Det finns en stor vetenskaplig forskning som samstämmigt slår fast de långtgående skador som alkohol, narkotika och tobak åstadkommer på liv och egendom. I samband med riksdagens beslut om det nya skolverket väcktes förslag om att länsskolnämndernas ansvar och engagemang för en aktiv ANT-undervisning (Alkohol, narkotika och tobak) måste säkras. Som svar på framförda motioner hävdade utskottet att det bör ankomma på det nya verket att ta ett sådant ansvar. Fortfarande synes det vara oklart hur detta riksdagsbeslut skall efterlevas av olika ansvariga skolmyndigheter. I det nyligen avlämnade betänkandet SOU:1992/94 ''Skola för bildning'' nämns endast i förbigående hur dessa frågor skall hanteras i grundskolan. För gymnasieskolans del anges endast att rektor har ansvaret. Hur detta skall hanteras synes inte ha diskuterats i utredningen.
Det är angeläget att lärarkåren får en löpande fort- och vidareutbildning i detta komplicerade ämne, som ständigt tillförs ny problematik och värderingar.
Även lärarhögskolornas ämnesplaner bör beaktas i detta sammanhang, eftersom det är av vikt att hela lärarkåren känner ett ansvar för dessa frågor.
Det vore vidare rimligt att varje kommun skall kunna redovisa, hur man planerat för ANT-undervisningen i sin skolplan för läsåret.
Vid de årliga kommande revisionerna kan man på detta sätt få synpunkter på positiva och negativa erfarenheter.
Som resurs för denna form av planering och undervisning kan olika bra pedagogiska material, folkhögskolor med särskild kunskap i ANT-frågor m.fl. utnyttjas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en mer aktiv ANT-undervisning i skolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det i lärarutbildningen på såväl grundutbildning som fortbildning bör ges tillfälle till gedigen förkovran i ANT-undervisning.
Stockholm den 26 januari 1993 Elver Jonsson (fp)