Skåne har unika kvaliteter: bördiga jordar, vacker natur, levande och rik kultur, gamla upparbetade relationer med Europa-grannarna runt Östersjön, stabilt och innovativt universitet i Lund/Malmö med gott världsrykte, ny högskola i Kristianstad med framåtsyftande utbildningar. Omstruktureringen av olika näringar i Skåne kommer att behöva hjälp av utbildning och forskning vid universitetet och dess tekniska högskola och vid de konstnärliga högskolorna, och av högskolan i Kristianstad och länens vårdhögskolor. För att detta samarbete ska ske måste statsmakterna ge Skånes olika utbildningar resurser i förhållande till dess befolkningsunderlag och till de problem som Skåne just nu är i färd med att lösa.
Det blir anledning att återkomma med mera ingående synpunkter på utbildning och forskning i Skåne i samband med regeringens kommande förslag beträffande grundläggande utbildning och forskning.
Optimism och framtidstro är den viktigaste ingrediensen i en tid av förändringar. Till detta bidrar staten genom att visa tilltro till Skånes förmåga att själv bedöma var insatser ska göras och vilka insatser som ska prioriteras. Vi skåningar prioriterar en konsthögskola.
Konsthögskola i Skåne
Det är oacceptabelt att det söder om Göteborg och Stockholm inte finns någon konsthögskola som bedriver både grundutbildning och forskning, detta trots att Skåne är den folkrikaste delen av Sverige. En konsthögskola skulle komplettera de högre musik- och teaterutbildningar som redan finns. Skåne har dessutom ett mycket aktivt konstliv, mycket beroende på naturen och ljuset i Skåne.
En konsthögskola i Skåne har krävts många gånger. Frågan har väckts av enskilda riksdagsledamöter från samtliga politiska partier, den har prioriterats av universitetet i Lund/Malmö, krävts av konstnärer och organisationer. Trots detta har riksdagen förhållit sig kallsinnig. Gunilla Lagerbjelke genomförde en utredning och hon ansåg att en konsthögskola behövs i södra Sverige. Tyvärr har hon och vi, som företräder befolkningen, olika uppfattning om hur snart en sådan ska startas.
Vi anser att en konsthögskola i södra Sverige ska bygga på det som redan finns och att den därmed kan starta snarast. Med det menar vi att den befintliga Forums konstskola i Malmö mycket väl kan vara en bas för en konsthögskola. En gång i tiden startade ju konsthögskolan i Göteborg med Valands målarskola som bas. Likaså har vårdhögskolorna startats med utgångspunkt i befintliga gymnasiala vårdskolor. Tankegången att nytt kan byggas upp utifrån det som redan finns är på inget sätt en nyhet, även om det befintliga inte från början motsvarar alla de krav som kan ställas på en högskoleutbildning. Rektorsämbetet i Lund/Malmö lämnade redan våren 1988 ett förslag till departementet på hur en konsthögskola i Skåne borde byggas upp utifrån Forums verksamhet.
Designhögskola i Skåne
Vi anser att en högskola för design bör inrättas i Skåne på sikt. Den bör byggas utifrån de högskoleutbildningar som redan finns t.ex. vid tekniska högskolan i Lund.
Högskoleutbildningar i Helsingborg
Sedan flera år bedrivs tvåårig högskoleutbildning i Helsingborg. Den är organisatoriskt tillhörig universitetet i Lund men genomförs praktiskt i Helsingborg. Tillsammans har Helsingborgs kommun och Lunds universitet gjort en studie av behov av och möjligheter för att utvidga samarbetet. Det gäller en logistikutbildning som ska bygga på den högskoleutbildning som redan bedrivs i Helsingborg, och det gäller samordning med landstingets vårdhögskoleutbildning. Lärarutbildningar är också aktuella för samordning. Vi anser att det är viktigt att även Helsingborg har högskoleutbildningar och förutsätter att planerna genomförs.
Livsmedelsforskningen till Skåne
Skåne är den del av Sverige där mesta delen av våra livsmedel produceras. Trots det finns centrum för livsmedelsforskningen i Göteborg. Vi har i vår motion om miljö i Skåne utförligt redovisat hur viktig en utveckling av livsmedelsproduktionen och industrin är för landskapet. Vi beskriver hur metodiskt och målmedvetet Danmark har satsat på sin livsmedelsproduktion. Samma långsiktighet och målmedvetenhet efterlyser vi att Sverige ska använda. Skåne har landets bästa åkerjord och är därmed den viktigaste jordbrukande delen av landet. Vi anser att livsmedelsforskningen borde byggas upp i Skåne och resurser flyttas dit.
Skissernas museum i Lund
Museet finansieras i huvudsak av medel genom universitetet i Lund/Malmö. Skånes folkpartister har tidigare krävt att formerna för finansiering och museets ställning ska prövas. Vi anser att museet bör bli ett ansvarsmuseum för skisser och därmed finansieras på samma sätt som landets övriga ansvarsmuseer. Kulturministern aviserar en utredning om vissa mål och strukturfrågor avseende det statliga museiväsendet. Därvid ska utredningen även diskutera Skissernas museum i Lund.
