I regeringens proposition Högre utbildning för ökad kompetens 1992/93:169 föreslår regeringen en omfattande omstöpning av den höge utbildningen. Man föreslår bland annat ett helt nytt system för resurstilldelning till högskolan där poängproduktionen blir en styrande faktor och en ny examensordning.
Hård styrning
I ett system baserat på poängproduktion får högskolorna starka incitament till att ge utbildningen i hårt styrda linjer. En titt i UHÄ:s verksamhetsberättelse visar mycket snabbt att den största skillnaden i genomströmning finns mellan linjer och fristående kurser. Det är så av naturliga skäl.
De fristående kurserna rymmer, förutom den grundläggande utbildningen, ofta fort- och vidareutbildning samt distansundervisningen. Dessutom bedrivs en del av de fristående kurser som kvällsundervisning med studenter som har råd att ta längre tid på sig för att genomföra kursen. Alla studenter är kanske inte ute efter att ta examen men får stort utbyte av kursen ändå, både för egen del och i ett samhällsperspektiv.
Högskolor med större andel fristående kurser än genomsnittet missgynnas i det nya systemet där betalning ges för helårsprestationer. Det leder till att studenterna i genomsnitt får en sämre utbildning med färre undervisningstimmar vid dessa högskolor, trots att högskolan för jämförbara kurser har samma siffror som andra högskolor. Regeringen jämför äpplen och päron i sin resursfördelning.
Om högskolorna tillämpar ett liknande system vid den interna fördelningen av resurserna kommer studenter vid fristående kurser fortfarande att vara missgynnade resursmässigt jämfört med de studenter som går motsvarande kurser inom linje.
Samtidigt rymmer de fristående kurserna många fördelar för studenterna som får möjlighet att kombinera ihop en utbildning efter eget tycke och smak. Det ger också möjligheter för en bättre och snabbare anpassning efter en flexibel arbetsmarknads krav. Studenterna blir också mera medvetna om sina studieval. Sammanfattningsvis är det vår bedömning att det av regeringen föreslagna resursfördelningssystemet minskar istället för ökar valfriheten för den enskilde studenten.
Utbildningsfabriken tillbaka
Högskoleutredningen visade i sitt huvudbetänkande hur införandet av linjesystemet varit till förfång för vetenskapligheten i utbildningen; i stället ökade snuttifiering och fragmentering av kunskapsstoffet. Med det nya systemet kommer högskolan tillbaka till ett fabrikstänkande där poängproduktion är den övergripande drivkraften.
Högskolorna tjänar på att i det nya systemet ta in unga studenter direkt från gymnasiet som snabbt och smärtfritt kan strömma igenom utbildningen. Ifrågasättande och kritiskt tänkande riskerar att hamna i bakgrunden för ren faktainlärning. Homogena studentgrupper gör att nya frågeställningar har mycket liten chans att komma fram.
Studenter från studieovana hem med större behov av studievägledning för att slussas fram till en examen blir ovälkomna gäster i den nya högskolan. De stör strömmen i den väloljade banan genom att kräva längre tid för att vänja sig vid högskolemiljön och att ställa ovana frågor.
Nytt resursfördelningssystem
Konstruktionen av det resursfördelningssystem som regeringen föreslår rymmer alltså en rad nackdelar. Det enda rimliga är i stället ett system där högskolorna får betalt för utnyttjade årsstudieplatser, vilket också Högskoleutredningen påpekade i sitt betänkande om resurser till högskolans grundutbildning. Antalet årsstudieplatser som varje högskola får avgörs av riksdagen efter de mål man har satt upp tidigare.
Dessa mål måste dock inkludera mera än rena produktionssiffror. Ett exempel på ett sådant mål kan vara att bryta den sociala snedrekryteringen och få studenter från olika miljöer med många olika erfarenheter. Ett annat mål kan vara att få en jämn könsfördelning inom de olika disciplinerna.
Ersättningsnivåerna
Resursberedningen och propositionen har använt sig av andra per capita-belopp än dem som högskoleutredningen räknade fram i sitt slutbetänkande. Till exempel angavs kostnaden för en humanistplats till 19 000 kronor och en samhällsvetarplats till 21 000 kronor i 1991/92 års prisnivå. Pris- och löneomräkningen borde ha inneburit att dessa priser justerats uppåt, men i stället anges båda kategorierna vara värda 18 600 kronor, utan motivering.
Basnivån i Högskoleutredningens resursbetänkande var också en lägsta rimlig resursnivå vars belopp var satt med tanke på att den totala kostnaden för högskoleutbildningen inte fick öka.
