Motionen delad mellan flera utskott
Östergötland är i dag ett län i kris. Varslen har varit mer omfattande och arbetslösheten har ökat snabbare än i något annat län. Samtidigt är Östergötland ett län med stora förutsättningar att ta sig ur krisen med stöd av en kraftfull ekonomisk politik på nationell nivå och med riktade insatser i form av utbildning och investeringar regionalt och lokalt.
Länsarbetsnämnden beskriver läget på arbetsmarknaden i Östergötland som den kraftigaste tillbakagången någonsin under efterkrigstiden. Den genomsnittliga arbetslösheten under hela 1991 var 5 810 personer, en ökning med 99 procent jämfört med året innan. Genomsnittet för 1992 var 12 626 personer, en ökning med 117 procent jämfört med 1991.
De arbetsmarknadspolitiska åtgärderna har ökat efterhand som läget förvärrats. Under hösten 1992 i samband med införandet av ungdomspraktiken slår omfattningen av åtgärder rekord. I slutet av året är 8 784 östgötar placerade i någon form av åtgärd, varav 5 176 ungdomar i åldrarna 18--24 år hade praktikplats. Antalet personer i åtgärder hade därmed fördubblats på ett år, och det var fyra gånger fler jämfört med december 1990. Insatserna riktas i första hand mot ungdomar, utförsäkringshotade och för att hålla tillbaka ökningen av antalet långtidsarbetslösa.
Antalet arbetslösa och i åtgärder har stadigt ökat sedan sommaren 1991. I slutet av december 1992 var sammantaget 23 608 personer berörda. Det motsvarar 9,3 procent av befolkningen i åldrarna 16--64 år. Nära 10 000 var ungdomar mellan 18--24 år, vilket motsvarar 24,8 procent av befolkningsgruppen.
Tyvärr ser framtiden minst lika mörk ut. Inte minst den offentliga sektorn kommer att drabbas ännu hårdare än vad den hittills gjort. Ytterligare nedskärningar kommer att ske under 1993--94 som en följd av minskade statsbidrag och skatteintäkter. Detta slår hårdast mot kvinnorna.
Vi socialdemokrater vägrar att acceptera denna utveckling. Vi kräver att arbetslösheten bekämpas och att så många som möjligt engageras i aktiva åtgärder, arbete eller utbildning.
Östgötaregionens befolkning, läge i landet, ortsstruktur, skärgård, kommunikationer, näringsliv, service, tillgång till avancerad utbildning och sjukvård, natur och kultur utgör tillsammans grunden för länets fortsatta utveckling. I länet finns mycket av storstädernas fördelar men mindre av deras nackdelar, såväl miljömässiga som sociala. En rik skärgård därtill ger omväxling och rekreation. Genom sin storlek, sin väl sammanhållna och täta struktur utgör Östergötland landets fjärde storstadsregion.
Länet har goda möjligheter att utvecklas till ett nationellt kraftcentrum, ett alternativ till landets största storstadsregioner med förutsättningar att behålla sin goda livsmiljö. Men för att åstadkomma en positiv utveckling för länet, som ett storstadsalternativ, krävs framtidssatsningar i utbildning och investeringar.
Länsstyrelsen i Östergötland har bildat en länskommission med uppgift att samla alla goda krafter i kampen om jobben i länet. Förutsättningarna är stora för att ta tillvara och utveckla länets resurser. Det kan bli en stor tillgång i ett nationellt program för ökad tillväxt och kamp mot arbetslösheten.
Ryggraden i vår ekonomi är ett starkt och slagkraftigt näringsliv. Vår välfärd är beroende av våra exportmöjligheter. När Sverige blir en del av den integrerade europeiska marknaden ökar såväl exportmöjligheter som konkurrenstryck. För att svensk industri skall kunna hävda sin plats internationellt och också stärka den, krävs kompetensutveckling på alla nivåer i företagen. I Östergötland finns en rad industrier med exportinriktad produktion. På grund av lågkonjunkturen finns ledig kapacitet i många företag. Tillfället borde användas att ge de anställda nya kunskaper, kunskaper som kan leda till utveckling av företagens arbetsorganisation, produkter och produktionsmetoder.
För att Östergötland ska kunna fortsätta att på ett betydande sätt bidra till nationens välstånd krävs alltså framåtsyftande insatser på utbildningens och forskningens område. Människors vilja till förkovran måste tas tillvara och industrins behov av kunnig personal måste uppfyllas.
Kompetenshöjning
Östergötland är i dag ett län hårt drabbat av arbetslöshet som vi tidigare påpekat. Av de öppet arbetslösa var i december 1992 inemot 4 000 ungdomar i åldern 18--24 år. Detta är fullständigt oacceptabelt. Vi socialdemokrater föreslår att omfattande satsningar på utbildning och kompetenshöjning görs dels för att meningsfullt och framåtsyftande sysselsätta arbetslösa, dels för att ge nya kunskaper åt redan anställda. I tider av låg aktivitet i produktionen finns rimligen utrymme för förkovran av arbetskraften.
Gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning
En första målmedveten satsning måste vara att genom syoinsatser och på annat sätt stimulera alla ungdomar som lämnar grundskolan att gå vidare till gymnasieskolan. Ett känt faktum är att alldeles för få ungdomar i gymnasieskolan väljer naturvetenskaplig/teknisk inriktning. Andelen flickor bland dessa är till råga på allt mycket för låg. Också här behövs syoinsatser. Vidare behöver målmedvetna åtgärder vidtas för att de som påbörjat en utbildning i gymnasieskolan också ska slutföra den.
Många av de ungdomar som i vår går ut tvååriga gymnasielinjer kommer att mötas av arbetslöshet om inga särskilda insatser görs. I Östergötland rör detta drygt 1 000 ungdomar innevarande år. Att de flesta av dessa skulle komma att räknas till de arbetslösas skara är naturligtvis oacceptabelt. Situationen för ungdomarna skulle i flera avseenden kunna förbättras radikalt om de erbjöds ''ett tredje gymnasieår''. Ett sådant tredje gymnasieår är relativt enkelt att anordna eftersom kursplaner finns framtagna. Planering för att kunna erbjuda ett tredje gymnasieår pågår också på vissa orter.
I december 1992 var nästan exakt 10 000 ungdomar i Östergötland i åldern 18--24 år antingen arbetslösa eller föremål för arbetsmarknadspolitiska åtgärder, i huvudsak ungdomspraktik. Vid ingången av nästa budgetår har de senare slutfört sin ungdomspraktik och riskerar att på nytt kastas ut i arbetslöshet. Vi bedömer att minst 1 200 ur denna grupp med enbart tvåårig gymnasieutbildning skulle acceptera erbjudandet om ett tredje gymnasieår som alternativ till arbetslöshet.
Vi föreslår att kommunerna i Östergötland tilldelas resurser för att erbjuda minst 2 200 ungdomar ett tredje gymnasieår. Detta alltså för att dels ta hand om de ungdomar som i vår lämnar gymnasieskolans tvååriga linjer, dels också sörja för dem som redan slutat gymnasieskolan och nu är arbetslösa eller har ungdomspraktik. Med tanke på kommunernas ekonomiska situation bör bidraget för denna insats beräknas till 30 000 kr per heltidsstuderande. Det bör överlåtas åt de enskilda kommunerna att avgöra om det tredje gymnasieåret skall förläggas till gymnasieskolan eller Komvux.
Innehållet i det tredje gymnasieåret måste självfallet anpassas efter elevernas önskemål, förkunskaper och lokala förutsättningar/behov. Inom ramen för satsningen på förlängd utbildning i gymnasieskolan bör dock särskilda ansträngningar göras för att erbjuda ungdomar sådan inriktning av utbildningen som kan leda vidare till den ettåriga teknikerutbildningen inom Komvux eller ge en grund för fortsatta studier i tekniska och naturvetenskapliga ämnen på högskolan.
Den kommunala vuxenutbildningen är en flexibel och effektiv form för förkovran och kompetenshöjning. Förutom den självklara uppgiften att ge svenskundervisning åt invandrare och grundskolekompetens åt alla dem som saknar sådan kan Komvux erbjuda möjligheter till kompletterande utbildning för dem som t.ex. tänker sig en högskoleutbildning. Vuxna kvinnor i lite äldre åldrar har allmänt sett kortare utbildning än män. För dessa kvinnor kan Komvux betyda en ny chans till utbildning och arbete. Komvux finns i nästintill alla länets kommuner. Tillgängligheten gör utbildningsformen särskilt attraktiv för kvinnor.
Antalet högskoleutbildade behöver öka i vårt land. De ungdomar som årligen går ut gymnasieskolan räcker inte till för att utgöra en tillräcklig rekryteringsbas för högskolan. Därför behöver fler erbjudas möjligheter att studera på Komvux. Särskilt markant blir detta om man ser till naturvetenskaplig och teknisk sektor i högskolan. Komvux i Östergötland behöver bl.a. därför tillföras ytterligare resurser motsvarande minst 1 000 helårsstuderande. Komvux betyder särskilt mycket för kommuner som saknar gymnasieskola eller endast har gymnasieutbildning i liten omfattning, som t.ex. Söderköping och Kinda.
Teknikerutbildningarna
Den ettåriga teknikerutbildningen är en påbyggnadsutbildning i Komvux. Den bygger på avslutad treårig gymnasieutbildning. Den är mer direkt yrkesinriktad än de tidigare tre studieåren. Osäkerhet om denna ettåriga utbildnings framtid har uppstått. Det finns dock många goda skäl för att både säkerställa och expandera den.
Den tidigare fyraåriga tekniska gymnasielinjen avvecklas nu. Man kan inte längre bli ingenjör efter fyra år i gymnasieskolan. Många ungdomar är dock inte beredda att binda sig för minst två år i högskolan för att få en yrkesutbildning. Dessa ungdomar måste erbjudas en kortare, avslutad yrkesutbildning för att vilja satsa på det naturvetenskapliga programmet i gymnasieskolan.
