I utbildningsuppdraget för Idrottshögskolan föreslås denna få utfärda två slags examina, Högskoleexamen och Idrottslärarexamen. Vi vill i vår motion framhålla betydelsen av att Idrottshögskolan kan utfärda kandidatexamen. För detta talar att Idrottshögskolan framgent har ambitionen att bredda sitt utbud så att en student inom högskolan kan kombinera kurser som ger kandidatexamen. En student kan t.ex. tänkas läsa kurser vid annan högskola, i Sverige eller utomlands, och läsa sin fördjupningsdel i t.ex. idrott. Det är i det fallet väsentligt att vederbörande kan få en kandidatexamen från Idrottshögskolan. Om man förutom rent sakliga skäl vill anför formella skäl kan man ange att den formella rätten att utfärda kandidatexamen tillkommit samtliga universitet och statliga högskolor utom de konstnärliga utan att det föregåtts av en kvalitativ prövning.
Vad gäller det garantibelopp som varje universitet och högskola är garanterade skall enligt resurstilldelningsmodellen detta inte understiga det anslag man har för budgetåret 1992/93. För idrottshögskolans del är detta garantibelopp för lågt för budgetåret 1993/94 jämfört med anslaget för innevarande budgetår. Garantibeloppet bör därför räknas upp med 4% för att komma i paritet med de medel man disponerar i år.
Vad gäller möjligheten för Idrottshögskolan att få medel för forskningsstödjande åtgärder förutsätter vi att högskolan framgent skall räknas till de högskolor som får medel under anslaget E 12. Forskningsstödjande åtgärder vid de mindre och medelstora högskolorna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att utfärda kandidatexamen vid Idrottshögskolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om garantibeloppet för Idrottshögskolan.
Stockholm den 11 mars 1993 Lennart Brunander (c) Birger Andersson (c)