Högskoleutredningen framhöll i sitt huvudbetänkande det nödvändiga i att inslagen av individuell handledning får mycket större utrymme i framtidens skola. Där fanns ansatsen till en pedagogisk bedömning av de olika linjernas behov av medel. Detta saknas tyvärr i regeringens framställning.
Vänsterpartiet föreslår att regeringen återkommer till riksdagen med ett nytt förslag till resursfördelningssystem enligt vad som ovan anförts.
Vid avslag på detta förstahandskrav föreslår Vänsterpartiet uppjustering av per capita-ersättnigen med Högskoleutredningens förslag som en miniminivå och ett upphävande av maximigränsen för antalet bidragsberättigade årsstudieplatser.
Utbildningsvägar
Propositionen har ett kapitel som behandlar den långsiktiga inriktningen av utbildningen vid universitet och högskolor.
Eftersom Vänsterpartiet vill att regeringen återkommer till riksdagen med förslag till ett annat resursfördelningssystem där riksdagen lägger fast antalet årsstudieplatser som varje högskola får så ger vi här endast några allmänna kommentarer till detta.
I takt med utbyggnaden av civilingenjörsutbildningen bör examen också kunna ges på ytterligare utbildningsorter. Detta för att ge en jämn spridning av antalet civilingenjörer över landet. Det finns utbildningsorter i landet som nu har en bred kompetens och erfarenhet som på sikt möjliggör en fullständig civilingenjörsutbildning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vänsterpartiet hävdar att det är nödvändigt med en förlängning av grundskollärarlinjen med inriktning mot årskurs 1--7. Vi har hävdat detta behov sedan grundskollärarlinjen infördes. Det är nödvändigt med en förlängning motsvarande 20 poäng bland annat för att engelska ska få plats inom utbildningen.
Vänsterpartiet föreslår alltså att riksdagen beslutar att grundskollärarexamen med inriktning mot årskurs 1--7 ges först efter 160 poäng.
Vänsterpartiet anser vidare att den parallella grundskollärarutbildning som startade 1992 är oacceptabel. De varianter som finns inom ramen för grundskollärarlinjen 4--9 har tillsammans alla förutsättningar att ge grundskolan väl kvalificerade lärare.
Vänsterpartiet avvisar också regeringens förslag om en kraftig neddragning av antalet förskollärare och fritidspedagoger som utbildas.
Vänsterpartiet förespråkar en fullt utbyggd barnomsorg av god kvalitet. Att då så kraftigt skära ner utbildningen när den efterfrågas rimmar dåligt med regeringens idéer om efterfrågestyrd utbildning.
Vänsterpartiet föreslår därför att högskolorna i Halmstad och Falun/Borlänge samt Mälardalens högskola får behålla examensrätten för barn- och ungdomspedagogisk utbildning.
Beträffande optikerutbildningen, som nu görs treårig, föreslår regeringen att endast Karolinska institutet ska ges examensrätt.
Vänsterpartiet vill i stället förlägga utbildningen till Universitetet i Linköping. Skälen till detta är att det sedan lång tid funnits en välfungerande utbildning 30 km från Linköping. Den kompetensen borde tas tillvara. Universitetet i Linköping har också en stark tvärvetenskaplig inriktning. Det finns också ett etablerat samarbete med ögonkliniken på universitetssjukhuset i Linköping.
Vänsterpartiet föreslår alltså att Universitetet i Linköping i stället för Karolinska institutet får examensrätt för den nya treåriga optikerutbildningen.
Beträffande den danspedagogiska utbildningen vid Danshögskolan vill Vänsterpartiet föreslå en förlängning om 20 poäng för praktik. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Examensrätten
Regeringen föreslår en strykning av föreskriften att hela allmänna linjer inte får ges som uppdragsutbildning i anslutning till kommunal högskoleutbildning i lagen (1991:1109) om uppdragsutbildning.
Det rimliga borde i stället vara att ersätta formuleringen om allmänna linjer till något som bättre stämmer överens med förhållandena i den nya högskolan.
I propositionen som ligger till grund för förordningen (prop. 1984/85:195) står det att uppdragsutbildningen inte skall förekomma i utbildning som har uttalad ungdomsinriktning eller som avser längre utbildning av allmän eller grundläggande karaktär, vidare att uppdragsutbildning skall avse kurser som har främst fort- och vidareutbildningssyften.
Det minsta man kan begära är att dessa intentioner behålls i lagar och förordningar. Det är inte bra för studiemoralen att studenter som har genomgått ett ansökningsförfarande där många gallras bort, och dessutom tvingas låna för att finansiera sina studier, får gå jämsides med dem som köpt en utbildningsplats.
