Efter mycket om och men kom regeringen slutligen fram till att optikerutbildningen i enlighet med förslag sedan många år från Moderata samlingspartiet skulle vara en högskoleutbildning liksom är fallet i flertalet andra likvärdiga länder.
Vi hälsar med tillfredsställelse förslaget i regeringens proposition 1992/93:169 Högre utbildning för ökad kompetens om en treårig optikerutbildning på högskolenivå, som leder till en legitimation, optikerexamen. Därmed är ett väsentligt utbildningspolitiskt mål uppnått.
Därefter uppstår frågan om var utbildningen bör bedrivas. Propositionen föreslår, att utbildningen i sin helhet skall koncenteras till Karolinska institutet. Det är möjligt att detta på sikt är riktigt. Det finns dock all anledning att se tillbaka på de hittillsvarande utbildningarna och de resurser som byggts upp. I och för sig borde med samma krav på utbildningen denna kunna förläggas till Universitet i Linköping.
Utbildningen av optiker har hittills skett som en specialkurs i gymnasieskolan i tre steg som, inkluderande en praktiktid om två år, omfattat en period av fem år. Den har avslutats med en särskild legitimationskurs. Utbildningen har hittills varit förlagd till Borensberg (Motala), som nära samarbetat med Universitetet i Linköping, och som kan erbjuda tillgång till alla de specialiteter som är förknippade med optikerutbildningen.
Det hävdas i propositionen, att merparten av utbildningen om totalt 64 intagningsplatser är förlagd till Stockholm. Mot detta kan anföras, att av antalet optikerutbildade har under senare år 162 fallit på Borensberg och 132 på Stockholm.
Oavsett beräkningsgrunder kan konstateras, att Stefanskolan i Borensberg spelar en högst betydelsefull roll i Sveriges optikerutbildning.
Sverige uppplever nu på praktiskt taget alla områden svåra problem, inte minst av ekonomisk karaktär. Sparåtgärder är nödvändiga överallt. Att flytta över Stefanskolans utbildning till Linköping anser vi uteslutet.
En nedläggning av Stefanskolan skulle mot denna bakgrund te sig som ett enormt slöseri med kapitalresurser. I skolans optikutbildning finns förutom dataanläggning, verkstäder för optikteknikerundervisningen, synundersökningsrum också övningsbutik samt specialkliniker för kontaktlinser och synrehabilitering. Därtill kommer all social infrastruktur -- en god miljö för de studerande, inkluderande bostäder, samt en god miljö för lärarna. Med andra ord, det s k humankapitalet bör också beaktas, enligt vårt förmenande.
Om det är så, att all optikerutbildning av rationella skäl bör förläggas till Karolinska institutet, något som vi inte är övertygade om, kan det till äventyrs accepteras. Det finns dock, inte minst av ekonomiska och pedagogiska skäl all anledning att göra en övergångstid så mjuk som möjligt, inte minst för att om möjligt föra över ny utbildning till Borensberg, t ex merkantil verksamhet på optikersidan.
Samtidigt finns det all anledning att fortsätta optikerutbildningen i Borensberg. Även om den skulle gå förlustig sin självständighet, bör den i vart fall under en förhållandevis lång övergångstid fortsätta på den inslagna vägen under huvudmannaskap av Karolinska institutet. Det borde vara angeläget -- inte minst -- för att ta tillvara de nationella resurserna i sammanhanget. Samtidigt ter det sig föga övertygande att inte Universitetet i Linköping skulle kunna utföra optikerutbildningen i fråga, både med kompetens och kvalifikation av de studerande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om optikerutbildningen.
Birger Hagård (m)
Mona Saint Cyr (m)
Carl G Nilsson (m)
Pehr Löfgreen (m)