Regeringens proposition om högre utbildning ger ett inte obetydligt utrymme för expansion räknat i årsstudieplatser för bl.a. Högskolan Falun/ Borlänge. Med tanke på den efterfrågan på högre utbildning som finns i regionen är dock satsningen alltför blygsam. Den utbyggnad om 10 000 årsstudieplatser för landet som förespråkas i den socialdemokratiska motionen från allmänna motionstiden 1993 skulle på ett bättre sätt motsvara de förväntningar som finns. Det gäller människor -- många ungdomar, många kvinnor -- som saknar högre utbildning eller som i det rådande arbetsmarknadsläget har behov av att förstärka sin utbildning och kompetens för att finna en plats på arbetsmarknaden. Många yrkesverksamma behöver också på olika sätt stimuleras till att fortsätta sin utbildning eller att skaffa sig en behörighet för vidare studier.
Högskolan Falun/Borlänge skulle kunna utöka sin verksamhet med 300
årsstudieplatser i förhållande till den av regeringen angivna. Dessa platser skulle omfatta alla sektorer vid högskolan, nämligen AES-sektorn, den tekniska sektorn och utbildningssektorn.
Vad beträffar utbildningssektorn avvisas den av regeringen föreslagna nedläggningen av barn- och ungdomspedagogutbildningen. HFB föreslås därför få behålla 60 utbildningsplatser för kommande år. Särskilt förskollärarlinjen är utpräglat regional i sin rekrytering vilket också betyder att regionens arbetsmarknad på denna sektor i hög grad försörjs av Högskolan Falun/ Borlänge. Regeringens förslag har därför utlöst protester från länets kommuner som med oro ser på de framtida möjligheterna att rekrytera utbildad och vidareutbildad personal till barnomsorgen om regeringens förslag skulle få gehör. Den i praktiken växande integrationen mellan barnomsorg och grundskola talar också för att någon verksamhet bör finnas kvar vid högskolan. Konstruktiva möjligheter att profilera utbildningen efter den huvudprofil regeringen förordar för högskolan tycks ändå finnas. Den examensrätt som högskolan har idag för nämnda linjer bör även fortsättningsvis behållas.
Den tekniska sektorn har sedan flera år tillbaka ett upparbetat samarbete med Bergsskolan i Filipstad. Högskolan Falun/Borlänge skulle kunna erbjuda 70
årsstuderande teknisk utbildning motsvarande 40 poäng vid Bergsskolan läsåret 1993/94. Eftersom intagningar sker två gånger per läsår kommer intagningarna de följande två åren att kunna uppgå till 140 studieplatser vardera.
Högskolan Falun/Borlänge har under innevarande år på länsarbetsnämndens uppdrag med framgång genomfört utbildning för arbetslösa byggnadsingenjörer. De arbetslösa har då erhållit kontant arbetslöshetsersättning. I regionen finns idag många arbetslösa med en kvalificerad utbildning, men som skulle kunna bredda denna och därigenom lättare kunna anpassas till den arbetsmarknad som finns. Problemet är av ekonomisk art för de arbetslösa. Om de kunde erbjudas utbildning vid högskolan och samtidigt kunna uppbära den kontanta arbetslöshetsersättningen skulle det vara en bra lösning för både den enskilde och samhället. Högskolan skulle anordna en 40 veckors kurs med 30 platser för dessa arbetslösa tekniker med inriktning mot maskinsidan.
Högskoleingenjörer med en tvåårig utbildning har mottagits positivt av näringslivet. Många av dessa ingenjörer vill ändå fortsätta sin utbildning och det är nödvändigt att högskolorna kan erbjuda ett kompletterande år. Flera av högskoleingenjörerna skulle vilja fortsätta inte bara ett tredje år, utan fortsätta till en full civilingenjörsutbildning. Här uppkommer problem eftersom utbildningarna inte har parallella utbildningsplaner. Det finns ett kompletteringsbehov som är svårt att tillfredsställa med nuvarande system. Någon åtgärd för att undvika att dessa ingenjörer hamnar i en återvändsgränd i sin utbildning måste därför företas. Näringslivet i regionen har behov av tekniker på alla utbildningsnivåer, men framför allt är behovet av civilingenjörer uttalat. Antalet studerandeplatser på civilingenjörsutbildningen vid HFB borde därför kunna utökas. Med en ökad rekryteringsbas enligt ovan och med en utbyggnad av den kommunala vuxenutbildningen skulle också antalet studieplatser vid civilingenjörsutbildningen inte bli svåra att besätta.
För att utöka rekryteringsbasen till de tekniska utbildningarna har det tekniska basåret visat sig värdefullt. Vid Högskolan Falun/Borlänge har det sedan lång tid tillbaka pågått en sådan komplettering av gymnasiestudierna. Med resurstillskott skulle den utan svårigheter kunna utökas ytterligare.
Det i propositionen föreslagna resursfördelningssystemet kommer att slå hårt mot många av de små och medelstora högskolorna. Högskolor med stor geografisk spridning i upptagningsområdet, med distansundervisning och andra glesbygdsfaktorer kommer att få svårigheter att kvalificera sig i den poängjakt som förslagen ger upphov till. Resursfördelningssystemet måste därför omprövas så att ett rättvisare fördelningssystem kommer till stånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag att avveckla den barn- och ungdomspedagogiska utbildningen vid Högskolan Falun/Borlänge,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om examensrätt vid barn- och ungdomspedagogiska linjerna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts rörande utökat platsantal för civilingenjörsutbildningen vid HFB,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts rörande kompetenshöjande utbildning för arbetslösa tekniker,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett rättvisare resursfördelningssystem,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om årsstudieplatser vid HFB,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Bergsskolan i Filipstad.
Stockholm den 11 mars 1993 Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Leo Persson (s) Per Erik Granström (s)