Hela tanken rimmar illa med principen om en rättvis behandling och en kostnadsfri undervisning. Uppdragsutbildningskurser bör därför inte få räknas in i en examen. Dessutom borde inte kurser ur det reguljära kursutbudet få ges som uppdragsutbildning.
Regeringen lägger i propositionen fast att erkännandet av enskilda utbildningsanordnare skall ske i två kategorier, nämligen de som får rätt att utfärda examina samt de som också får statsbidrag.
För Vänsterpartiet är det av avgörande betydelse att all högre utbildning sker på ett sådant sätt att den ger insyn om den finansieras med statliga medel. Vi måste ha en offentlig debatt om inriktningen och utformningen av den högre utbildningen. Det förutsätter att offentlighetsprincipen gäller.
Vänsterpartiet vill nu ha ett moratorium mot fortsatt privatisering av högskolor. Om detta yrkande inte vinner gehör vill vi i andra hand få fastslaget att all utbildning som leder till statlig examen skall vara avgiftsfri för studenten.
Jämställdhet
I propositionen finns en redovisning av fördelningen av män och kvinnor i olika utbildningar. Det framgår att de av riksdagen uppställda jämställdhetsmålen inte infriats till budgetåret 1992/93 och att förstärkta insater måste sättas in.
En första förutsättning för att kunna uppnå jämställdhet inom högskolan är att den arbetsrättsliga jämställdhetslagstiftningen utvidgas till att gälla också utbildningsområdet.
I dag har studerande och forskarstuderande med lika eller likvärdiga arbetsområden olika rättsliga möjligheter beroende på om de har reguljär tjänst (doktorandtjänst) eller utbildningsbidrag. En forskarstuderande med doktorandtjänst har t.ex. möjlighet att anmäla en handledare för sexuella trakasserier medan hennes forskarstuderande kollega utan tjänst inte har denna möjlighet. Detta är oacceptabelt ur rättvisesynpunkt.
Ett flertal undersökningar av förekomsten av sexuella trakasserier på högskolan (vid Stockholms universitet, Stockholms universitets studentkår och Lantbruksuniversitetet/SLU) visar att sexuella trakasserier är ett betydande problem. Upp emot 10 % av de studerande och forskarstuderande uppger att de utsatts för trakasserier av olika grad -- från studiekamrater, lärare eller handledare. Trots detta har inte JÄST-gruppen behandlat denna fråga i sin första rapport.
Vänsterpartiet anser att den studiesociala dimensionen av jämställdhet inte får tappas bort. Kvalitetsaspekter, rekryteringsstrukturer och utbildningsinnehåll är viktiga, men den sociala situationen för kvinnor på högskolan har också en betydande del i det faktum att grundstuderande kvinnor inte fortsätter till forskarstudier i lika hög grad som män och att kvinnors och mäns utbildningsval fortfarande speglar traditionella könsrollsmönster.
Den ökade betoningen av traditionella universitetsideal och universitetskulturer som avspeglar sig i regeringens högskolepolitik torde gynna män eftersom dessa strukturer utarbetats av och för män. Ett ökat konkurrenstänkande, betoningen på yngre studentkullar och en ökad rörlighet bland studerande är några exempel på förändringar som kan komma att påverka kvinnors intresse för högskolestudier negativt. I mycket ringa grad uppmärksammas t.ex. problemet att kombinera föräldraskap och grund- och/eller forskarstudier.
Ett eventuellt avskaffande av kårobligatoriet kommer att få konsekvenser för jämställdhetsarbetet bland de studerande. Det jämställdhetsarbete som startats på högskolor och universitet har inte sällan drivits på från studenthåll.
Ett exempel är Stockholms universitet där initiativet till jämställdhetsarbetet (inrättande av tjänst som jämställdhetshandläggare t.ex.) togs från studeranderepresentanter i universitetsstyrelsen och arbetet med jämställdhetsfrågor bland de studerande tjänat som en brygga mellan grund- och forskarstudier. En förutsättning för detta arbete har dock varit stora, välorganiserade och relativt resursstarka kårer som med sin bredd kunnat ge rum för ett jämställdhetsarbete över fakultets- och ämnesgränser.
Vänsterpartiet ser det som mycket viktigt att effekterna av studentkårernas jämställdhetsarbete utvärderas och integreras i den samlade bedömningen av ett avskaffat kårobligatorium. En försämring av detta arbete kan inte accepteras.
Kårobligatoriet och studentinflytandet
Vänsterpartiet anser att det är principiellt felaktigt att man som student också måste vara medlem i en studentkår. Det finns däremot allvarliga risker med att på det underlag som regeringen presenterar avskaffa kårobligatoriet.
Regeringen bedömer riskerna för att studentinflytandet skall minska som små. Det visar på en oreflekterad syn på studentinflytandet.
