhman (s) Johnny Ahlqvist (s) Berit Andnor (s)