Svensk industri beräknas under 1990-talet få ett ökat behov av att rekrytera tekniker. Detta gäller inte minst materialteknikområdet, som i många branscher är ett nyckelområde.
Bergslagen har en lång industriell tradition när det gäller materialtillverkning och -användning. Den traditionella järnoch stålindustrin har ersatts av och kompletterats med materialbearbetande och materialförbrukande verkstadsindustri.
Teknisk utbildning på materialområdet har också gamla traditioner inom Bergslagen. Ett exempel är Bergsskolan i Filipstad. Högskolan i Falun/Borlänge har flera högskoleutbildningar med materialteknisk inriktning och en civilingenjörsutbildning i materialfysik tillsammans med Uppsala universitet.
Högskolan Falun/Borlänge diskuterar sedan en tid möjligheten att till Filipstad förlägga två högskoleingenjörsutbildningar om 80 poäng. Dessa är tänkta att ersätta den nuvarande ingenjörsutbildningen vid Bergsskolan. Den är idag tre terminer lång och finansieras via Skolverket.
I regeringens högskoleproposition har den nämnda utbildningen inte lagts in i utbildningsuppdraget för HFB.
Den nuvarande bergsskoleutbildningen i Filipstad har av tradition ett mycket gott rykte i industrin och ingenjörerna får anställning i framstående positioner. Näringslivet har också i skrivelser till Utbildningsdepartementet förordat att den nämnda högskoleingenjörsutbildningen inrättas eftersom den skulle fylla ett stort behov som rekyteringsbas med hög kompetens.
Finansieringen av den nämnda utbildningen kan till viss del ske med de medel som Skolverket idag ger Bergsskolan.
Då det måste anses angeläget att HFB redan läsåret 1993/94 skall kunna inrätta 80-poängsutbildning i metallurgi och materieleknik resp. bergs- och anläggningsteknik bör utbildningsuppdraget flyttas till HFB. Antalet utbildningsplatser bör utökas till 70 platser läsåret 1993/94 och 140 platser från och med läsår t 1994/95.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Bergsskolan i Filipstad.
Stockholm den 11 mars 1993 Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Leo Persson (s) Per Erik Granström (s)