Regeringens proposition 1993/94:67 innehåller många förändringar av LAS, som på ett drastiskt sätt förändrar villkoren på den svenska arbetsmarknaden. Även om förslaget har många brister så vill vi här särskilt peka på två frågor som är principiella och grundläggande. Den första frågan gäller det förslag till ändring man fört in propositionen, nämligen en EG-regel om information om anställningsvillkoren m.m., 6 a §. Vi anser det vara betänkligt att en så grundläggande information för den anställde kan ges upp till en månad efter det att anställningen har påbörjats. Med hänsyn till anställningsavtalets centrala betydelse för den enskilde och till rättstillämpningen bör självfallet anställningsvillkoren skriftligen redovisas i samband med att anställningsavtal ingås. Lämnas denna information redan vid anställningstillfället bör inte några oklarheter föreligga mellan arbetstagare och arbetsgivare beträffande villkoren för anställningen.
Enligt vår uppfattning är det lika enkelt för arbetsgivaren att ge denna skriftliga information i samband med att anställningsavtalet träffas som senare inom en månad efter det att anställningen påbörjats. För arbetstagarens del är det naturligtvis viktigt att redan vid anställningstillfället ha fullt klart för sig vilka villkor som gäller beträffande lön, anställningsform och övriga anställningsvillkor.
Den andra frågan gäller ES-direktivet. Regeringen lägger förslag om ändringar av LAS. En av ändringarna motiveras av anpassning till EG-direktiven. Men vi finner det märkligt att föreliggande förslag inte omfattar andra anpassningar till EG-direktiven. En förändring av svensk lag, som syftar till en erforderlig anpassning till EG- direktivet, bör också omfatta övriga EG-direktiv inom lagens tillämpningsområde, så att riksdagen kan pröva dem i ett sammanhang.
Ett EG-direktiv, som skrivits in i EES-avtalet, är 77/187/EEG, som behandlar förhållandena vid överlåtelse av företag och verksamheter. Diskussioner och förhandlingar om fusioner och företagsöverlåtelser mellan företag i Europa är idag ett vanligt förekommande inslag i Europasamarbetet. Många svenska företag är berörda. Om inte Sverige anpassar sig till reglerna enligt EES-avtalet får det allvarliga konsekvenser för svenska arbetstagare. Utländsk arbetskraft kommer att slå ut svenska arbetstagare enbart på grund av vår underlåtenhet att inte göra det vi är skyldiga till enligt EES-avtalet. Sverige har nu skyldighet att införa EG-reglerna i svensk lagstiftning.
Vi anser att ingångna internationella avtal skall respekteras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anställningsavtal (6 a §),
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EG-direktivet beträffande förhållandena vid överlåtelse av företag och verksamheter.
Stockholm den 10 november 1993 Björn Ericson (s) Ines Uusmann (s) Anita Johansson (s) Sören Lekberg (s)