Det handlar inte bara om den kvantitativa representativiteten utan också om en möjlighet att sätta sig in i frågeställningarna och kompetensuppbyggnad för studenternas representanter.
Det handlar om det jämställdhetsarbete som studentkårerna nu utför. En sönderslagning av detta skulle kunna få allvarliga konsekvenser.
Regeringen nämner själv att det behövs ytterligare beredning av studenternas representation i olika organ, ansvaret för studenternas sociala omvårdnad och av studentbostäder och samlingslokaler.
Vänsterpartiet vill avvakta detta beredningsarbete och ett genomarbetat förslag som ger studenterna möjlighet till reellt inflytande innan vi är beredda att medverka till ett avskaffande av kårobligatoriet.
Det är också av stor vikt att man nu när högskolan decentraliseras ändå reglerar studentrepresentationen i olika högskoleorgan. Vänsterpartiet föreslår att riksdagen beslutar att ge regeringen i uppdrag att återkomma till riksdagen med förslag på ett reglerat studentinflytande på såväl central som på institutionsnivå.
Verket för högskoleservice och Kanslersämbetet
Vänsterpartiet var motståndare till en uppsplittring av Verket för högskoleservice (VHS) och det som nu ska kallas Kanslersämbetet. Vi vill därför följa upp detta ställningstagande med att föreslå en sammanslagning av dessa myndigheter.
Regeringen föreslår att 15 miljoner kronor anslås till Rådet för grundläggande högskoleutbildning för att stödja ett internationellt lärarutbyte. Vänsterpartiet anser att VHS bör ha ett övergripande ansvar för internationalisering. De pengar som regeringen föreslår ska gå till att stödja internationellt lärarutbyte bör alltså överföras till VHS.
Regeringen föreslår också att VHS får överta ansvaret för att värdera utländska lärarutbildningar från Skolverket. För att göra detta föreslås verket få ta ut en avgift för denna värdering. Vänsterpartiet kan inte acceptera en sådan avgift.
Beträffande kostnader för studenter med funktionshinder föreslår regeringen att Stockholms universitet får en samordnande funktion för att fördela medel för detta ändamål. Regeringen föreslår 8,9 miljoner kronor.
Vänsterpartiet föreslår i stället att VHS får denna samordningsuppgift och att denna summa därmed förs över från Stockholms universitet till VHS.
Uppföljning och utvärdering
De åtgärder som regeringen nu med stor hastighet vill genomföra på högskolans område är genomgripande. Det saknas dessvärre en uttömmande konsekvensanalys av hur åtgärderna kommer att påverka olika typer av högskolor och olika studentkategorier.
Riksdagen måste enligt Vänsterpartiets mening ta ett ansvar för att följa upp effekterna av ett eventuellt nytt resursfördelningssystem. För att kunna utveckla en verksamhet måste det också finnas kanaler för en sådan kontinuerlig parlamentarisk utvärdering av ett så genomgripande beslut. Vänsterpartiet vill därför föreslå att riksdagen tillsätter en grupp med representater från alla partier för att utvärdera förändringarna i resursfördelningssystemet för högskolan och förslå eventuella förändringar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till nytt resursfördelningssystem i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, beslutar om en uppjustering av per capita-ersättningen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om civilingenjörsutbildningen,
4. att riksdagen beslutar att grundskollärarutbildning med inriktning mot årskurserna 1--7 ges först efter 160 poäng,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundskollärarlinjen med inriktning mot årskurserna 4--9,
6. att riksdagen beslutar att högskolorna i Halmstad och Falun/Borlänge samt Mälardalens högskola får behålla examensrätten för barn- och ungdomspedagogisk utbildning,
7. att riksdagen beslutar att Universitetet i Linköping i stället för Karolinska institutet får examensrätten för optikerutbildningen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om danspedagogisk utbildning,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppdragsutbildning,
10. att riksdagen beslutar om ett moratorium mot privatisering av högskolor,
11. att riksdagen ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdheten,
12. att riksdagen beslutar att slå samman Verket för högskoleservice och Kanslersämbetet,
13. att riksdagen beslutar att föra över 15 000 000 kr för internationalisering från Rådet för grundläggande högskoleutbildning till Verket för högskoleservice,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avgiftsfinansiering av värdering av utländska lärarutbildningar,
15. att riksdagen beslutar att 8 900 000 kr för finansiering av kostnader för studenter med funktionshinder överförs från Stockholms universitet till Verket för högskoleservice,
16. att riksdagen beslutar att tillsätta en grupp med representanter från alla partier för att utvärdera förändringarna i det nya resursfördelningssystemet.
Stockholm den 11 mars 1993 Gudrun Schyman (v) Berith Eriksson (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v)