Minskningen av de statliga och kommunala anslagen till Komvux har drabbat denna utbildning särskilt hårt. Linköping har t.ex. tidigare haft 210 platser i årskurs 4 (T4) av den tekniska linjen. För hösten 1993 planeras för 90 platser i teknikerutbildningen som ersätter T4. I både Linköping och Norrköping, där man tidigare genomfört T4 finns lärare, lokaler och utrustning för att ta emot fler elever på teknikerutbildningen än vad man nu planerar för. Nuvarande planeringsramar kommer att tvinga kommunerna att säga upp lärare och låta dyrbar utrustning bli dåligt utnyttjad.
Samtidigt som vi noterar att teknikerutbildningen minskar, inser vi industrins behov av fler tekniker i framtiden om vi skall kunna åstadkomma en industriell tillväxt.
Vi bedömer alltså att en rejäl satsning på Komvux är nödvändig. Inom ramen för denna satsning bör minst 100 platser avsättas för teknikerutbildning i Linköping och Norrköping. Dessa utbildningsplatser skall självfallet stå öppna också för ungdomar från andra kommuner.
Universitetet i Linköping
Universitetet i Linköping är naturligtvis i första hand en nationell resurs, men dess betydelse för Östergötland kan inte nog understrykas. Den svenska högskolan som helhet är nu stadd i kraftig expansion. Också Universitetet i Linköping har fått del av denna expansion. Särskilt civilingenjörsutbildningen måste dock öka ytterligare för att täcka de regionala och nationella behoven. Exakt hur stor denna ökning skall vara måste bedömas av universitetet med tanke på tillgängliga lärare, lämpliga lokaler och utrustning. Vi är dock beredda att avsätta medel för den ökning som bedöms möjlig liksom för att bygga på och utveckla högskoleingenjörsutbildningen om 80 poäng.
Allt efter efterfrågan, tillgång på lärare och lokaler bör också Universitetet i Linköping ges tillfälle att ta emot fler studenter inom andra områden än det teknisk- naturvetenskapliga.
Vid Universitetet i Linköping behövs också framåtsyftande investeringar. Av arbetsmarknadsskäl och av kostnadsskäl bör viktiga byggprojekt komma igång så fort som möjligt. Vi anser därför att projektering och byggnation av ett ekonomicentrum på univerisitetsområdet i Linköping snarast bör komma igång. Ekonomicentrum är kostnadsberäknat till 40 Mkr och skulle ge ett betydande tillskott av arbetstillfällen.
Yrkesteknisk högskoleutbildning
Den yrkestekniska högskoleutbildningen behöver utvecklas och byggas ut för att motsvara industrins, servicenäringarnas och handelns behov. För Norrköpings del föreslår vi att 30 YTH-platser med inriktning mot byggsektorn inrättas. Såväl utrustning som lokaler finns att tillgå.
Infrastruktursatsningar
Vi har i tidigare motioner pekat på behovet av investeringar i infrastruktur och andra angelägna byggnadsobjekt, som bör vidtagas för att åstadkomma sysselsättning och tillväxt i Östergötland.
Våra viktigaste förslag är följande.
Fullfölj upprustningen av E4 genom Östergötland. Den nya motorvägsdelen fram till Norrköping öppnades för trafik i oktober 1992. Regeringen har sedan dess fattat beslut om byggande av förbifarten förbi Norrköping. Även i södra länsdelen förbi Mjölby och Ödeshög är det angeläget att förbättra E4 till motorvägsstandard. Första etappen söderifrån kan tidigareläggas.
Riksväg 50 från Ödeshög via Vadstena och Motala mot Örebro är en del i den s.k. Bergslagsdiagonalen. Den bör nu snabbt rustas upp, inte minst för tunga och långväga transporter mot Bergslagen och Norrland.
I Motala och Vadstena går riksväg 50 rakt igenom städerna, varför behovet av förbifarter är stort. Samma förhållande gäller i Söderköping, där E66 skär rakt igenom tätorten. I den nya färdigprojekterade vägsträckningen ingår också en ny bro över Göta kanal.
I Östergötland finns omkring 130 mil grusväg. En målsättning beträffande den framtida beläggningsdelen har antagits. Objekt för omkring 25 miljoner kronor kan genomföras omgående.
På södra stambanan finns behov av underhåll genom hela länet. Dessutom behöver betydande ombyggnads- och underhållsarbete utföras på den s.k. Stångådalsbanan, som sträcker sig genom Linköpings och Kinda kommuner.
Återuppbyggnad av Vadstena slotts vallar är ett annat angeläget projekt som bör prioriteras. Häktet i Norrköping behöver rustas upp, vilket kan ske omgående. Dessutom är upprustning och underhåll av Göta kanal angeläget.
Särskilda medel bör anslås till renovering av skolor.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av ett tredje gymnasieår i Östergötland,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare resurser till kommunal vuxenutbildning och ettårig teknikerutbildning i Östergötland,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad dimensionering vid Universitetet i Linköping,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om projektering och byggnation av ett ekonomicentrum vid Universitetet i Linköping,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av investeringar i Östergötlands län.1
Stockholm den 26 januari 1993 Maj-Inger Klingvall (s) Berit Löfstedt (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Ingvar Björk (s) Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s) 1 Yrkande 5 hänvisat till AU.