Regeringens förslag
I propositionen föreslår regeringen att 5 och 6 §§ i lagen om anställningsskydd (LAS) skall ändras så att den längsta tillåtna tiden för visstidsanställning vid arbetsanhopning och provanställning ändras från sex till tolv månader. Reglerna skall även i fortsättningen kunna frångås genom kollektivavtal. Regeringen föreslår dock att de kollektivavtalsbestämmelser skall undanröjas som, när lagen träder i kraft, innehåller kortare tillåtna avtalstider i förhållande till de nya reglerna. Om avtalet tillkommit före lagens ikraftträdande för att utgöra avvikelse från den nya lydelsen föreslås dock att avtalet skall gälla.
Kollektivavtalsregleringen 1992 års arbetsrättskommitté har i sitt betänkande Ny anställningsskyddslag (SOU 1993:32) redovisat exempel på hur regleringen i kollektivavtalen är utformade vad avser frågor som rör visstidsanställning vid arbetsanhopning och provanställning.
Av redogörelsen framgår att avtalen, förutom bestämmelser om kortare tillåtna avtalstider än de sex månader som gäller enligt nu gällande lag, även reglerar många andra frågor som rör anställningsformerna. Flera av dessa avtalsbestämmelser hindrar, inskränker eller försvårar för arbetsgivarna att anställa vid arbetsanhopning eller att provanställa. T.ex. förekommer olika regler om förutsättningar för att få använda anställningsformerna. Därutöver finns regler som rör olika inflytandefrågor. I avtalen finns också regler om att ett avtal om provanställning med en arbetstagare skall godkännas av den lokala fackliga organisationen, regler om att förhandling enligt 11 § medbestämmandelagen skall äga rum innan beslut om provanställning får fattas, regler om information eller underrättelse till den fackliga organisationen före eller efter ett anställningsbeslut.
Den kartläggning som kommittén gjort och som omfattar de viktigaste kollektivavtalsområdena visar att 66 procent av företagen på den undersökta delen av LO--SAF-området på grund av kollektivavtal är bundna av inskränkningar i rätten att provanställa i förhållande till lagen om anställningsskydd. Inskränkningarna berör 93 procent av arbetstagarna på den undersökta delen av LO--SAF- området. Beträffande 44 procent av arbetstagarna kan provanställning bara ske med fackligt samtycke. Bara beträffande 8 procent av arbetstagarna och 34 procent av företagen kan provanställning ske huvudsakligen i enlighet med reglerna i lagen om anställningsskydd.
Den slutsats som kommittén drar av undersökningen är att det inom huvuddelen av LO-området fortfarande finns betydande inskränkningar i provanställningsrätten i förhållande till de nuvarande lagreglerna. Det finns, enligt kommittén, inte något skäl att anta att slutsatsen skulle ha blivit en annan om flera förbundsområden skulle ha undersökts.
Kommitténs undersökning bekräftar de iakttagelser som redovisades av Ann Henning i tidskriften Lag & Avtal 1986 nr 9 och som baserade sig på ett examensarbete i civilrätt och som omfattade 83 riksavtal på LO--SAF-området i den lydelse avtalen hade år 1985.
Undersökningen den gången visade att hälften av företagen på LO--SAF-området på grund av kollektivavtal var bundna av inskränkningar i rätten att provanställa i förhållande till lagen om anställningsskydd. Inskränkningarna berörde närmare 85 procent av arbetstagarna på LO--SAF-området. Beträffande ungefär hälften av arbetstagarna kunde provanställning bara ske med fackligt samtycke i det enskilda fallet.
År 1985 var den övergripande bilden på betydande delar av arbetsmarknaden således i huvudsak densamma som före ikraftträdandet av 1982 års anställningsskyddslag när det gällde inskränkningar i möjligheten för arbetsgivarna att använda provanställning under sex månader.
Läget i dag -- ungefär tio år efter det att dispositiva lagregler som tillåter provanställning under sex månader infördes -- är, med arbetsrättskommitténs ord, således det, att det på stora områden av den kollektivavtalsreglerade privata delen av arbetsmarknaden fortfarande inte är möjligt att använda provanställning ens i den utsträckning som lagen numera medger. På LO-området finns det i betydande utsträckning kortare tidsgränser och andra, inskränkande villkor, såsom fackligt samtycke, och på PTK- området gäller i princip att det skall finnas särskilda skäl för att provanställning över huvud taget skall få ske.
Då det gäller visstidsanställning vid tillfällig arbetsanhopning är bilden likartad.
Ungefär en femtedel av företagen på den av arbetsrättskommittén undersökta delen av LO--SAF- området är på grund av kollektivavtal bundna av inskränkningar i rätten att visstidsanställa vid tillfällig arbetsanhopning i förhållande till lagen om anställningsskydd. Inskränkningarna berör ungefär hälften av arbetstagarna på den undersökta delen av LO--SAF- området. Beträffande 39 procent av arbetstagarna kan visstidsanställning vid tillfällig arbetsanhopning bara ske med fackligt samtycke.
Avreglering för flera arbeten
Det är viktigt att de förändringar som regeringen föreslår, d.v.s. utökade möjligheter till anställning vid arbetsanhopning och provanställning, får genomslag på hela arbetsmarknaden. Det är viktigt för en väl fungerande arbetsmarknad att de arbetssökande får rätten att genom en tillräckligt lång provanställning visa sin förmåga och kompetens inte minst då det är fråga om komplicerad teknisk utrustning eller sådana komplexa arbetsuppgifter som blir allt vanligare.
