Utökad läkarutbildning med 50 platser för Norrland
Samverkansnämnden för norra sjukvårdsregionen och Umeå universitet har under 1991 och 1992 hemställt om en utökning av läkarutbildningen i Umeå med 50 platser från 1994 för att klara den långsiktiga läkarförsörjningen och de stora pensionsavgångarna från läkarkåren en bit in på 2000- talet. I flera riksdagsmotioner till 1991/92 års riksdag framfördes samma krav. Socialutskottet angav i sitt yttrande över motionerna att en utökning av läkarutbildningen i Umeå måste ges hög prioritet. Utbildningsutskottet angav i sitt yttrande (1991/92:UbU14) att frågan skulle behandlas i samband med kommande proposition med treårsbudget för perioden 1993/94-- 1995/96.
I regeringens proposition 1992/93:169 anger utbildningsministern att han inte nu är beredd att föreslå en utökning av läkarutbildningen vid universitetet i Umeå. Skälet anges vara att en ny långsiktig prognos över tillgång och efterfrågan på läkare i olika delar av landet skall tas fram. Hänsyn till denna prognos skall kunna tas i nästa års budgetproposition. Detta rimmar illa med utbildningsutskottets ovan refererade yttrande i frågan: ''Ett av syftena med treårsplaneringen av högskolans verksamhet är enligt utskottets mening att behov av skilda slag skall kunna bedömas i ett sammanhang och då underkastas en fördjupad prövning av riksdagen''.
Prognoser över läkarbehovet har redovisats med jämna mellanrum från såväl läkarförbund som företrädare för landstingen. Det finns få grupper som är så väl kartlagda som läkarkåren. Samverkansnämnden har också vid uppvaktningar av såväl sjukvårdsminister Bo Könberg som utbildningsminister Per Unckel under hösten 1992 redovisat Norrlandstingens prognoser över läkarbehovet samt bedömningar på riksplanet.
Det viktigaste skälet till utökningen i Norrland är de kraftigt ökade pensionsavgångarna i läkarkåren från början av 2000-talet. Då det tar 13--14 år från intag i grundutbildningen tills dess en läkare är färdig specialist eller allmänläkare måste utökningen i grundutbildningen ske nu. I Norrbotten har man räknat ut att 60% av den nuvarande kåren av specialister och allmänläkare pensioneras mellan åren 2005 och 2015. Med ett utökat intag med 50 läkarstuderande från 1994 kan det nödvändiga tillskottet komma som färdiga specialister och allmänläkare från 2007--2008.
Västerbottens läns landsting har också i samarbete med Umeå universitet startat byggnationerna av det s.k. 6L- huset i vilket nya undervisningslokaler för den utökade läkarutbildningen kommer att inrymmas. Lokalerna står färdiga sommaren 1994.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom ramen för utökningen av antalet intagningsplatser vid universitet och högskolor under perioden 1993/94--1995/96 utöka antalet årsplatser vid läkarlinjen i Umeå med 50 fr.o.m. vårterminen 1994.
Stockholm den 11 mars 1993 Monica Öhman (s) Mats Lindberg (s) Berit Andnor (s) Bengt Hurtig (v) Stefan Attefall (kds)