Vi anser, i likhet med universitetet i Lund, att Skissernas museum i Lund bör skiljas från universitetet och finansieras av staten. Vi anser också att det finns skäl att utse museet som ett ansvarsmuseum med ett övergripande ansvar för att dokumentera skapandeprocessen i offentlig konst.
Att utbilda för att reparera Skånes kulturhus
Skåne har många kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer inte minst alla skånska slott och slottsparker. Därför borde det också finnas mera av grund- och vidareutbildning av hantverkare i Skåne, hantverkare som kan specialisera sig på att arbeta med dessa byggnader.
Vi anser att stiftelsen Skånehantverk på Citadellet i Landskrona bör kunna vara en utgångspunkt för en satsning på detta.
Studerande från de baltiska staterna och Polen
Skåne har sedan mycket länge nära och förtroendefulla relationer med de baltiska staterna och Polen. Just nu genomgår de länderna en svår omställning som innebär stora grundutbildningsbehov av ungdomar och fortbildning av äldre. I kraft av sedan länge upprättat samarbete är det naturligt att de vänder blickarna mot Skåne. Då är det naturligt att universitetet i Lund/ Malmö och högskolan i Kristianstad blir ett självklart val.
Vi anser att del av de medel som regering och riksdag avsätter för bistånd till de baltiska länderna och Polen kanaliseras till utbildning i Skåne för människor från dessa länder. Likaså att biståndsmedel kan användas för lärare från universitetet och högskolan som kan hjälpa till att bygga upp institutioner i länderna.
Nytt FN-institut till Malmö
Lunds universitet, länsstyrelsen i M-län och Malmö stad planerar att tillsammans med de båda FN-organen Unesco och Unido genomföra utbildning inom miljöområdet, främst vattenresursfrågor, sophantering och energifrågor. Utbildningen inriktar sig i första hand på de baltiska länderna samt östra Europa i allmänhet. Ett konkret program håller nu på att utarbetas. Faller detta väl ut är avsikten att utveckla Lund/Malmö till ett internationellt kunskapscentrum inom miljöområdet, ett FN-universitet på miljöområdet.
Vi anser att regeringen genom anslag bör stödja denna viktiga framtidssatsning.
Jazzlinje/musiklinje på Skurup
Musiklinjen vid folkhögskolan i Skurup startade 1985. Den är inriktad på improviserad musik i genrerna jazz, fusion, blues och rock. Linjen är tvåårig och har 42 platser. Den är den enda i Sverige i sitt slag. Konkreta planer finns på att göra Skurup till ett internationellt modernt centrum för musik i dessa riktningar och ta emot elever från olika länder. Det är en kulturgärning att utveckla olika riktningar av musik. Vår tids musik är därvidlag lika viktig som gårdagens klassiska. Vi anser att detta projekt bör få statligt stöd av kulturrådet.
Högskolan i Kristianstad
Riksdagen har fastställt att högskolan har ett regionalt ansvar för högre utbildning och utveckling. Högskolan förser dessutom regionen med den ''service'' som de förväntar sig i form av professionella medarbetare inom såväl den offentliga som den privata sektorn. För vissa utbildningsprogram medverkar högskolan inte bara i ett regionalt utan även i ett nationellt perspektiv.
Dessutom utgör högskolan något av en regional utvecklingsmotor, en motor som kan utnyttjas till att skärpa den skånska näringslivsprofilen inom jordbruks- och livsmedelssektorn. Här skulle en kraftsamling kunna ske genom samverkan i nätverk mellan högskolan i Kristianstad, lantbruksuniversitetet i Alnarp inklusive dess anläggning på Balsgård samt tekniska högskolan och ekonomihögskolan vid universitetet i Lund/Malmö.
Av grundläggande betydelse för en högskolas framtid är att grundutbildning av studenter, utveckling och forskningsverksamhet i lämplig form kan bedrivas jämsides. Det förutsätter kompetenta lärare, bra utrustning och ändamålsenliga lokaler. De av högskolans lärare som inte är forskarutbildade ska beredas möjlighet att gå igenom forskarutbildning i ökad omfattning. På sikt bör samtliga lärare ha den kompetensen. Viktigt är också att universitetet i Lund/Malmö samarbetar med den regionala högskolan i syfte att stärka den gemensamma kompetensen i Skåne. Studenter som gått utbildning i Kristianstad bör aktivt rekryteras till forskarutbildning vid universitetet. Lämpliga grundutbildningar bör lokaliseras från Lund/Malmö till Kristianstad. Detta kan universitetet självt fatta beslut om.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsthögskola i Skåne,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Skissernas museum i Lund,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hantverksutbildningar i Skåne,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidrag från Kulturrådet till musiklinjen vid Skurups folkhögskola,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndsmedel för högre utbildningar i Skåne till de baltiska staterna och Polen,2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att stödja ett FN- institut för miljövårdsteknik i Malmö, 2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Högskolan i Kristianstad.
Stockholm den 25 januari 1993 Siw Persson (fp) Margitta Edgren (fp) Bengt Harding Olson (fp) Olle Schmidt (fp)
1 Yrkande 4 hänvisat till KrU. 2 Yrkandena 5 och 6 hänvisade till UU.