Det nordiska samarbetet håller på att intensifieras och förändras. Till stor del beror det på att det närmande som sker till EG och övriga Europa fokuserat värdet av ett starkt och handlingskraftigt nordiskt samarbete.
Värdet av att stärka den nordiska identiteten framhålls allt mer. Ska en internationalisering lyckas måste man vara medveten om sin egen kultur och sin egen särart. Kulturen kommer nu också att prioriteras. I statsministergruppens rapport från i höstas följs detta upp, och man framhåller att kulturinsatser är viktiga för att stärka sammanhållning och självförståelse inom Norden och för att markera den nordiska identiteten inom Europa. De viktigaste områdena är: Studentutbyte, stärkt massmediasamarbete, starkare satsning på barn och ungdom samt främjande av språkgemenskap och språksamarbete i Norden.
Inriktningen fokuseras alltså på barn och ungdom. Det mest effektiva sättet att få en bred kunskapsspridning om Norden, våra nordiska länders särart och våra språk är naturligtvis genom att få in mer om detta i skolan. Där är det dåligt beställt idag. Den undersökning som föreningen Norden gjort visar en oroväckande dålig kunskap om och intresse för det nordiska både hos lärare och skolledare.
I avtalet om kultursamarbete från 1971 som alla nordiska länder har skrivit på, står; ''I vart och ett av de nordiska länderna skall undervisningen och utbildningen i skolorna i rimlig omfattning innehålla undervisning i de övriga ländernas språk samt beröra deras kultur och generella samfundsnormer.
När vi nu står i begrepp att införa en ny läroplan är tillfället rätt att kraftigt öka andelen nordiskt stoff där. Det bör naturligt komma in i alla ämnen. Självklart medför detta att mer nordiskt stoff måste komma in i läroböcker och i lärarutbildning samt i fort- och vidareutbildning av lärare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen i det kommande förslaget till läroplan kraftigt stärker det nordiska innehållet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den nordiska dimensionen i läroböcker och i lärarutbildning och fort- och vidareutbildning av lärare.
Stockholm den 26 januari 1993 Marianne Andersson (c) Stina Gustavsson (c)