Detta är särskilt värdefullt för dem som tidigare är oprövade på arbetsmarknaden eller på de aktuella arbetsuppgifterna, framför allt många ungdomar, liksom för dem som har någon form av arbetshinder. Också för arbetsgivarnas benägenhet att anställa är det nödvändigt att prövotiden är tillräckligt lång.
Utökade möjligheter att anställa vid arbetsanhopningar är särskilt viktiga i den omstruktureringsprocess som under lång tid kommer att råda i såväl näringslivet som delar av den offentliga sektorn, då osäkerhet om omfattningen och inriktningen av den fortsatta verksamheten på litet längre sikt kan utgöra ett hinder för nyanställningar. Redan i dagsläget skulle sådana utvidgade möjligheter kunna leda till att det stora övertidsuttaget inom vissa företag och branscher ledde till nya visstidsanställningar.
De fackliga organisationerna har en viktig uppgift att fylla genom att tillse att villkoren för personer som anställs på prov eller vid arbetsanhopningar överensstämmer med gällande regler. Det vore dock olyckligt om organisationerna genom föråldrade avtalsregler och allmän ovilja mot provanställningar och anställning vid arbetsanhopning kan förhindra att sådana anställningar kommer till stånd.
De kollektivavtalsbegränsningar som avses härstammar i allt väsentligt från tiden för tillkomsten av 1974 års anställningsskyddslag. Lagen medgav då över huvud taget inte provanställning. Kollektivavtalen innebar att en starkt begränsad möjlighet till provanställning skapades. Den lagändring som infördes 1982 om rätt till 6 månaders provanställning har i de flesta fall inte fått något, eller mycket ringa, genomslag på kollektivavtalsregleringen.
Fortfarande gäller på en stor del av arbetsmarknaden kollektivavtal som således tillkom i en helt annan situation. Framställningar om förändringar i avtalen har inte lett till resultat. Även om avtalsreglerna följt med i kollektivavtalen under årens lopp, måste de numera betraktas som föråldrade. Eventuellt skulle man kunna föra ett likartat resonemang som lagrådet i dess yttrande med anledning av prop. 1975/76:105 bilaga 1 s. 523, nämligen att kollektivavtal med särdeles lång giltighetstid bör kunna frånträdas i förtid med anledning av den nya lagstiftningens innebörd. Den långa löptiden skulle motivera en övergångsbestämmelse som gav part en extraordinär uppsägningsrätt. Det nyss beskrivna kollektivavtalsläget skulle kunna jämföras med den situation som lagrådets yttrande tar sikte på.
Man kan konstatera att lagstiftarens intentioner inte fått avsett genomslag på arbetsmarknaden, vilket är djupt otillfredsställande från allmänna synpunkter. Med ett undanröjande av dessa begränsande kollektivavtalsbestämmelser åstadkommer man motsvarande effekt som en extraordinär uppsägningsrätt skulle leda till.
Som ytterligare argument för att helt undanröja begränsningsreglerna kan anföras det arbetsmarknadsläge som rått under de senaste fyra åren och som kan förväntas ta lång tid att komma tillrätta med. Det är då nödvändigt att skyndsamt undanröja alla hinder för att anställningar kommer till stånd.
Det anförda leder till att det är motiverat att utvidga den av regeringen föreslagna övergångsregeln.
Alla begränsningar i förhållande till lagens regler om anställning vid arbetsanhopning och provanställning bör därför generellt förlora sin verkan. Med sådana begränsningar avses -- utöver inskränkningar av avtalstiden -- t.ex. kollektivavtalsbestämmelser som innebär krav på arbetstagarorganisationens samtycke, medgivande eller bestämmelser om att det skall föreligga vissa skäl för att få använda anställningsformerna. En bestämmelse t.ex. om skyldighet för arbetsgivaren att förhandla eller informera alternativt underrätta organisationen före eller efter ett anställningsbeslut berörs dock inte. En sådan regel har karaktären av ordningsföreskrift och innebär ingen materiell inskränkning av anställningsmöjligheten.
Parterna på arbetsmarknaden får på detta sätt möjlighet att utan bindningar omförhandla sina kollektivavtal med de nya lagreglerna som grund. Parterna kan efter det att lagen trätt i kraft göra de anpassningar de önskar beträffande tillåtna avtalstider och de andra frågor som de vill reglera beträffande anställningsformerna. Det är dock av största vikt att det vid lagens ikraftträdande inte finns avvikande kollektivavtalsbestämmelser av det slag som beskrivits.
Det skall dock vara möjligt att redan innan lagen träder i kraft träffa avtal som avviker från 5 och 6 §§ i anställningsskyddslagen i dess nya lydelse. Det skall alltså vara möjligt att före lagens ikraftträdande träffa avtal om andra avtalstider än de lagen föreskriver samt att träffa avtal om olika inflytandefrågor m.m.
Övergångsbestämmelserna till lag om ändring i lagen (1982:80) om anställningsskydd punkt 2 bör av de skäl som ovan angivits ha följande lydelse:
2. Kollektivavtal, som har ingåtts före lagens ikraftträdande, är utan verkan i de delar som avtalet innehåller bestämmelser om tidsbegränsad anställning vid arbetsanhopning och provanställning som avviker från 5 och 6 §§ i deras lydelse enligt denna lag. Har avtalet tillkommit för att göra avsteg från 5 och 6 §§ i deras lydelse enligt denna lag, gäller dock avtalet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om övergångsbestämmelser i lagen om anställningsskydd i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 10 november 1993 Fredrik Reinfeldt (m)