Sverige halkar efter. Särskilt på utbildningsområdet är detta prekärt för en liten exportberoende nation.
Enligt OECD är procentandelen med högre akademisk utbildning i USA 23%, i Canada 15 %, i Japan 13 % och i Sverige 12 %. Av de högutbildade är procentandelen ingenjörsutbildade i Japan 23 %, i Belgien 25,3 %, i Frankrike 21,6 % och i Sverige 15,8 %. Den svenska civilingenjörsutbildningen tar 4,5 år (samma pensum som tidigare angavs till 4 år) medan den i våra konkurrentländer ligger på 6--8 år. Skillnaden torde inte kunna förklaras av högre begåvning bland de svenska studenterna utan torde innebära en kompetensskillnad. Sverige inräknar i regel i sin statistik över högskoleutbildning en rad korta 1--2-åriga linjer, vilket inte är vanligt utomlands. Studerandevolymen i eftergymnasial utbildning har i Sverige legat väsentligen konstant sedan 1975 enligt Högskoleenheten, medan den ökat starkt i övriga nordiska länder, Västtyskland och Canada.
Den svenska skolan har också högre tonvikt på ämnen som hem- och barnkunskap, bild, musik och idrott och mindre på moderna språk, modersmål, matematik och tekniska ämnen än skolan i våra konkurrentländer. Tonvikten på samverkan och gruppdynamik motsvaras i andra länder av större tyngd på kreativitet och förmåga till kunskapsinhämtande.
Det är därför inte överraskande att den svenska industrin (med läkemedelsindustrin som enda undantag) väsentligen bygger på uppfinningar gjorda vid förra sekelskiftet. Bilar, telefoner, pappersmassa, möbler, kylskåp, kullager och separatorer är typiska exempel på produkter som återfinns i den priskonkurrerande sektorn, och där låga löner är konkurrensmedlet. Typiskt är att den första fungerande datamaskinen (BESK) och den första platta bildskärmen togs fram i Stockholm, men att tillverkningen helt ligger i andra länder.
Den produktkonkurrerande sektorn där man med hjälp av nyskapande kan hålla höga priser och löner, den s.k. sjätte Kondratieffvågen, väntas ligga inom datakommunikation, gen- och bioteknik, solar- och miljöteknik samt optik. Här är Sverige extremt svagt.
Svensk industri har, inte oväntat, påtagligt få anställda med högre utbildning, och frånsett läkemedelssektorn är omsättningsandelen som går till forskning och utveckling mycket begränsad. Därför går ändå en andel av de få utbildade civilingenjörerna ut till arbetslöshet.
Sverige är inte oväntat inne i en ond cirkel, som måste brytas om inte vår ställning som kvalificerad industrination skall ytterligare rubbas. Vi riskerar att hamna i verklig lågteknologi.
Även den svenska civilekonomutbildningen kan ifrågasättas. Det hävdas ofta av kvalificerade bedömare att endast Handelshögskolan i Stockholm håller tillräckligt kvalificerad internationell kompetens och att civilekonomutbildningen bör koncentreras till fristående handelshögskolor på universitetsorterna.
Internationellt anses att en miljon invånare är nödvändigt som uppland för ett universitet om man skall kunna samla tillräcklig kreativ massa för högt avancerad forskning och utbildning. De främsta innovationerna sker också numera i regel inom den tvärvetenskapliga sektorn. Härför krävs den bredd på kunskap som de stora universiteten erbjuder.
Den svenska inriktningen att förse varje residensstad med en statussymbol i form av högskola är i detta sammanhang sannolikt förödande för den kvalificerade forskningen.
Det är angeläget att utreda hur den onda cirkeln kan brytas, med sikte dels på ett stärkande av den akademiska utbildningen och den svenska skolan, dels på hur svensk industri skall kunna stimuleras till en omstrukturering mot en högre andel inom den produktkonkurrerande sektorn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den svenska högre utbildningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den svenska skolan,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stimulans till omstrukturering mot den produktkonkurrerande sektorn inom den svenska industrin.
Stockholm den 25 januari 1993 Bertil Persson (m)